Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Σε ρώσικα χέρια βραζιλιάνικα κοιτάσματα πετρελαίου

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιοπηγη
Τον πλήρη έλεγχο των δύο περιοχών εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στη λεκάνη του ποταμού Solimões στη Βραζιλία αποκτά ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Rosneft. Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, ο τοπικός εταίρος PetroRio πωλεί στη ρωσική εταιρεία το μερίδιό του, της τάξης του 55% έναντι 55 εκατ. δολαρίων.

«Πρόκειται για μία πολύ καλή συμφωνία» δήλωσε στο πρακτορείο Bloomberg ο επικεφαλής της Rosneft Ίγκορ Σέτσιν, χωρίς να ...
προβεί σε περαιτέρω σχολιασμό των λεπτομερειών της συμφωνίας. Το 2011, η TNK-BP (την οποία αργότερα απέκτησε η Rosneft) αγόρασε το 45% του ενεργειακού μπλοκ στη λεκάνη του Solimões στην ενδοχώρα της Βραζιλίας, έναντι 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων. Η συμφωνία περιελάμβανε 21 τοποθεσίες στη λεκάνη του Solimões, που ήταν σχεδόν “παρθένες” όσον αφορά στην εξόρυξη. Οι ενεργειακοί πόροι εκτιμήθηκαν τότε σε 2 δισ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου.

Η γεωλογική εξερεύνηση έχει δείξει ότι πρόκειται επί το πλείστον γαι αποθέματα φυσικού αερίου, γεγονός που αποδυνάμωσε τότε την ελκυστικότητα του έργου. Ως αποτέλεσμα μια σειρά αδειών έχουν παραδοθεί στο αδιάθετο ταμείο και τώρα πρόκειται για 16 τοποθεσίες, δύο από τις οποίες διερευνώνται ενδελεχώς. Τα αποδεδειγμένα αποθέματα φυσικού αερίου φτάνουν περίπου τα 30 δισ. κυβικά μέτρα.

Το περασμένο καλοκαίρι, η Rosneft είχε συμφωνήσει με την Petrobras της Βραζιλίας για την πώληση αποθεμάτων φυσικού αερίου, αλλά οι λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν αποκαλύφθηκαν. Οπως σημειώνει ο Βαλέρι Νέστεροφ, αναλυτής της Sberbank Investment Research, η Rosneft έχει αποκτήσει περιουσιακά στοιχεία σε πολύ καλή τιμή, ενώ οι προοπτικές του έργου φαίνονται «περιορισμένες».

«Το έργο αποτελείται σχεδόν εξ' ολοκλήρου από ανεξερεύνητα μπλοκ, που περιέχουν φυσικό αέριο και ελάχιστο έως και καθόλου πετρέλαιο, αλλά την ίδια στιγμή, στη Βραζιλία υπάρχει ζήτηση για φυσικό αέριο» λέει ο αναλυτής.

Επιπλέον, η Λατινική Αμερική παραμένει μια από τις λίγες περιοχές όπου είναι δυνατόν να αξιοποιηθούν τα μεγάλα αποθέματα υδρογονανθράκων στην ξηρά, ενώ οι στρατηγικές επενδύσεις στη Βραζιλία παρουσιάζονται «όχι χειρότερες από ό, τι στη γειτονική Βενεζουέλα».

Πηγή:premium.paratiritis.gr


ΠΗΓΗ:sofokleousin.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου