Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Η διύλιση στήριξε τα κέρδη των BP και Total


Υψηλότερα των αναμενόμενων κέρδη ανακοίνωσαν σήμερα οι πετρελαϊκοί όμιλοι BP και Total, χάρη στις πολύ καλές επιδόσεις των δραστηριοτήτων διύλισης.
Μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες έχουν κλείσει δεκάδες διυλιστήρια τα τελευταία χρόνια, λόγω της πλεονάζουσας παραγωγικής ικανότητας καθώς και επειδή η διύλιση (downstream) εδώ και καιρό θεωρούνταν ως επιβαρυντικός παράγοντας για την κερδοφορία συγκριτικά με την παραγωγή πετρελαίου και αερίου.
Ωστόσο, η πτώση των τιμών πετρελαίου σημαίνει ότι τα διυλιστήρια μπορούν....
να επεξεργαστούν πολύ φθηνότερο αργό και να αποκομίσουν υψηλότερα κέρδη, χάρη σε καύσιμα όπως το πετρέλαιο κίνησης και η βενζίνη.
Όπως έγινε γνωστό σήμερα, τα προ φόρων κέρδη αντικατάστασης κόστους της BP από δραστηριότητες διύλισης υπερδιπλασιάστηκαν στα 2,2 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο. Παράλληλα, τα προ φόρων κέρδη από την παραγωγή (upstream) πετρελαίου και αερίου υποχλωρησαν στα 0,6 δισ. δολάρια από 4,4 δισ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα.
Η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή εταιρεία διύλισης Total ανακοίνωσε ότι τα προσαρμοσμένα καθαρά λειτουργικά έσοδα από τη διύλιση και τα πετροχημικά υπερτριπλασιάστηκαν συγκριτικά με το πρώτο τρίμηνο του 2014 σε 1,1 δισ. δολάρια.
«Οι μεγάλες εταιρείες με υψηλή έκθεση στη διύλιση (downstream) όπως η Royal Dutch Shell, η Total ή η ExxonMobil θα ευνοηθούν από το ισχυρό παγκόσμιο περιβάλλον διύλισης, το οποίο η BP αναμένει να διατηρηθεί ακόμα και το δεύτερο τρίμηνο» ανέφεραν σε έκθεσή τους αναλυτές από την Edison Investment Research.


ΠΗΓΗ:naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου