Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Γιατί το Βιετνάμ μετατρέπεται από παραδοσιακός εξαγωγέας σε εισαγωγέα κάρβουνου;


Θυμάστε μια Φινλανδική εταιρεία, τη Νokia, που κατασκεύαζε πρωτοποριακά κινητά τηλέφωνα πριν μόλις 15 χρόνια; Πολύ σημαντική εταιρεία για την οικονομία της Φινλανδίας η Νokia, αλλά κατασκεύασε το τελευταίο της τηλέφωνο σε Φινλανδικό έδαφος το 2013 και τον Απρίλιο 2014 ο κλάδος κινητών τηλεφώνων εξαγοράστηκε απ' τη Microsoft. Όπως βλέπετε στην εικόνα, τα Νokia κινητά τηλέφωνα πλέον μας έρχονται στην Ελλάδα απ' το Βιετνάμ, μια απ' τις χώρες της ΝΑ Ασίας όπου έχουν εγκατασταθεί οι πολυεθνικές.

Αφορμή για τη σημερινή ανάρτηση αποτέλεσε η είδηση, που μετέδωσε ο PLATTS, πως οι εισαγωγές κάρβουνου στο...
Βιετνάμ αυξήθηκαν το Μάιο κατά 65% σε ετήσια βάση (548.664 τόννους) και κάπως έτσι μια χώρα που ήταν παραδοσιακός εξαγωγέας κάρβουνου στην Ασία μετατρέπεται σταδιακά σε εισαγωγέα, προκειμένου να ικανοποιήσει την εγχώρια ζήτηση κάρβουνου, κυρίως για ηλεκτροπαραγωγή. Κύριες πηγές εισαγωγών για το Βιετνάμ ήταν η Ινδονησία (225.481 τόννοι, αύξηση 62,3% σε ετήσια βάση), η Αυστραλία (110.452 τόννοι, αύξηση 101% σε ετήσια βάση) και η Κίνα (74.477 τόννοι, αύξηση 49,5% σε ετήσια βάση).

Στο πεντάμηνο Ιαν-Μαϊ 2015 το Βιετνάμ εισήγαγε 1,86 εκατ. τόννους, αύξηση 42% σε ετήσια βάση. Στο ίδιο διάστημα εξήγαγε 898,365 χιλ. τόννους, μείωση 77% σε ετήσια βάση, κυρίως στην Ιαπωνία (227,361 χιλ. τόννους, μείωση 56% σε ετήσια βάση), Νότια Κορέα (169,225 χιλ. τόννους, μείωση 64% σε ετήσια βάση) και την Ινδονησία (113,000 χιλ. τόννους, αύξηση 428%).

Η ΝΑ Ασία αναπτύσσεται με ταχύτατους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, καθώς οι πολυεθνικές μεταφέρουν εκεί την παραγωγή τους. Πολύς και νεανικός πληθυσμός, πολύ χαμηλά μεροκάματα, "ελαστική" εργατική νομοθεσία, "ελαστική" ...
νομοθεσία για την περιβαλλοντική προστασία, αποτελούν ελκυστικούς παράγοντες για το διεθνές κεφάλαιο. Η παγκοσμιοποίηση του εμπορίου μετέφερε εκατομμύρια θέσεις εργασίας απ' την Ευρώπη στην Άπω Ανατολή, αφήνοντας πίσω ανεργία και φτώχεια.

Και μπορεί εδώ να μας πιπιλίζουν καθημερινά τα μυαλά πως πρέπει να βάλουμε τα εντελώς αναξιόπιστα αιολικά για να σώσουμε τον πλανήτη, στην πραγματικότητα βέβαια τη Γερμανική βιομηχανία, αλλά η μεγάλη πλειονότητα των βιομηχανικών προϊόντων παράγεται πλέον εκεί όπου υπάρχει η φθηνή ενέργεια, αυτή που μόνο το κάρβουνο μπορεί να δώσει. Και οι ίδιοι που υποστηρίζουν "κλιματικούς στόχους", είναι οι πρώτοι που έσπευσαν να μεταφέρουν τις εταιρείες τους εκεί που υπάρχει φθηνή ενέργεια.

Η απογείωση της υποκρισίας θα σώσει "τον πλανήτη Ευρώπη", την ίδια ώρα που ο υπόλοιπος πλανήτης Γη θα καίει ανενόχλητος είτε κάρβουνο είτε σχιστολιθικό φυσικό αέριο. Όμως η αξιοποίηση του κάρβουνου στην ηλεκτροπαραγωγή και τη χαλυβουργία ήταν ο βασικός παράγοντας που βελτίωσε θεαματικά το βιοτικό επίπεδο του βιομηχανικού κόσμου. Το ίδιο φυσικά έγινε και στην Ελλάδα, η αξιοποίηση του εγχώριου λιγνίτη, του δικού μας μαύρου χρυσού στο 2ο μισό του 20ού αιώνα, επέτρεψε τον πλήρη εξηλεκτρισμό της χώρας και την ανάπτυξη της βιομηχανίας, της βιοτεχνίας, του εμπορίου. Με την απαγόρευση της αξιοποίησής του στην Ευρώπη, σε μια ήπειρο όπου καθημερινά οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι, θα μας επιστρέψουν σε προπολεμικά επίπεδα φτώχειας, σε ένα κόσμο που θα γίνεται όλο και περισσότερο κεντρικά ελεγχόμενος, όλο και περισσότερο αυταρχικός. 

Ε, μια τέτοια Ευρώπη δεν μας χρειάζεται, ας την κρατήσουν οι Γερμανοί να τη χαίρονται.



ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου