Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Δυσφορία από τη Socar για το μπλόκο στο ΔΕΣΦΑ


Την έντονη δυσφορία της εκφράζει η Socar για τις καθυστερήσεις στην υπόθεση του ΔΕΣΦΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ημερησίας», όπου τονίζεται ότι οι Αζέροι φαίνεται να προβληματίζονται για αν στο τέλος Αυγούστου θα ανανεώσουν την εγγυητική επιστολή, που έχουν καταθέσει για την αγορά της εταιρείας, αναφέρουν έγκυρες πηγές.

Η πώληση έχει παγώσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο, ενώ η Socar στα τέλη Φεβρουαρίου ανανέωσε για...
έξι μήνες την εγγυητική επιστολή για την εξαγορά του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ έναντι τιμήματος 400 εκατ. ευρώ.

Καμία πρόοδος

Η όλη διαδικασία έχει μπλοκαριστεί από την Κομισιόν και παρά την αλληλογραφία των δύο πλευρών, ουσιαστική πρόοδος δεν έχει διαφανεί. Στελέχη της αγοράς αποδίδουν τις καθυστερήσεις της Επιτροπής κατά βάση στην απροθυμία της να επιτρέψει την πώληση του ΔΕΣΦΑ σε εταιρεία-παραγωγό αερίου από τρίτη χώρα και προσθέτουν ότι η Ε.Ε. θα έβλεπε θετικά τη συμμετοχή μίας ευρωπαϊκής εταιρείας στο σχήμα.

Ομως, το σενάριο αυτό, το οποίο είχε παίξει προ καιρού, όταν είχε εκδηλώσει ενδιαφέρον ο βελγικός διαχειριστής του συστήματος αερίου, η Fluxys, δεν φαίνεται να συγκεντρώνει σήμερα πιθανότητες, καθώς η Fluxys και άλλοι ευρωπαϊκοί όμιλοι που βολιδοσκοπήθηκαν δείχνουν πια αποστασιοποιημένοι λόγω της αβεβαιότητας για την οικονομία και τις ενεργειακές εξελίξεις στη χώρα.

Η Επιτροπή αντέδρασε κατ' αρχήν θετικά στη θέση που έχει διατυπώσει ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης για διατήρηση του 51% των μετοχών από το Δημόσιο. Στην πράξη, όμως, το μοντέλο αυτό εμφανίζει πολλά προβλήματα και δύσκολα θα γίνει αποδεκτό από τους Αζέρους, οι οποίοι διεκδικούν το μάνατζμεντ, κάτι με το οποίο η Κομισιόν δεν φαίνεται να συμφωνεί.

Το ζήτημα περιπλέκεται και από το τίμημα, καθώς στην παρούσα φάση πολύ δύσκολα θα βρεθεί επενδυτής που να προσφέρει ποσό για ένα μειοψηφικό μερίδιο, ανάλογο με αυτό που αντιστοιχεί στα 400 εκατ. ευρώ της Socar. Μία λύση θα ήταν η εκχώρηση ενός πακέτου μετοχών σε τρίτο, «ουδέτερο» οργανισμό, π.χ. σε fund ή άλλο διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα και την ανάθεση του μάνατζμεντ σε ανεξάρτητη ομάδα, αν βέβαια συμφωνήσει η Socar.

Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται να είναι κρίσιμο για τις τελικές αποφάσεις τόσο της Socar όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου