Παρασκευή 17 Απριλίου 2015

Λεπτομερή τεχνική ενημέρωση για τα ελληνικά πετρελαϊκά «οικόπεδα» ζητά η Βραζιλία


Να επιταχυνθεί η επίσκεψη του αρμόδιου υπουργού Π. Λαφαζάνη στη Βραζιλία, προκειμένου να υπάρξει λεπτομερής τεχνική ενημέρωση για το διαγωνισμό υδρογονανθράκων που θα διεξάγει η Ελλάδα, με πιθανή τη συμμετοχή της Petrobras, συμφωνήθηκε κατά την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Άμυνας, Κώστα Ήσυχου, στη Βραζιλία, επιβεβαιώνοντας έτσι σχετικό ρεπορτάζ του energypress από τις αρχές Απριλίου.

Πέραν αυτού, επί τάπητος τέθηκαν θέματα συνεργασίας και αναβάθμισης των διμερών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών σε πολλαπλά επίπεδα, όπως πολιτικά, αμυντικά, οικονομικά, χρηματοπιστωτικά και εμπορικά.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωσ....
η, ο ΑΝΥΕΘΑ συνοδευόταν από τον Αρχηγό ΓΕΝ Αντιναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη ΠΝ, τον Δ/νοντα Σύμβουλο των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ) Κοσμά Χρηστίδη και τον Δ/ντή Εξοπλισμών του ΓΕΝ Αρχιπλοίαρχο Νικόλαο Καφέτση.

Στη διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε σειρά επαφών στο Ρίο Ντε Τζανέιρο και στην πρωτεύουσα της χώρας Μπραζίλια, όπου το απόγευμα της Πέμπτης ο ΑΝΥΕΘΑ συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΝ και τον Έλληνα πρέσβη στη Βραζιλία Νικόλαο Τσαμαδό επισκέφθηκε το προεδρικό μέγαρο στην Μπραζίλια, όπου είχε συνάντηση με τον σύμβουλο της προέδρου Ντίλμα Ρουσέφ για εξωτερικές υποθέσεις, Μάρκο Αουρέλιο Γκαρσία.

Σε αυτήν την υψηλού επιπέδου συνάντηση υπήρξε ταύτιση απόψεων σε πολύ σημαντικά θέματα που σχετίζονται με τον νέο πολυπολικό κόσμο που έχει αναδειχθεί, τον σημαντικό ρόλο τη Βραζιλίας σε αυτό το παγκόσμιο σκηνικό, αλλά και τον ρόλο της στο πλαίσιο της ομάδας χωρών BRICS.

Συζητήθηκε η ιδιαίτερη τεχνογνωσία που διαθέτει η Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ώστε το 2016 που οι Αγώνες θα γίνουν στο Ρίο Ντε Τζανέιρο να στεφτούν με απόλυτη επιτυχία.

Η βραζιλιάνικη αντιπροσωπεία επέδωσε στον κ. Ήσυχο ανοιχτή πρόσκληση της προέδρου της Βραζιλίας προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να επισκεφτεί τη Βραζιλία, αυτή τη φορά ως πρωθυπουργός. Ο ΑΝΥΕΘΑ μετέφερε προσωπική επιστολή του Έλληνα πρωθυπουργού προς την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρουσέφ.

Η ελληνική αντιπροσωπεία ενημέρωσε για τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, τους νέους οικονομικούς και πολιτικούς στόχους της νέας ελληνικής κυβέρνησης και τις διαδικασίες διαπραγμάτευσης με τους εταίρους-δανειστές. Η βραζιλιάνικη πλευρά έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον για αυτές τις εξελίξεις επισημαίνοντας τον θετικό ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα στην Ευρώπη αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, με την πολυδιάστατη ενεργητική εξωτερική πολιτική που σε αυτή τη φάση ξεδιπλώνεται. Ιδιαίτερα επισημάνθηκε η σημασία των σχέσεων της Ελλάδας με την Βραζιλία, αλλά και με την ομάδα χωρών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική).

Σημειώνεται πως συμφωνήθηκε όπως οι δύο πρέσβεις, της Ελλάδα στη Μπραζίλια και της Βραζιλίας στην Αθήνα, να εντατικοποιήσουν τις επαφές, το αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου να διαμορφωθεί ένα πρώτο πλαίσιο της διακρατικής συνεργασίας και συμφωνίας των δύο χωρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Ήσυχος είχε σειρά επαφών και συναντήσεων με μέλη της κυβέρνησης της Βραζιλίας αλλά και με ομολόγους του άλλων χωρών, όπως της Τουρκίας, της Αργεντινής, της Κολομβίας και άλλοι. Επίσης, ο ΑΝΥΕΘΑ συνοδευόμενος από τον Α/ΓΕΝ είχε συνάντηση με τον υπουργό Αμυνας της Βραζιλίας Ζακ Βάγκνερ και με τον Α/ΓΕΕΘΑ της Βραζιλίας.

Αντίστοιχες επαφές με ομολόγους τους, τόσο της Βραζιλίας όσο και άλλων χωρών, είχαν στο περιθώριο της διεθνούς έκθεσης ο Α/ΓΕΝ και ο Διευθυντής Εξοπλισμών του ΓΕΝ. Η ελληνική αντιπροσωπεία παρευρέθηκε επισκέφθηκε τη διεθνή έκθεση αμυντικών βιομηχανιών, Laad Defence & Security 2015, που πραγματοποιείται στο Ρίο Ντε Τζανέιρο, όπου υπάρχει και ελληνική παρουσία με περίπτερο της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Στη συνάντηση που είχε η ελληνική αντιπροσωπεία με τους εκπροσώπους της αμυντικής βιομηχανίας της Βραζιλίας επιδόθηκε πρόσκληση του ΑΝΥΕΘΑ προς τα στελέχη της Embraer να επισκεφτούν την ΕΑΒ (Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία). Επίσης, σε συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας με τους εκπροσώπους της αμυντικής βιομηχανίας της Ινδίας συζητήθηκαν πιθανές συνεργασίες και συνέργιες στον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα. Ακόμα από τον υφυπουργό Αμυνας της Κολομβίας διατυπώθηκε πρόταση προς την ελληνική αντιπροσωπεία να συμμετάσχει τον Οκτώβριο του 2015 στη μεγάλη έκθεση αμυντικών συστημάτων Καραϊβικής, Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής στη Μπογκοτά της Κολομβίας. 

Αξίζει ακόμα να αναφερθεί πως εκπρόσωποι του κρατικού εργοστασίου αεροσκαφών της Αργεντινής, πραγματοποίησαν συνάντηση με την ελληνική αντιπροσωπεία, όπου την ενημέρωσαν ότι αποτελούν μέρους της ευρύτερης συμμαχίας της Embraer στη Λατινική Αμερική και από ελληνικής πλευράς τους δόθηκε πρόσκληση να επισκεφθούν την ΕΑΒ, την οποία έκαναν αποδεκτή και η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί το επόμενο διάστημα. Επίσης υπήρξε συνάντηση και με αντιπροσωπεία της αμυντικής βιομηχανίας της Σερβίας, όπου εξετάστηκαν οι δυνατότητες συνεργασίας στον αμυντικό τομέα και συμμαχίας σε συγκεκριμένους τομείς, προκειμένου να παίρνουν από κοινού μέρους σε διεθνείς διαγωνισμούς.


ΠΗΓΗ;energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου