Παρασκευή 24 Απριλίου 2015

Ιράν: Τα ελληνικά και κορεατικά διϋλιστήρια μας οφείλουν δισεκατομμύρια


Τα ελληνικά και κορεατικα διϋλιστήρια συγκαταλέγονται ανάμεσα στους μεγαλύτερους οφειλέτες του Ιράν, όπως δήλωσε στο Mehr News ο διευθυντής διεθνών σχέσεων της κρατικής ιρανικής πετρελαϊκής, NIOC, Σεγιέντ Καμσαρί.

Ο ίδιος τόνισε ότι οι συνολικές οφειλές των ξένων πελατών για πετροχημικά και για αργό πετρέλαιο αγγίζουν τα 18 δις. δολάρια, με τα διϋλιστήρια της Ελλάδας και της Κορέας να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας, ενώ περιλαμβάνονται επίσης οι μονάδες της ΒΡ, της Shell, καθώς και της Ινδίας.

Ο Καμσαρί τονίζει ότι συγκεκριμένα οι οφειλές ...
της Shell και των ελληνικών μονάδων αγγίζουν τα 4 δις. δολάρια, δίχως όμως να παρέχει περισσότερες λεπτομέρειες για την περίπτωση της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου της χώρας, Μπιτζάν Ζανγκανέχ, η Shell υποτίθεται ότι θα πληρώσει στο Ιράν το ποσό των 2,8 δις. δολαρίων μόλις απομακρυνθούν οι δυτικές κυρώσεις, καθώς τότε η Τεχεράνη θα μπορέσει να διεκδικήσει τα χρήματα αυτά.

Αναφορικά με τις οφειλές των κορεατικών διϋλιστηρίων, ο διευθυντής του Συνδέσμου Πετροχημικών του Ιράν, Αχμάντ Μαχνταβί, είπε ότι δεν έχουν αποπληρώσει όλα τα χρέη τους και μάλιστα παρεμπόδισαν την σχετική διαδικασία διαδικασία στο παρελθόν.

Στην περίπτωση της Ινδίας, είχε ανακοινωθεί τον Μάρτιο ότι το χρέος αγγίζει τα 8,8 δις. δολάρια. Βάσει διμερούς συμφωνίας, προβλέπεται η αποπληρωμή του χρέους μέσω ιρανικών τραπεζών, αλλά μέχρι στιγμής μεγάλο μέρος παραμένει απλήρωτο.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου