Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών, που συνεχίζει να παραμένει στην επικαιρότητα ό,τι κι αν πει, ό,τι κι αν κάνει, ό,τι κι αν φορέσει. Ίσως όταν τελειώσει η διαδικασία αδειοδότησης των τηλεοπτικών καναλιών, που τώρα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, να ησυχάσουμε επιτέλους απ' τη "Βαρουφακειάδα". Ή ίσως όταν ο Βαρουφάκης αρχίσει να φορά πιο απλά πουκάμισα; Είναι και καλοκαίρι, ειδήσεις δεν πολυϋπάρχουν και τα ΜΜΕ παραδοσιακά δημιουργούν "ειδήσεις", για να συντηρούν το ενδιαφέρον του κοινού.
Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ επίσης δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις, τον γνωρίσαμε καλά τα προηγούμενα χρόνια στη χώρα μας. Είναι ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και ταυτόχρονα ο Πρόεδρος του Eurogroup, μιας ομάδας Υπουργών που συνεδρίασε και συνεδρίασε και ξανασυνεδρίασε πολλές φορές μέσα στο 2015, μέχρι να κλείσει η συμφωνία της 12ης Ιουλίου, για το 3ο μνημόνιο. Για να μην ξεχνιόμαστε, είναι επίσης εκείνος ο Υπουργός Οικονομικών που ως εισηγητής της νέας “Κεντρικής Πολιτικής στη Δημόσια Ιδιοκτησία 2013” αποφάσισε πως η Ολλανδία δεν θα ιδιωτικοποιήσει τη Gasunie και τον Tennet, "επαναβεβαιώνοντας τη σπουδαιότητα της δημόσιας ιδιοκτησίας των δικτύων μας στο αέριο και τον ηλεκτρισμό".
Ο Τζορτζ Όσμπορν είναι ο Υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας και ίσως δεν είναι τόσο γνωστός στη χώρα μας, καθώς η Βρετανία δεν μπήκε ποτέ στο "ζουρλομανδύα του ευρώ", κράτησε τη στερλίνα κι έχει το δικαίωμα να ασκεί τη δική της νομισματική πολιτική, μακριά απ' τις επιταγές του Σόιμπλε και της Φρανκφούρτης.
Αυτοί οι τρεις Υπουργοί έχουν κάτι κοινό, κάτι που έκαναν και οι τρεις κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, αλλά ...
ο ένας βρέθηκε να έχει εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση απ' τους άλλους δυο. Κάποιοι θα πουν πως η διαφορετική αντιμετώπιση οφείλεται στη διαφορετικότητα των λαών, κάποιοι άλλοι πως είναι γνωστό το βρετανικό φλέγμα, κάποιοι άλλοι πως στη χώρα της "φαιδράς πορτοκαλέας" τα τελευταία χρόνια έχουμε ξεχάσει να συζητούμε με νηφαλιότητα, κάποιοι άλλοι ίσως πουν πως ρέπουμε εύκολα στην υπερβολή.
Είδαμε πρόσφατα κάποιους να κάνουν μήνυση στο Βαρουφάκη για την υπόθεση σχεδιασμού εναλλακτικού σχεδίου για το νόμισμα, πιο γνωστό ίσως ως Plan B, τη στιγμή που η ύπαρξη ενός τέτοιου σχεδίου θεωρούνταν περίπου ως βεβαιότητα απ' όλους τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης (και όχι μόνο). Κάθε νοήμων άνθρωπος θα το θεωρούσε ως αυτονόητο να έχει η χώρα τέτοιο σχέδιο, αλλά φαίνεται πως στην Ελλάδα μερικές φορές υπερισχύει η ανάγκη για "15 λεπτά δημοσιότητας", καθώς είδαμε ακόμα και νεόκοπο στην πολιτική "αρχηγό κόμματος", πρώην τηλεοπτικό πρωταγωνιστή, να καταθέτει κι αυτός μήνυση κατά του Βαρουφάκη.
Δεν μάθαμε ποτέ ωστόσο να έκανε κάποιος μήνυση στο Ντάισελμπλουμ όταν το Νοέμβριο 2014 σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο RTL XL, (το σχετικό σύνδεσμο ανεβάσαμε την Παρασκευή στη σελίδα μας στο FB), παραδέχθηκε πως υπήρχε σχέδιο εξόδου της Ολλανδίας απ' το ευρώ κι επιστροφής της πάλι πίσω στο φιορίνι (Dutch guilder).
Το σχέδιο αποκαλύφθηκε από μια εκπομπή-αφιέρωμα στην κρίση του ευρώ "DE EUROCRISIS EN DE BEELDVORMING - Η κρίση του ευρώ και αντιλήψεις" απ' το Ολλανδικό Argos Medialogica. Η εκπομπή, βασισμένη σε ανώνυμες πηγές, αποκάλυψε πως υπήρχε ένα έκτακτο σχέδιο με το όνομα "Florijn", που παρέπεμπε στο φιορίνι. Την ίδια μέρα έδωσε κι ο Ντάισελμπλουμ την εβδομαδιαία συνέντευξή του στο RTL XL κι επιβεβαίωσε την είδηση. Το σχέδιο είχε ετοιμαστεί με άκρα μυστικότητα το 2012, επί θητείας Υπουργού Οικονομικών του Jan Kees de Jager, ο Ντάισελμπλουμ ανέλαβε το Νοέμβριο 2012. Ο πρώην Υπουργός παραδέχθηκε πως κάθε Παρασκευή συσκέπτονταν στο γραφείο του μια ομάδα νομικών, οικονομολόγων και διεθνολόγων, συζητώντας διάφορα σενάρια, αν και δεν παραδέχθηκε το σχέδιο "Florijn". Κι εκτός απ' αυτά που παραδέχθηκε, είπε πως υπήρχε για τα σενάρια αυτά και συνεργασία Ολλανδίας-Γερμανίας! Κάτι που ο Observer, που μεταδίδει τη σχετική είδηση, ρώτησε ευθέως στο Γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών και δεν έλαβε ξεκάθαρη αρνητική απάντηση, (χωρίς φυσικά να πάρει επιβεβαίωση): "We and our partners in the euro zone, including the Netherlands, were and still are determined to do everything possible to prevent a breakup of the eurozone - Εμείς και οι εταίροι μας στην ευρωζώνη, περιλαμβανομένης της Ολλανδίας, ήμασταν κι εξακολουθούμε να είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε ο,τιδήποτε χρειαστεί για να αποτρέψουμε διάσπαση της ευρωζώνης", ήταν η επίσημη γραπτή απάντηση του Γερμανικού Υπουργείου Οικονομικών, στη συνήθη "ξύλινη" γλώσσα των πολιτικών.
Αρκετά όμως με τους Ολλανδούς, ας διασχίσουμε τη Μάγχη για να δούμε την έκθεση του Βρετανικού Κοινοβουλίου τον Ιούλιο 2013 με θέμα το Brexit, την έξοδο της Βρετανίας όχι απ' την Ευρωζώνη, της οποίας δεν έγιναν ποτέ μέλος, αλλά απ' την ΕΕ. Οι Συντηρητικοί του Κάμερον, που πρόσφατα κέρδισαν αυτοδύναμοι τις εκλογές, έχουν υποσχεθεί επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης της Βρετανίας με την ΕΕ και στη συνέχεια δημοψήφισμα για παραμονή ή έξοδο, οπότε επί Υπουργίας Όσμπορν το Κοινοβούλιο ετοίμασε ένα πολυσέλιδο κείμενο για την εξέταση των επιπτώσεων απ' τη σχεδιαζόμενη έξοδο. Ούτε και στη Βρετανία είδαμε να κάνει κανείς μήνυση στον Κάμερον και στον Όσμπορν επειδή κάνουν κάποια σενάρια στα πλαίσια της δουλειάς τους.
Η σημερινή ανάρτηση σε καμιά περίπτωση δεν γράφτηκε για να υπερασπιστεί το Βαρουφάκη. Γράφτηκε για να δείξει τον εντελώς τρόπο με τον οποίο ασκείται η πολιτική και κυρίως η δημοσιογραφία στην Ελλάδα και σ' άλλες χώρες, καθώς, αν προσέξετε, στο κάτω πράσινο πλαίσιο η έκθεση του Βρετανικού Κοινοβουλίου γράφει "Contributing to a well informed democracy - Συμβάλλοντας σε μια καλά ενημερωμένη δημοκρατία": κάνουν μια έκθεση, τη δημοσιοποιούν και συζητούν πάνω σ' αυτή. Στην Ελλάδα η δημοσιοποίηση μιας τέτοιας έκθεσης θα προκαλούσε πιθανά ένα κύμα μηνύσεων, ως ένα μέσο πιέσεων για εξυπηρέτηση άλλων σκοπιμοτήτων.
Είναι πολλά αυτά που πρέπει ν' αλλάξουν στη χώρα μας. Κι ακόμα κι αν σπεύσουμε σ' εκλογές, για να διασφαλίσουμε την ιδεολογική καθαρότητα κάποιων, δεν έχουν μείνει πολλές επιλογές στον ψηφοφόρο για την επόμενη μέρα. Αυτό ας το σκεφτούν καλά όσοι οδηγήσουν τη χώρα σε εκλογές μέσα στο φθινόπωρο. Φυσικά, πριν πάμε σε εκλογές, πολύ θα θέλαμε να δούμε να αλλάζει επιτέλους ο καλπονοθευτικός εκλογικός νόμος, που παίρνει βίαια τις έδρες απ' το 2ο κόμμα και τις δίνει στο 1ο, και να υλοποιείται η διακηρυγμένη πάγια θέση του Συριζα για θέσπιση της απλής και ανόθευτης αναλογικής. Οι ισχυρές μονοκομματικές κυβερνήσεις του παρελθόντος ήταν που μας οδήγησαν στη χρεοκοπία σε καιρό ειρήνης, καιρός να δοκιμάσουμε και κάτι άλλο, που να μας φέρει πιο κοντά σε μια συζήτηση επί των προβλήμάτων της χώρας.
Και βεβαίως, με βάση όσα "πρωτάκουστα" αποκαλύπτονται κάθε τόσο, δεν πρέπει να ξεχνούμε πως η χώρα χρειάζεται επειγόντως και πρωτίστως είτε μια επιχείρηση "Καθαρά Χέρια", σαν αυτή που έκανε πριν μερικά χρόνια η Ιταλική Δικαιοσύνη είτε μια συστηματική επιχείρηση καταπολέμησης της διαφθοράς, σαν αυτή που εξελίσσεται στην επίσης γειτονική μας Ρουμανία. Η χώρα δεν χρεοκόπησε σε καιρό ειρήνης απ' το τίποτα, απ' το μεγάλο πλιάτσικο χρεοκόπησε. Και οι απανωτές εκλογές σε τίποτα δεν πρόκειται να βοηθήσουν στην προσπάθεια της καταπολέμησης της διαφθοράς.
ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου