Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

ΕΛΠΕ και Motor Oil καλοβλέπουν την επιστροφή του ιρανικού αργού


Τα ευρωπαϊκά διϋλιστήρια προσβλέπουν σε μια συμφωνία της Δύσης με το Ιράν, η οποία θα ανοίξει τον δρόμο για την επιστροφή του ιρανικού αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Τη στιγμή που οι Έξι και η Τεχεράνη συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις τους στη Βιέννη και βρίσκονται πιο κοντά από ποτέ σε μια οριστική συμφωνία, αριθμός ευρωπαϊκών διϋλιστηρίων έκανε δηλώσεις στο Bloomberg σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται.

Η ιταλική Saras τόνισε ότι θα αγοράσει ιρανικό αργό τη στιγμή που λήξουν οι κυρώσεις, ενώ η ισπανική Cepsa δήλωσε ότι θα εξετάσει σίγουρα το ενδεχόμενο.

Όσον αφορά τις ελληνικές εταιρείες, τα ΕΛΠΕ υπογράμμισαν ότι η ...
επιστροφή του ιρανικού πετρελαίου θα είναι θετική για τον κλάδο, ενώ ο Λουκάς Τριπελόπουλος, εκπρόσωπος της Motor Oil, είπε ότι “θα αρχίσουμε να ξαναγοράζουμε σίγουρα. Η Motor Oil είχε πάντα ενδιαφέρον για το ιρανικό αργό”.

Σημειώνεται ότι στην Ευρώπη, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία ήταν οι μεγαλύτεροι αγοραστές ιρανικού πετρελαίου μέχρι το 2012, όταν και ξεκίνησαν να ισχύουν οι κυρώσεις. Συνολικά οι τρεις αυτές χώρες εισήγαγαν 456.000 βαρέλια ανά ημέρα το 2011, δηλαδή το 78% των ποσοτήτων προς την Γηραιά Ήπειρο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η επιστροφή του ιρανικού αργού θα ωφελήσει ιδιαίτερα τις μονάδες εκείνες που αυτή τη στιγμή αγοράζουν ακριβό ρώσικο πετρέλαιο ποικιλίας Urals.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου