Δευτέρα 17 Αυγούστου 2015

Πετρέλαιο ακόμη και κάτω από τα $20 προβλέπουν οι αναλυτές


Ακόμη και κάτω από τα 20 δολάρια το βαρέλι θα μπορούσε να υποχωρήσει η τιμή του πετρελαίου μέσα στους επόμενους μήνες ή μέσα στο 2016.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, πρόκειται για την πιο ακραία εκτίμηση αναλυτή του χώρου σχετικά με την από εδώ και πέρα πορεία του μαύρου χρυσού, που στηρίζεται στα στοιχεία για την όλο και μεγαλύτερη υπερπροσφορά πετρελαίου παγκοσμίως, σε συνδυασμό με τη μείωση της ζήτησης καυσίμων από την Κίνα.

Την εκτίμηση διατύπωσε την....
περασμένη Παρασκευή, σε συνέντευξη στην τηλεόραση του Bloomberg, ο Γκάρι Σίλινγκ, στέλεχος εταιρείας συμβουλών στον χώρο του πετρελαίου, που προέβλεψε μελλοντικά ότι η τιμή θα κυμαίνεται μεταξύ 10-20 δολαρίων. Μπορεί πολλοί συνάδελφοι του, αναλυτές και ειδικοί του χώρου να μη συμμερίζονται την ακραία αυτή άποψη, εκεί ωστόσο που όλοι συμφωνούν είναι ότι η πτώση δεν έχει φτάσει στο τέλος της.

Παρότι η ελεύθερη βουτιά των προηγούμενων μηνών έχει ανακοπεί -το πετρέλαιο μετρά 30% απώλειες συγκριτικά με τον Ιούνιο-, κατ' αρχάς ακόμη δεν συντρέχει κανένας από εκείνους τους παράγοντες που θα έκαναν τους ειδικούς να μιλήσουν για ανάκαμψη.

Στη μηνιαία της έκθεση που δημοσιεύθηκε προ ημερών, η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) εκτιμά ότι η υπερπροσφορά πετρελαίου αυτή τη στιγμή είναι τόσο μεγάλη ώστε θα διαρκέσει και το 2016, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις τιμές. Αν και διαπιστώνει ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο αυξάνεται με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων πέντε ετών χάρη στην ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης, η υπερπροσφορά αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα κάθε προσπάθειας ανόδου των τιμών.

Κατ' αρχάς, οι ΗΠΑ φαίνεται να συνεχίζουν ακάθεκτες την παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου, ενώ υψηλή παραμένει και η παραγωγή του Καναδά. Έπειτα, ο ΟΠΕΚ, παρά τη σημαντική πτώση των τιμών, επιμένει στην πολιτική του να μη μειώσει την παραγωγή του. Μόνο τον Ιούλιο, η παραγωγή αργού πετρελαίου από τις χώρες του ΟΠΕΚ αυξήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών. Αυτή τη στιγμή η Σαουδική Αραβία παράγει σε επίπεδα ρεκόρ, ενώ η συμφωνία σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν έχει δημιουργήσει προσδοκίες για σημαντική αύξηση των εξαγωγών αργού της Τεχεράνης προς τη Δύση, άρα νέα αύξηση της παγκόσμιας προσφοράς.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου