Παρασκευή 26 Ιουνίου 2015

Με μεσολάβηση ΥΠΑΠΕΝ, «προξενιό» των ΕΛΠΕ με την PDVSA της Βενεζουέλας


 Προβληματισμός για την ομαλή λειτουργία του ανταγωνισμού όσον αφορά τον τρέχοντα διαγωνισμό για τους υδρογονάνθρακες στα 20 θαλάσσια οικόπεδα της Νότιας Ελλάδας και της περιοχής Νότια της Κρήτης έχει ήδη δημιουργηθεί στην αγορά, μετά την πρωινή ανακοίνωση του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης σύμφωνα με την οποία, σε συνάντηση που είχε ο κ. Λαφαζάνης με τον πρέσβη της Βενεζουέλας Farid Fernandez, παρουσία του διευθύνοντος συμβούλου των ΕΛΠΕ Γ. Στεργιούλη «συζητήθηκε και συμφωνήθηκε να διερευνηθεί το ενδεχόμενο συνεργασίας των ΕΛΠΕ με την κρατική εταιρεία πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA».

Οι ενστάσεις που διατυπώνονται αφορούν το γεγονός ότι το ΥΠΑΠΕΝ που έχει την ευθύνη για το διαγωνισμό, εμφανίζεται να μεσολαβεί για τον «αρραβώνα» δύο εταιρειών που πιθανόν θα συμμετάσχουν στο διαγωνισμό, παρεμβαίνοντας σε μια διαδικασία που είναι καθαρά επιχειρηματική. «Το υπουργείο έχει δικαίωμα και υποχρέωση να προσπαθήσει να προσελκύσει εταιρείες από όλον τον κόσμο και να ανοίξει το....
παιχνίδι όσο μπορεί, αλλά όχι να μεσολαβεί για εταιρικές συμφωνίες, ακόμα και αν στη μία από αυτές έχει μετοχές το δημόσιο», λέγεται χαρακτηριστικά, όπως επίσης ότι τα ΕΛΠΕ παραμένουν μια  ιδιωτική επιχείρηση που ανήκει κατά πλειοψηφία σε μεγάλο επιχειρηματικό όμιλο και το δημόσιο έχει μειοψηφική συμμετοχή, ενώ σε κάθε περίπτωση είναι ένας από τους παίχτες που μετέχουν στον ανταγωνισμό για τους υδρογονάνθρακες και πρέπει να μετέχουν όλοι επί ίσοις όροις.

Πηγές της αγοράς υποστηρίζουν ότι τίθεται θέμα σε σχέση με τις κοινοτικές οδηγίες που υπαγορεύουν την ισότιμη μεταχείριση όλων των εταιρειών που συμμετέχουν σε διαγωνισμούς σε χώρες κράτη μέλη της Ε.Ε., θεωρούν, δε, ότι δημιουργείται αρνητικό κλίμα και ανοίγει ο δρόμος για αμφισβήτηση των αποτελεσμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι σε λίγες ημέρες, στις 14 Ιουλίου, λήγει η προθεσμία για την υποβολή προσφορών στο διεθνή γύρο παραχωρήσεων για τα 20 θαλάσσια οικόπεδα σε Ιόνιο και Κρήτη. 

Νωρίτερα το energypress έγραφε:

Η βούληση για ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας - Βενεζουέλας σε θέματα πετρελαίου και ενέργειας αλλά και γενικότερα, εκφράστηκε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο κατά τη συνάντηση που είχε, το απόγευμα της Πέμπτης, ο υπουργός ΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης, με τον Πρεσβευτή της Μπολιβαριανής Δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Αθήνα, Farid Fernández.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που έγινε παρουσία και του Διευθύνοντος Συμβούλου των ΕΛ.ΠΕ, Γρηγόρη Στεργιούλη, εξετάστηκαν οι δυνατότητες για μια αμοιβαία επωφελή συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, κυρίως στους τομείς προμήθειας πετρελαϊκών προϊόντων σε ανταγωνιστικές τιμές, καθώς και πιθανές συνέργειες στον τομέα της έρευνας και της εξόρυξης Υδρογονανθράκων.

Παράλληλα, συζητήθηκε το ενδεχόμενο συνεργασίας ανάμεσα στα ΕΛ.ΠΕ και την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία PDVSA (Petróleos de Venezuela S.A.) προς όφελος όχι μόνο των δυο εταιρειών, αλλά και των δύο λαών.

Μετά από επίσημη πρόσκληση που δέχτηκε, ο υπουργός ΠΑΠΕΝ συμφώνησε να επισκεφθεί άμεσα την Μπολιβαριανή Δημοκρατία της Βενεζουέλας. Κατά την επίσκεψή του στο Καράκας ο Λαφαζάνης θα συνυπογράψει Μνημόνιο Ενεργειακής Συνεργασίας με τον ομόλογό του υπουργό Πετρελαίου και Μεταλλείων, Asdrubal Chavez, ενώ αναμένεται να έχει σειρά επαφών με υψηλόβαθμα στελέχη της Κυβέρνησης της Βενεζουέλας και προγραμματίζεται να υπογραφούν και άλλες διμερείς συμφωνίες από αξιωματούχους των δύο χωρών, κυρίως οικονομικού και εμπορικού περιεχομένου.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου