Σάββατο 15 Αυγούστου 2015

Για χειραγώγηση της αμερικανικής αγοράς αερίου, το 2008, κατηγορείται η BP


Υπό τη δαμόκλειο σπάθη ενός ακόμη προστίμου βρίσκεται η ΒP, αφού δικαστής απεφάνθη ότι η εταιρεία χειραγώγησε την αμερικανική αγορά φυσικού αερίου μετά τον τυφώνα του 2008.

Όπως υποστήριξε ο δικαστής στην αμερικανική Ομοσπονδιακή Ρυθμιστική Επιτροπή Ενέργειας την Πέμπτη, μετά τον τυφώνα Ike τον Σεπτέμβριο του 2008, η διαμόρφωση της τιμών του φυσικού αερίου επέτρεψε στη BP να πουλήσει παράγωγα στο Χιούστον και να τα αγοράσει με έκπτωση στο Χένρυ της Λουιζιάνα.

Οι νομικοί της Ρυθμιστικής Επιτροπής επιχειρηματολόγησαν ότι...
οι επενδυτές της BP προσπάθησαν τότε να επιβραδύνουν τεχνητά τη μείωση του spread, τονώνοντας τις θέσεις φυσικού αερίου τους, με έναν τρόπο που πίεσε προς τα κάτω τις τιμές των παραγώγων στο Χιούστον.

Ο δικαστής ωστόσο τόνισε ότι η χειραγώγηση αυτή της αγοράς διήρκησε 48 ημέρες και απέφερε στην εταιρία καθαρά κέρδη 164.749 με 248.589 δολάρια.

Πάντως, η BP τόνισε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, στην πλήρη επιτροπή για την ενέργεια.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, η απόφαση αυτή του δικαστή -που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρόστιμα αξίας δεκάδων εκατ. δολαρίων- καταδεικνύει ότι τα ρυθμιστικά προβλήματα δεν έχουν τελειώσει για την εταιρία με βάση το Λονδίνο, η οποία έκλεισε τον Ιούλιο μία συμφωνία 18,7 δισ. δολαρίων για να διευθετήσει τις αξιώσεις της κυβέρνησης για την κηλίδα από την έκρηξη της πετρελαϊκής εξέδρας Deepwater Horizon στον Κόλπο του Μεξικού το 2010.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου