Η αδράνεια του ιρακινού στρατού, η επέλαση του ISIS προς τη Βαγδάτη και οι κατηγορίες των Ιρανών ότι οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις δεν έκαναν απολύτως τίποτα για να το εμποδίσουν από το να καταλάβει το Ραμάντι συνθέτουν, σύμφωνα με τον Δρ. Κεντ Μορς , έναν από τους πιο διάσημους ενεργειακούς στρατηγικούς αναλυτές, τους λόγους που καθιστούν το Ιράκ την πιο σημαντική απειλή για τη σταθερότητα της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου. Όμως, ο Δρ. Μορς τονίζει πως το Ιράκ κρύβει και έναν τέταρτο, λιγότερο φανερό παράγοντα που θα μπορούσε να εκτινάξει τις τιμές του αργού.
Ο παράγοντας αυτός δεν είναι άλλος από το....
ιρακινό Κουρδιστάν και μία πιθανή ανεξαρτητοποίησή του. Ο Δρ. Μορς έχει διατελέσει σύμβουλος της περιφερειακής κουρδικής κυβέρνησης του Βορείου Ιράκ και τονίζει ότι, παρά τη συμφωνία της τελευταίας με την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης, οι Κούρδοι δε λαμβάνουν όσα τους αναλογούν από τις ιρακινές εξαγωγές πετρελαίου. Η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ αντιμετωπίζει οξύτατα προβλήματα όσον αφορά τον προϋπολογισμό αλλά και την εσωτερική πολιτική κατάσταση λόγω του ISIS. Το σκηνικό αυτό, σύμφωνα με τον Μορς, συνιστά μείζονα αλλαγή για τις εξαγωγικές δυνατότητες του Ιράκ και θα έχει παγκόσμιο αντίκτυπο στις τιμές του αργού.
Όπως τονίζει ο διεθνούς φήμης αναλυτής, η νομοθεσία του Βορείου Ιράκ είναι πιο συμφέρουσα οικονομικά για τις πετρελαϊκές εταιρείες από ό, τι αυτή της κεντρικής κυβέρνησης της χώρας. Μάλιστα, μολονότι η Βαγδάτη απείλησε ότι θα έχαναν συμβόλαια σε άλλες περιοχές του Ιράκ, όπως η πετρελαιοφόρος Βασόρα, μεγάλες εταιρείες όπως η Exxon Mobil προτίμησαν τους πιο ευνοϊκούς όρους της κουρδικής αυτόνομης κυβέρνησης.
Ο Δρ. Κεντ Μορς σημειώνει χαρακτηριστικά ότι «τώρα είναι η σκηνή έτοιμη για να δράσουν οι Κούρδοι. Μπορεί να ξεκινήσει με το πετρέλαιο αλλά γρήγορα μπορεί να μετατραπεί σε μία γενική ώθηση προς την ανεξαρτησία». Και δεν είναι χωρίς σημασία ότι ένας αμερικανός αναλυτής τονίζει ότι ο κουρδικός πληθυσμός στο Ιράκ, τη ΝΑ Τουρκία και το ΒΔ Ιράν αποτελεί το μεγαλύτερο ιθαγενή πληθυσμό της Γης χωρίς δικό του κράτος… Ενώ προσθέτει πως οι πολιτοφύλακες πεσμεργκά υπερασπίζονται εν πολλοίς μόνοι τους το ιρακινό Κουρδιτάν από το ISIS.
Η ανεξαρτητοποίηση του Ιρακινού Κουρδιστάν είναι, σύμφωνα με τον Δρ. Μορς παράγων που θα επηρεάσει πιο άμεσα τις τιμές πετρελαίου από ό, τι οι άλλοι τρεις παράγοντες που αφορούν το Ιράκ. Και προειδοποιεί ότι «διαζύγιο» της Ιρμπίλ από τη Βαγδάτη δεν θα είναι φιλικό, αλλά αντίθετα θα εντείνει την αστάθεια και θα χρησιμοποιηθεί όχι μόνο από το ISIS, αλλά και από το Ιράν. Κι ας μην ξεχνάμε πως η Τεχεράνη βλέπει αρνητικά την σημερινή καθίζηση των τιμών πετρελαίου, που εν πολλοίς μεθοδεύεται από τη Σαουδική Αραβία, που θέλει να αποτρέψει την ανάκαμψη των ιρανικών εξαγωγών αν τελικά ευοδωθούν οι συνομιλίες για άρση των κυρώσεων.
ΠΗΓΗ:energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου