Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Νέα αναβολή για το deal του ΔΕΣΦΑ από ΕΕ

Αποτέλεσμα εικόνας για Νέα αναβολή για το deal του ΔΕΣΦΑ από ΕΕ
Η γενική διεύθυνση της ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού, παρέτεινε χρονικά την εξέταση της υπόθεσης απόκτησης του 66% του ΔΕΣΦΑ από την κρατική εταιρεία πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν Socar. Αυτό αποκάλυψε σήμερα μιλώντας σε δημοσιογράφους ο επικεφαλής της Socar Rovnag Abdullayev κάνοντας λόγο για παράταση της εξέτασης της υπόθεσης μέχρι τέλος του έτους.

“Η γενική διεύθυνση της ΕΕ συνεχίζει να εξετάζει το θέμα” τόνισε. “Η δική μας ομάδα εργασίας απαντά στις ερωτήσεις που τίθενται” συνέχισε ο ίδιος.

Το κύριο θέμα είναι η....
συμμόρφωση ή όχι της συμφωνίας με το τρίτο ενεργειακό πακέτο της ΕΕ, κάτι που θεωρητικά θα μπορούσε να υπονομεύσει τον ανταγωνισμό. Αυτή τη στιγμή δεν πουλάμε αέριο στην Ευρώπη άρα θα πρέπει να κάνουμε υποχωρήσεις γι΄ αυτό το θέμα. Αλλά συνεχίζουμε να εργαζόμαστε, δήλωσε ο Αμπντουλάγεφ.

Σημειώνεται ότι όπως έγινε γνωστό χθες η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει να υπάρξουν αλλαγές στους όρους της συμφωνίας ώστε τελικά να κρατήσει ένα επιπλέον ποσοστό της τάξης του 17% στο ΔΕΣΦΑ που σημαίνει ότι τελικά το ποσοστό υπό τον έλεγχο του ελληνικού δημοσίου θα είναι 51% ενώ οι Αζέροι θα αποκτήσουν το 49%.

Αυτό αποκάλυψε ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Star. Με αυτόν τον τρόπο και εφόσον δεχθούν οι Αζέροι αφενός θα ικανοποιηθεί η απαίτηση της Κομισιόν ώστε να μην ξεπερνά το ποσοστό των Αζέρων το 50% αφετέρου να υπάρξει αντί για κλασσική αποκρατικοποίηση σύμπραξη και αξιοποίηση με τη συμμετοχή του Δημοσίου. Υπό αυτές τις συνθήκες ερωτηματικό παραμένει η στάση των Αζέρων, οι οποίοι πιθανόν να θελήσουν να επαναδιαπραγματευτούν το τίμημα των 400 εκατ. ευρώ που προσέφεραν στο διαγωνισμό για το 66% της εταιρείας. 


ΠΗΓΗ.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου