Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Energean Oil & Gas: Ολοκλήρωσε τις σεισμικές έρευνες στον Πρίνο-«Βολές» κατά ΕΛΠΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για Energean Oil & Gas
Η εταιρία υπογραμμίζει ότι ολοκλήρωσε τις σεισμικές έρευνες τριών διαστάσεων στην Λεκάνη του Πρίνου. Παράλληλα εξαπολύει επίθεση κατά των ΕΛΠΕ τα οποία, όπως υποστηρίζει, αρνήθηκαν την οποιαδήποτε έρευνα στις όμορες περιοχές του Θρακικού Πελάγους.

Παρά τις αντίξοες συνθήκες τις οποίες βιώνει η επιχειρηματική δραστηριότητα από την τραπεζική αργία, η Energean Oil & Gas ολοκλήρωσε τις σεισμικές έρευνες τριών διαστάσεων (3D) στην Λεκάνη του Πρίνου, οι οποίες ήταν οι πρώτες που διενεργήθηκαν στο Αιγαίο από το 1997 και μετά και οι οποίες υλοποιήθηκαν στο πλαίσιο του ερευνητικού μας προγράμματος 2013-2020, όπως αυτό έχει εγκριθεί από το Ελληνικό Δημόσιο, αναφέρει σε ανακοίνωση η εταιρία.

Από τις έρευνες, αναμένεται να...
προκύψουν πολύ σημαντικά δεδομένα τόσο για την πραγματοποίηση του νέου γεωτρητικού προγράμματος στην παραγωγικά ενεργό περιοχή εκμετάλλευσης Πρίνου, όσο και για τον εντοπισμό πιθανών νέων κοιτασμάτων στην ευρύτερη περιοχή της Λεκάνης του Πρίνου.

Επιπρόσθετα, από την διενέργεια των σεισμικών ερευνών αναμένεται να προκύψουν σημαντικά στοιχεία και για το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο αποκτά χωρίς οποιοδήποτε κόστος δεδομένα που θα βοηθήσουν στην καλύτερη αξιολόγηση του δυναμικού της Λεκάνης του Πρίνου και, φυσικά, των περιοχών εκείνων τις οποίες ακόμη το ίδιο δεν έχει παραχωρήσει προς έρευνα και εκμετάλλευση, τονίζει η Energean.

Η Energean αισθάνεται την ανάγκη να ευχαριστήσει και δημοσίως τα στελέχη και τις υπηρεσίες του ΥΠΑΠΕΝ και, συνολικά, των εμπλεκόμενων Υπουργείων και της Δημόσιας Διοίκησης, το Λιμενικό Σώμα, την Περιφέρεια Καβάλας και το Λιμεναρχείο Καβάλας για τη συνδρομή τους στην προσπάθεια της εταιρείας με την χορήγηση των απαραίτητων αδειών και εγγράφων που απαιτούντο για την ολοκλήρωση του έργου.

Πρέπει ωστόσο να τονιστεί ότι, λόγω της αντίδρασης της ΕΛΠΕ Α.Ε., η οποία αρνήθηκε την οποιαδήποτε έρευνα στις όμορες περιοχές του Θρακικού Πελάγους, αντίθετα προς την διεθνή πρακτική και παρά την σύμφωνη γνώμη της Calfrac, η οποία κατέχει το 75% των περιοχών οι οποίες παραμένουν ανενεργές επί 30 έτη, δεν ολοκληρώθηκε η έρευνα όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί με αποτέλεσμα την ελλιπή καταγραφή των δεδομένων, σημειώνει η εταιρία.

Σε πρώτη φάση επισημαίνεται ότι τα δεδομένα που έχουν συλλεγεί δεν καλύπτουν με επαρκή τρόπο την περιοχή του Άθω, η οποία παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, καθώς έχει ήδη εντοπιστεί σε αυτήν πετρέλαιο και, μάλιστα, διαφορετικής ποιότητας σε σχέση με το παραγόμενο στον Πρίνο.

H Energean, σε συνεργασία με ειδικευμένη εταιρεία, θα προχωρήσει άμεσα στη διαδικασία επεξεργασίας και ερμηνείας των δεδομένων για την πλήρη αξιολόγηση του δυναμικού της περιοχής.

Με αφορμή την ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών 3D, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas κ. Μαθιός Ρήγας δήλωσε τα εξής: «Η εταιρεία μας κατόρθωσε να ολοκληρώσει ένα ακόμη επενδυτικό πρόγραμμα με κλειστές τις τράπεζες και με περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, την ώρα που η επιχειρηματική και οικονομική δραστηριότητα στην χώρα τελεί υπό κατάρρευση. Κάνουμε μία τεράστια και αγωνιώδη προσπάθεια μέσα σε πρωτοφανείς συνθήκες να φέρουμε σε πέρας το γεωτρητικό μας πρόγραμμα στον Κόλπο της Καβάλας, η υλοποίηση του οποίου είναι μονόδρομος για την αύξηση της παραγωγής και τη διασφάλιση της λειτουργίας των εγκαταστάσεων και, φυσικά, της απασχόλησης. Είμαστε προσηλωμένοι στην προσπάθειά μας να κρατήσουμε τον Πρίνο ζωντανό για πολλά χρόνια ακόμη, ώστε να αποτελεί παράδειγμα αναφοράς για την ανάπτυξη της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων και σε νέες περιοχές της Ελλάδας».

Σημειώνεται ότι τα πλοία της Dolphin καθώς και τα σκάφη που υποστήριξαν τις σεισμικές έρευνες αναχώρησαν την περασμένη Πέμπτη από τον Κόλπο της Καβάλας, τονίζει η Energean.


ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου