Τρίτη 7 Απριλίου 2015

«Κλείδωσε» το νομοσχέδιο για εργασιακά

Αποτέλεσμα εικόνας για εργασιακα δικαιωματα
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στο νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπονται τα εξής:

- Ο νόμιμος κατώτατος μισθός των υπαλλήλων και το ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών καθορίζεται ως εξής:


α) Από την 1η Οκτωβρίου 2015 και μέχρι τις 30 Ιουνίου 2016 ο κατώτατος μισθός όλων των υπαλλήλων της χώρας. ανεξαρτήτως ηλικίας, ορίζεται στα 650 ευρώ. Το κατώτατο ημερομίσθιο όλων των εργατοτεχνιτών της χώρας, ανεξαρτήτως ηλικίας, ορίζεται στα 29,05 ευρώ.

β) Από την 1η Ιουλίου 2016, ο κατώτατος μισθός όλων των υπαλλήλων της χώρας, ανεξαρτήτως ηλικίας, ορίζεται στα 751,39 ευρώ. Το κατώτατο για όλους τους εργατοτεχνίτες της χώρας, ανεξαρτήτως ηλικίας, ημερομίσθιο ορίζεται στα 33,57 ευρώ.

- Κανονιστικοί όροι συλλογικής σύμβασης εργασίας έχουν άμεση και αναγκαστική ισχύ. Ατομικοί όροι, που αποκλίνουν από τους κανονιστικούς όρους συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι επικρατέστεροι εφόσον παρέχουν μεγαλύτερη προστασία στους εργαζομένους. Όροι εργασίας συλλογικών συμβάσεων που είναι ευνοϊκότεροι για τους εργαζομένους υπερισχύουν των νόμων, εκτός αν πρόκειται για διατάξεις αναγκαστικού δικαίου.

- Οι εθνικές γενικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας καθορίζουν τους ελάχιστους όρους εργασίας που ισχύουν για τους εργαζομένους όλης της χώρας. Οι υπόλοιπες συλλογικές συμβάσεις εργασίας δεσμεύουν τους εργαζομένους και εργοδότες που είναι μέλη των συμβαλλόμενων συνδικαλιστικών οργανώσεων, τον εργοδότη που συνάπτει συλλογική σύμβαση εργασίας ατομικά και τους εργοδότες που συνάπτουν συλλογική σύμβαση εργασίας με κοινό εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο ή εκπροσώπους. Εφόσον ο εργοδότης δεσμεύεται από επιχειρησιακή ή ομιλική συλλογική σύμβαση εργασίας οι κανονιστικοί όροι της ισχύουν υποχρεωτικά και στις εργασιακές σχέσεις όλων των εργαζομένων που απασχολούνται από τον εν λόγω εργοδότη ή όμιλο αντίστοιχα.

- Κανονιστικοί όροι συλλογικής σύμβασης που έληξε ή καταγγέλθηκε, εξακολουθούν να ισχύουν για ένα εξάμηνο και εφαρμόζονται και στους εργαζομένους που προσλαμβάνονται στο διάστημα αυτό. Μετά την πάροδο του εξαμήνου, οι όροι εργασίας εξακολουθούν να ισχύουν μέχρις ότου λυθεί ή τροποποιηθεί η ατομική σχέση εργασίας.

-Αν η σχέση εργασίας ρυθμίζεται από περισσότερες ισχύουσες συλλογικές συμβάσεις εργασίας εφαρμόζεται η πιο ευνοϊκή για τον εργαζόμενο.

- Με απόφασή του, που εκδίδεται μετά από γνώμη του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας, ο υπουργός Εργασίας μπορεί να επεκτείνει και να κηρύξει υποχρεωτική για όλους τους εργαζομένους του κλάδου ή επαγγέλματος συλλογική σύμβαση εργασίας η οποία δεσμεύει ήδη εργοδότες που απασχολούν το 50% +1 των εργαζομένων του κλάδου ή επαγγέλματος. Η επέκταση ομοιοεπαγγελματικής συλλογικής σύμβασης εργασίας δεσμεύει όλους τους εργαζομένους του επαγγέλματος ανεξάρτητα από το είδος της επιχείρησης ή εκμετάλλευσης.

- Ιδρύεται Σώμα Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων μέσα στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας, με ανώτατο αριθμό μελών τους 30 εμπειρογνώμονες. Σε αυτούς, θα μπορούν να προσφεύγουν σε κάθε στιγμή της διαδικασίας, οι μεσολαβητές ή και οι διαιτητές του Οργανισμού, προκειμένου να λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα οικονομικά χαρακτηριστικά και στοιχεία της επιχείρησης ή και του κλάδου που εξετάζεται κάθε φορά, για τη λήψη της οριστικής απόφασης.

Οι εμπειρογνώμονες ασκούν δημόσιο λειτούργημα χωρίς να έχουν την ιδιότητα του δημοσίου υπαλλήλου και απολαμβάνουν πλήρους ανεξαρτησίας κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, τα οποία οφείλουν να εκτελούν με αντικειμενικότητα και έχουν υποχρέωση να τηρούν τον Κώδικα Δεοντολογίας του Σώματος Εμπειρογνωμόνων, που εκδίδεται με ομόφωνη απόφαση των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΜΕΔ.

- Το 9μελες ΔΣ του ΟΜΕΔ θα απαρτίζεται από έναν εκπρόσωπο του ΣΕΒ, έναν της ΓΣΕΒΕΕ, έναν της ΕΣΕΕ κι έναν του ΣΕΤΕ με τους αναπληρωτές τους, τέσσερις εκπροσώπους της ΓΣΕΕ (με τους αναπληρωτές τους), τον Πρόεδρο με τον αναπληρωτή του που επιλέγεται με απόφαση των 2/3 των υπολοίπων μελών.

Ο πρόεδρος και ο αναπληρωτής του πρέπει να είναι πρόσωπα αναγνωρισμένου κύρους και έμπειρα σε θέματα εργασιακών σχέσεων ή οικονομίας της εργασίας ή του εργατικού δικαίου ή της κοινωνιολογία της εργασίας. Ως παρατηρητής, χωρίς δικαίωμα ψήφου, συμμετέχει στο ΔΣ και ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας. Η θητεία του ΔΣ είναι τριετής.

- Οι υποψήφιοι οικονομικοί εμπειρογνώμονες θα πρέπει να έχουν πτυχίο πανεπιστημίου, οικονομικών επιστημών, ενώ θα συνεκτιμώνται πρόσθετα προσόντα, όπως μεταπτυχιακοί τίτλοι σπουδών και σχετικές δημοσιεύσεις, σε θέματα οικονομίας της εργασίας.

ΠΗΓΗ:euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου