Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Ισχυρό Ενδιαφέρον από τις Μεγάλες Ευρωπαϊκές Πετρελαϊκές Εταιρείες για Επενδύσεις στο Ιράν

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιοπηγη
Οι μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες πετρελαίου εκδηλώνουν, για πρώτη φορά τόσο ανοικτά, το ενδιαφέρον τους να επενδύσουν στο Ιράν όταν αρθούν οι δυτικές κυρώσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Οι επικεφαλής της Royal Dutch Shell, της BP και της Total SA, είπαν, σε δηλώσεις τους την Τετάρτη, ότι είναι...
έτοιμοι να επιστρέψουν στη χώρα με τα δεύτερα υψηλότερα, παγκοσμίως, αποθέματα φυσικού αερίου και τα τέταρτα σε πετρέλαιο, ενώ ανάλογες δηλώσεις έκαναν τον προηγούμενο μήνα στελέχη της Eni SpA.

Στον αντίποδα, οι αμερικανικές επιχειρήσεις είναι περισσότερο επιφυλακτικές, ωστόσο και αυτές ενδιαφέρονται εξίσου σοβαρά με τις ευρωπαϊκές να επενδύσουν ξανά στο Ιράν.

«Το Ιράν είναι μία υπέροχη χώρα, με μία φανταστική βάση πρώτων υλών» είπε ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Μπεν βαν Μπόιρντεν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Βιέννη, στο περιθώριο της συνόδου του ΟΠΕΚ. «Μόλις υπάρξει μία νόμιμη ευκαιρία, θα κοιτάξουμε προς το Ιράν» προσέθεσε.

Όλοι στην πετρελαϊκή βιομηχανία θέλουν να πάνε πίσω στο Ιράν, όταν αρθούν οι διεθνείς κυρώσεις, τόνισε.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου, ο οποίος είναι στο επίκεντρο της προσοχής στη σύνοδο του ΟΠΕΚ, η Τεχεράνη θα προσφέρει πιο ελκυστικούς όρους στις ξένες εταιρείες, σε σύγκριση με αυτούς που προσέφερε πριν από μία δεκαετία.

«Μας αρέσει το Ιράν» δήλωσε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Total, Πατρίκ Πουαγιέν, έπειτα από συνάντηση 45 λεπτών που είχε με τον Ιρανό υπουργό, στη σουίτα του ξενοδοχείου του, την Τετάρτη.  

Μέχρι να αρθούν να κυρώσεις, δεν θα συζητήσουμε τους όρους ενός νέου συμβολαίου, είπε. Όπως άλλωστε και τα άλλα κορυφαία στελέχη των ευρωπαϊκών πετρελαϊκών εταιρειών, έτσι και ο κ. Πουαγιέν, επιμένει ότι δεν γίνονται διαπραγματεύσεις όσο υφίστανται οι κυρώσεις, ωστόσο είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι αυτό ακριβώς συμβαίνει στο παρασκήνιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο επικεφαλής της BP, Μπομπ Ντάντλεϊ, είπε ότι η εταιρεία του ενδιαφέρεται «πάρα πολύ» για να επενδύσει στο Ιράν, όταν τερματισθούν οι δυτικές κυρώσεις. Όσο συνεχίζονται οι συζητήσεις των ΗΠΑ με το Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα, κάθε συζήτηση για συμφωνίες παραμένει πρόωρη, σημείωσε. 

ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου