Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Πως η Ελλάδα έγινε ... Μεξικό στα πετρέλαια

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιοπηγη
Την περασμένη εβδομάδα η κυβέρνηση έκανε γνωστό ότι κατατέθηκαν στον πολυαναμενόμενο γύρο παραχωρήσεων για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα σε Ιόνιο και Κρήτη συνολικά τρεις προσφορές, η εξής μία: της κοινοπραξίας υπό την Total, με τη συμμετοχή των Ελληνικών Πετρελαίων και της ιταλικής Edison, η οποία βεβαίως διατηρεί μακροχρόνια πολυεπίπεδη ενεργειακή συνεργασία με τον ελληνικό όμιλο. 
Με βάση τον υψηλό πήχη των προσδοκιών που είχε αρχικά καλλιεργηθεί για το διαγωνισμό, η προσέλευση μόλις μιας κοινοπραξίας (οι άλλες δύο προσφορές κατατέθηκαν από τα Ελληνικά Πετρέλαια στο πλαίσιο ιδιαίτερων σκοπιμοτήτων που δεν περιορίζονται μόνο επί του ενεργειακού τομέα), θεωρήθηκε και σωστά ως αποτυχία, κάτι για το οποίο είχε προειδοποιηθεί η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΠΕΝ, επιλέγοντας ωστόσο να συνεχίσει το διαγωνισμό.
Για την ιστορία  θυμίζουμε ότι το...
οικόπεδο για το οποίο κατατέθηκε δεσμευτικό ενδιαφέρον από την κοινοπραξία Total, ΕΛΠΕ, Edison, αφορά περιοχή του ΒΔ Ιονίου (οικόπεδο 2), ενώ οι άλλες δύο προσφορές από τα ΕΛΠΕ αφορούσαν στον οικόπεδο 1 (για το οποίο είχαν γίνει διαβήματα από την πλευρά της Αλβανίας) και το οικόπεδο 10 που βρίσκεται στον Κυπαρισσιακό Κόλπο.
Μεξικό
Ένα ερώτημα που προκύπτει είναι εάν είναι "άνθρακες ο θησαυρός" για την υπόθεση των υδρογονανθράκων στη χώρα μας, μετά την τροπή που πήρε ο ελληνικός γύρος παραχώρησης. Αν και οριστική απάντηση δεν μπορεί να δοθεί επί του παρόντος, το βέβαιο είναι ότι η υπόθεση των ερευνών έχει ακόμη πολύ δρόμο μπροστά της. Καταρχάς, έχουμε το οικόπεδο 2 για το οποίο εφόσον όλα κυλήσουν ομαλά μπορεί να προκύψουν θετικές εκπλήξεις. 
Τώρα ως προς τον ελληνικό διαγωνισμό, που με βάση τα όσα ισχύουν στην πετρελαϊκή αγορά, δημιουργεί αρνητικό προηγούμενο για τη χώρα μας,  μια αντίστοιχη διαδικασία που πραγματοποιήθηκε στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, αμβλύνει τις… εντυπώσεις.
Ο λόγος για το διαγωνισμό που ολοκληρώθηκε στις 16 Ιουλίου για την παραχώρηση 14 ερευνητικών οικοπέδων, για πρώτη φορά μετά από 80 χρόνια απραξίας στο Μεξικό. Παρά τις ελπίδες που είχε καλλιεργήσει η κυβέρνηση της χώρας, η οποία μάλιστα προσέβλεπε σε έσοδα 18 δις δολαρίων, εάν δίνονταν όλα τα οικόπεδα, τελικά μόνο μία κοινοπραξία πήρε δύο οικόπεδα. 
Όπως και στην Ελλάδα στην ανάδοχο συμμετέχει μια εγχώρια εταιρεία (η μεξικανική Sierra Oil & Gas) μαζί με την αμερικανική Talos Energy και τη βρετανική Premier Oil.
Η δεύτερη "συμπτωματική ομοιότητα" του ελληνικού με το μεξικανικό διαγωνισμό είναι ότι για τα μεξικανικά και τα ελληνικά οικόπεδα, είχε δείξει ενδιαφέρον ο αμερικανικός πετρελαϊκός κολοσσός και μεγαλύτερη ιδιωτική πετρελαϊκή στον κόσμο. Η "περιθρύλητη" Exxon Mobil, που όμως δεν εμφανίστηκε ούτε στον ελληνικό αλλά ούτε και στον μεξικανικό διαγωνισμό…


ΠΗΓΗ: capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου