Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Οι Κολοσσοί του Πετρελαϊκού Κλάδου Λένε ότι το Μέλλον Ανήκει στο Φυσικό Αέριο

Αποτέλεσμα εικόνας για φυσικο αεριο ρωσια
Οι μεγαλύτερες πετρελαϊκές επιχειρήσεις του κόσμου, που έχουν αντλήσει τρισεκατομμύρια βαρέλια αργού από τη γη, λένε τώρα ότι το μέλλον ανήκει στο άλλο βασικό προϊόν τους: το φυσικό αέριο, ένα  καύσιμο που προωθούν ως τον διάδοχο του άνθρακα.
Εν όψει της Συνόδου Κορυφής του ΟΗΕ για το Κλίμα στα τέλη του έτους, οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων, όπως οι Royal Dutch Shell και η Total, επικεντρώνουν την προσοχή τους (και συνεπώς την παραγωγή τους) στο φυσικό αέριο ως μία πιο καθαρή εναλλακτική λύση στον φθηνό άνθρακα που κυριαρχεί στην παγκόσμια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτή η στροφή έχει...
πυροδοτήσει έναν «πόλεμο» μεταξύ των δύο κλάδων, εν μέσω κατηγοριών ότι οι μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες ενδιαφέρονται κυρίως να διατηρήσουν και να αυξήσουν το μερίδιο τους στην αγορά, παρά να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες από την υπερθέρμανση του πλανήτη μας.
«Η Total είναι το φυσικό αέριο και το φυσικό αέριο είναι καλό», δήλωσε τη Δευτέρα ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής εταιρείας, Πατρίκ Πουαγιέν, εν όψει του συνεδρίου World Gas Conference, που θα γίνει στο Παρίσι αυτή την εβδομάδα.
Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει πριν από δύο εβδομάδες ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, ο οποίος είπε ότι η εταιρεία του έχει μετατραπεί από «μία εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, σε μία εταιρεία φυσικού αερίου και πετρελαίου».
Η παραγωγή φυσικού αερίου της Shell υπερέβη την παραγωγή πετρελαίου το 2013 και το ίδιο συνέβη με την Total το 2014. Η παραγωγή της Exxon Mobil ανήλθε στο 47% της συνολικής παραγωγής της το 2014, από 39% το 2008.
Σημειώνεται ότι από την καύση άνθρακα παράγεται το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας παγκοσμίως. Οι εταιρείες φυσικού αερίου πιέζουν τις κυβερνήσεις για να καθιερώσουν ένα σύστημα τιμολόγησης του διοξειδίου του άνθρακα στις θερμικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής,ώστε να υπάρξει κίνητρο για τη στροφή από τον άνθρακα, την κυριότερη πηγή των αερίων του θερμοκηπίου, σε πιο καθαρές επιλογές. 

ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου