Τρίτη 4 Αυγούστου 2015

Τρείς μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες ενδιαφέρονται για το 17% του ΔΕΣΦΑ – Συμφωνούν και οι Αζέροι


Η λύση της απόκτησης από τους Αζέρους του 49% του ΔΕΣΦΑ (και όχι του 66% όπως προέβλεπε αρχικά ο διαγωνισμός) και παράλληλα η πώληση του υπόλοιπου 17% σε τρίτη εταιρεία, είναι εκείνη που φαίνεται ότι θα προχωρήσει, δίνοντας τέλος στο σήριαλ ιδιωτικοποίησης του Διαχειριστή.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του energypress, το ενδιαφέρον τους για την απόκτηση ποσοστού 17% του ΔΕΣΦΑ έχουν εκδηλώσει τρείς διαφορετικές ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες, εξ εκείνων που επενδύουν σε ενεργειακές υποδομές, η μία μάλιστα είναι ένας από τους μεγάλους ευρωπαίους διαχειριστές. Οι συζητήσεις έχουν γίνει με τη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ και θεωρείται πιθανό να έχει κλείσει τοdeal μέχρι το Σεπτέμβριο.

Οι Αζέροι της Socar, από την άλλη, έχουν....
 ουσιαστικά αποδεχθεί το ενδεχόμενο να περιοριστούν στο 49%, καθώς η απαίτηση αυτή έχει διατυπωθεί ανεπίσημα από την Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Την αποδοχή της προοπτικής αυτής αναμένεται να διατυπώσουν και κατά τη συνάντηση που θα έχουν πιθανότατα αυτή την εβδομάδα με τον υπουργό ΠΑΠΕΝ Πάνο Σκουρλέτη.

Τα θέματα που εξετάζονται και από τα οποία θα εξαρτηθεί η ευόδωση ή όχι του deal σχετίζονται κυρίως με την εγκυρότητα του διαγωνισμού εφόσον αλλάξει ένας τέτοιος βασικός όρος του.

Η πώληση πάντως του 49% στους Αζέρους και του 17% σε άλλη εταιρεία διευκολύνει τόσο την ελληνική κυβέρνηση (η οποία θα εισπράξει έτσι το σύνολο των χρημάτων που έχουν προϋπολογιστεί), όσο και την Κομισιόν που δεν ευνοεί την απόκτηση πλειοψηφικού ποσοστού ευρωπαϊκών ενεργειακών εταιρειών και διαχειριστών δικτύων από εταιρείες τρίτων χωρών.

Ως γνωστόν η πώληση της εταιρείας τελεί υπό την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, η οποία από τον περασμένο Νοέμβριο είχε ξεκινήσει εις βάθος έρευνα για να διαπιστώσει εάν η μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου στην εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν, είναι συμβατή με το κοινοτικό δίκαιο. Τον Ιανουάριο η εξέταση της υπόθεσης "πάγωσε", ενώ έκτοτε τα μηνύματα που έρχονταν από την πλευρά των Αζέρων ήταν συνεχώς αρνητικά. 

Μάλιστα υπήρξαν και επίσημες δηλώσεις από την πλευρά της Socar, που κατέδειξαν τη δυσαρέσκεια για την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της πώλησης, ενώ και οι οικονομικές συνθήκες έχουν μεταβληθεί σε σχέση με 2 χρόνια πριν όταν και υποβλήθηκε η προσφορά των 400 εκ. ευρώ.

Πάντως η στάση της Socar, ούτως ή άλλως, θα έχει ξεκαθαρίσει μέχρι τέλος Αυγούστου. Γιατί μέχρι τέλος Αυγούστου; Στο πλαίσιο του διαγωνισμού, είχε κατατεθεί εγγυητική επιστολή καλής εκτέλεσης, με διετή διάρκεια, δηλαδή μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Μετά τις εκλογές ωστόσο και χωρίς να έχει γίνει γνωστό, μαζί με την κατάρτιση της συμφωνίας πώλησης (Service Purchase Agreement) συμφωνήθηκε και η δίμηνη επέκταση της εγγυητικής μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Συνεπώς οι πραγματικές διαθέσεις των Αζέρων θα γίνουν σαφείς τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, όταν και θα κληθούν να ανανεώσουν ή όχι την εγγυητική επιστολή που λήγει τέλος Αυγούστο

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου