Τετάρτη 8 Ιουλίου 2015

Εξασφαλισμένες οι εισαγωγές αερίου μέχρι τέλος Ιουλίου

Αποτέλεσμα εικόνας για φυσικο αεριο
Επαρκές συνάλλαγμα, ώστε να γίνουν οι πληρωμές φυσικού αερίου τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα υπάρχει διαθέσιμο αυτή τη στιγμή στα ταμεία της ΔΕΠΑ, καθώς το πρόβλημα ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας και η αλυσιδωτές επιπτώσεις του αρχίζουν να φτάνουν μέχρι και την εταιρεία αερίου. Θυμίζουμε ότι η Δημόσια Εταιρεία Παροχής Αερίου προμηθεύεται φυσικό αέριο από τρεις πηγές, ήτοι από τη ρωσική Gazprom, την τουρκική Botas ενώ ποσότητες υγροποιημένου αερίου καταφθάνουν στο σταθμό της Ρεβυθούσας στα Μέγαρα από την αλγερινή Sonatrach.

Εκτός από τη ΔΕΠΑ, η οποία...
αυτήν την περίοδο δεν εμφανίζει λόγω εποχικότητας σημαντικές πωλήσεις (περιορίζεται στη βιομηχανία και τους ηλεκτροπαραγωγούς και κυρίως τη ΔΕΗ), οι πληροφορίες θέλουν να έχει κάνει την εμφάνισή του πρόβλημα ρευστότητας στα ταμεία της ΔΕΗ. 

Σύμφωνα με πηγές εντός της επιχείρησης, τις πρώτες ημέρες μετά και το κλείσιμο των τραπεζών οι εισπράξεις από 10,5 εκατ. ευρώ έπεσαν στα 9 εκατ. ευρώ την ημέρα. Επίσης εμφανίστηκαν κάποια προβλήματα με εργολάβους στα ορυχεία με αποτέλεσμα να κάνουν την εμφάνισή τους κάποια μικροπροβλήματα στον ανεφοδιασμό κάποιων μονάδων στη Β. Ελλάδα με λιγνίτη. Πάντως τα μικροπροβλήματα αυτά δεν αποτυπώνονται σε καμία περίπτωση την παραγωγή ηλεκτρισμού της ΔΕΗ, η οποία όπως φαίνεται και από τα στοιχεία της ημερήσιας αγοράς ηλεκτρισμού λειτουργεί καλύπτοντας επαρκώς τη ζήτηση.
Σημειώνεται τέλος ότι παρά το γεγονός ότι η ζήτηση ηλεκτρισμού αυξάνεται, δε συμβαίνει το ίδιο και με τη χονδρεμπορική τιμή που κρατιέται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα.


ΠΗΓΗ:capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου