Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Η "έκθεση Μοσκοβισί" για το δάνειο απ' τον ESM έχει και ενεργειακό εδιαφέρον.


Μια νέα έκθεση των υπηρεσιών της Κομισιόν, που κυκλοφόρησε προχθές με ημερομηνία 10.7.2015, έχει ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για τα ενεργειακά. Πρόκειται για έκθεση των Οικονομικών Υπηρεσιών για το Ελληνικό αίτημα δανειοδότησης απ’ τον ESM (Επίτροπος ο Μοσκοβισί) και δημοσιεύτηκε στη θέση European Commission-->Economic and Financial Affairs-->Financial assistance in EU Member States-->Greece-->Latest status.

Στις 8 Ιουλίου ο Τσακαλώτος έστειλε στον...
ESM το Ελληνικό αίτημα δανειοδότησης και ο Ντάισελμπλουμ, ως Πρόεδρος του ESM, το έστειλε κατευθείαν στο Μοσκοβισί και στο Ντράγκι. Στην επιστολή του ο Ντάισελμπλουμ ζητά να εξεταστούν τρία θέματα:

αν υπάρχει κίνδυνος για την Ευρωζώνη ή για κάποιο κράτος-μέλος της,

η βιωσιμότητα του Ελληνικού Χρέους, σε συνεργασία με το ΔΝΤ,

οι πραγματικές ή δυνατές δανειακές ανάγκες της Ελληνικής οικονομίας.

Η έκθεση λοιπόν που παρουσιάζουμε είναι η απάντηση των υπηρεσιών του Μοσκοβισί και το ενδιαφέρον εστιάζεται σε τρία σημεία, απ' τα οποία το ένα έχει και ενεργειακό ενδιαφέρον:

Το πρώτο σημείο είναι στη σελίδα 8, όπου βρίσκεται το συμπέρασμα για τη βιωσιμότητα του χρέους και ...
το συμπέρασμα είναι "The high debt to GDP and the gross financing needs resulting from this analysis point to serious concerns regarding the sustainability of Greece's public debt. - Ο υψηλός λόγος χρέους προς ΑΕΠ και οι μικτές χρηματοδοτικές ανάγκες που προκύπτουν απ' την ανάλυση οδηγούν σε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του Ελληνικού δημόσιου χρέους". Απ' αυτό το ιστολόγιο έχουμε υποστηρίξει συχνά τη θέση της Ελληνικής κυβέρνησης πως το χρέος δεν είναι βιώσιμο και θα "πνίξει" τη χώρα. Δεν είναι καθόλου λογικό να μας επιβάλλουν οι δανειστές πολιτικές λιτότητας, που μειώνουν το ΑΕΠ και αυξάνουν το χρέος και στο τέλος να μας ζητούν να πληρώνουμε διαρκώς το λογαριασμό που αυτοί μας δημιουργούν. Κι όπως είδαμε στην ανάρτηση της Πρωτοχρονιάς, που εξακολουθεί ακόμα να κάνει το γύρο του διαδικτύου αναδημοσιευόμενη σε διάφορους ιστότοπους, είναι τα ίδια τα διαγράμματα απ' τις εκθέσεις του ΔΝΤ το 2009 που πιστοποιούν την πλήρη αποτυχία της πολιτικής των μνημονίων.

Το δεύτερο σημείο είναι ο πίνακας με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας στη σελίδα 11, που τον βλέπουμε στην πάνω εικόνα και αφορά την περίοδο Αύγουστος 2015-Ιούλιος 2018. Οι συνολικές ανάγκες υπολογίζονται σε 81,7 δισ. ευρώ και αφαιρουμένων 7,7 δισ. ευρώ από ενδιάμεσα "κέρδη", καταλήγει σε 74 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση το ΔΝΤ καταλήγει σε 78 δισ. ευρώ, αλλά τι σημασία έχουν 4 δισ. ευρώ; Την κολοκυθιά θα παίζουμε τώρα; Οι Νεοέλληνες είμαστε πάντοτε "large" τύποι!

Πιο πολύ ενδιαφέρον έχει ο τρόπος που μαζεύονται αυτά τα 74 δισ. ευρώ, που είναι 33,8 δισ. αποπληρωμές δανείων που ωριμάζουν, 2,1 δισ. ευρώ εξόφληση του "κανονιού" που ρίξαμε στις 30 Ιουνίου στο ΔΝΤ, αλλά και δανείου της Τράπεζας της Ελλάδας (τι είναι πάλι τούτο;). 17,8 δισ. ευρώ θα πρέπει να πληρώσουμε σε νέους τόκους στους δανειστές, 7 δισ. ευρώ είναι για τα ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν σε λίγες μέρες, 4,5 δισ. ευρώ για να σχηματιστεί ένα ταμειακό αποθεματικό και 25 δισ. ευρώ για νέα ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που τις είχαν "σώσει" άλλες δυο φορές με τα προηγούμενα μνημόνια, αλλά φυσικά κανείς απ' το σάπιο πολιτικό σύστημα που μας χρεοκόπησε σε καιρό ειρήνης δεν έχει την τσίπα να το πει.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στον πίνακα είναι πως από ιδιωτικοποιήσεις της επόμενης τριετίας αναμένονται μόλις 2,5 δισ., συνεπώς δεν τίθεται πλέον ο ανεδαφικός στόχος του παρελθόντος για ιδιωτικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ.

Το τρίτο σημείο, που δυνητικά έχει μεγάλο ενεργειακό ενδιαφέρον, βρίσκεται στη σελίδα 7, όπου αναφέρει επί λέξει: "Growth estimates have been further revised downwards: preliminary revised projections point to a strong decline in economic activity in 2015. Real GDP growth expectations now range from -2% to -4.0% in 2015, compared with 0.5% in the Spring forecast. 2016 should also see negative growth -0.5% to -1.75% with growth picking up only in the course of 2017, assuming that political stability is restored soon and a gradual relaxation of the administrative measures on the banking sector. Long-term growth is assumed at 1.8% in the base line and at 1.5% in the adverse scenario. - Οι υπολογισμοί της ανάπτυξης έχουν αναθεωρηθεί περαιτέρω προς τα κάτω: προκαταρκτικές αναθεωρημένες προβολές δείχνουν μια ισχυρή μείωση της οικονομικής δραστηριότητας το 2015. Οι προσδοκίες για τη μεγέθυνση του πραγματικού ΑΕΠ πλέον κυμαίνονται από -2% έως -4% το 2015, (δηλαδή ύφεση 2-4% και νέα μείωση του ΑΕΠ), συγκρινόμενες με ανάπτυξη 0,5% στην εαρινή πρόβλεψη. Το 2016 αναμένεται επίσης αρνητική ανάπτυξη (ύφεση) -0,5% έως 1,75% με την ανάπτυξη να επανέρχεται μόνο κατά τη διάρκεια του 2017, υποθέτοντας πως σύντομα θα αποκατασταθεί η πολιτική σταθερότητα και μια σταδιακή αποκατάσταση των διοικητικών μέτρων στον τραπεζικό τομέα (άρση των capital controls). Η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη τοποθετείται σε 1,8% στο βασικό σενάριο και 1,5% στο χειρότερο σενάριο.

Σε ό,τι αφορά την πολιτική σταθερότητα καλύτερα να ρωτήσετε το Λαφαζάνη και την Αριστερή Πλατφόρμα, που φαίνεται να θεωρούν πως μπορεί να υπάρχει μια a la carte στήριξη του Τσίπρα. Πάντως, σε μια απίστευτη ειρωνεία της Ιστορίας, χθες είχαμε 15 Ιουλίου και ακριβώς πριν 50 χρόνια, στις 15 Ιουλίου 1965, o Βασιλιάς εξωθούσε το Γ. Παπανδρέου σε παραίτηση και όρκιζε νέο Πρωθυπουργό το Γ. Αθανασιάδη-Νόβα, με Υπουργό μεταξύ άλλων και το Μητσοτάκη, οπότε, στις μεγάλες διαδηλώσεις που ακολούθησαν το Βασιλικό πραξικόπημα, η Αθήνα δονήθηκε απ' τις ιαχές "Μητσοτάκη, κάθαρμα!".Στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 12 Ιουλίου ο πλανήτης δονήθηκε απ' τα tweetes "#ΤhisIsACoup-Αυτό είναι Πραξικόπημα" και στις 15 Ιουλίου 2015 32 λένε "ΟΧΙ" και 6 "Παρών". Η Ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα, μέσα στα ερείπια που άφησε πίσω της η χρεοκοπία.

Πάντως, η προς το πολύ χειρότερο αναθεώρηση του ΑΕΠ για το 2015 & 2016, απ’ την ίδια την Κομισιόν, αναμφίβολα ενδυναμώνει την άποψη, που εξέφρασε πρόσφατα ο Πρόεδρος της ΔΕΗ, πως θα πρέπει να διεκδικήσουμε δωρεάν δικαιώματα εκπομπών CO2, όπως ισχύει, με απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απ' τον Οκτώβριο του 2014, για τις όλες χώρες των οποίων το ΑΕΠ κατά το 2013 ήταν κάτω από το 60% του μέσου όρου της ΕΕ. Η Ελλάδα εκείνη τη χρονιά είχε ΑΕΠ στο 62% του μέσου όρου της ΕΕ και μάλιστα είναι η μοναδική χώρα, με αυτό το επίπεδο ΑΕΠ, που διαθέτει λιγνίτη, μια μορφή κάρβουνου με περισσότερες εκπομπές CO2 απ' το λιθάνθρακα.

Επιβάρυνση 250-300 εκατ. ευρώ/έτος είναι αυτά, κανονική "ληστεία", αν μπορούμε να τα αποφύγουμε θα είναι μεγάλη ανάσα.

ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου