Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Και ξαφνικά οι Βούλγαροι θυμήθηκαν τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη!


Θυμάται κανείς τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη; Αυτόν που είχε σκοπό να αποτελέσει μια εναλλακτική διαδρομή του πετρελαίου, προκειμένου να ξεπεράσει το πρόβλημα συνωστισμού των τάνκερ στο Βόσπορο; Στο διπλανό χάρτη τον βλέπουμε με τη μαύρη γραμμή. Στην Ελλάδα δεν φαίνεται να τον θυμάται κανείς, φαίνεται όμως πως ξαφνικά τον θυμήθηκαν οι Βούλγαροι, αυτοί που η κυβέρνησή τους είχε αποφασίσει στο τέλος του 2011 να ενταφιάσει οριστικά το έργο. Και το Μάρτιο 2013 το Βουλγαρικό Κοινοβούλιο είχε αποφασίσει να τερματίσει τη διακρατική συμφωνία με Ελλάδα και Ρωσία.

Παρά την απόφαση του Κοινοβουλίου, οι Βούλγαροι είχαν διατηρήσει ενεργή ...
τη σχετική εταιρεία ...
“Project Company Oil Pipeline Burgas-Alexandroupolis – BG” AD, η οποία συμμετέχει με ποσοστό 24,5% στη διακρατική εταιρεία Trans-Balkan Pipeline B.V., που είχε αναλάβει την κατασκευή του αγωγού.  Στην εταιρεία αυτή 51% έχουν οι Ρώσοι, 23,5% η κοινοπραξία ΕΛΠΕ-Θράκη ΑΕ και 1% η Ελληνική Δημοκρατία.

Η Βουλγαρική εταιρεία, μοναδικός μέτοχος της οποίας είναι το Υπουργείο Οικονομικών, απασχολεί 4 άτομα, τον Πρόεδρο και 3 μέλη ΔΣ. Στο τέλος Μαρτίου 2015 ανακοινώθηκε η αντικατάσταση του Προέδρου και ενός μέλους του ΔΣ. Και τη Μ.Τετάρτη ανακοινώθηκε η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 100 χιλ. λέβα (~51,1 χιλ. ευρώ). Η είδηση πέρασε εντελώς "στα ψιλά", δεν έτυχε ευρείας αναδημοσίευσης, ίσως επειδή είναι λίγα τα λεφτά, δεν παύει όμως να έχει τη σημασία της.

Σύμφωνα με δήλωση του Υπουργείου Οικονομικών της Βουλγαρίας, η εταιρεία “Project Company Oil Pipeline Burgas-Alexandroupolis – BG” AD θα παραμείνει ενεργή όσο παραμένει ενεργή η διακρατική εταιρεία Trans-Balkan Pipeline B.V.

Ίσως η αντικατάσταση του Προέδρου κι ενός μέλους ΔΣ σε μια ουσιαστικά ανενεργή εταιρεία απλά να έχει σχέση με ισορροπίες της πολιτικής νομενκλατούρας στη Σόφια. Ίσως όμως οι Βούλγαροι κάτι άλλο να σκέφτονται, καθώς  οι εξελίξεις συμπίπτουν χρονικά με τα διαδοχικά ταξίδια Λαφαζάνη και Τσίπρα στη Μόσχα, όπου συζητήθηκε ο αγωγός φυσικού αερίου του νότιου ευρωπαϊκού διαδρόμου. Δεν διαβάσαμε ωστόσο να συζητήθηκε θέμα αναβίωσης του έργου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, που δημοσιεύματα του τύπου το 2012 είχαν συνδέσει με απόπειρα δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή. 

Τα γεωπολιτικά της ενέργειας είναι "δύσκολα πράγματα" και η Ανατολική Μεσόγειος έχει δει τα τελευταία χρόνια πολλές αλλαγές κυβερνήσεων και καθεστώτων, που με τον ένα ή άλλο τρόπο σχετίζονταν με το πετρέλαιο ή το αέριο. Θα έχουμε λοιπόν πολλά να δούμε στο σύντομο μέλλον.


ΠΗΓΗ:greeklignite.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου