Παρασκευή 10 Απριλίου 2015

Θετικά βλέπουν Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν την συμμετοχή του Ιράν στον ΤΑΝΑΡ


Το Ιράν ενδέχεται να αποκτήσει μερίδιο στον αγωγό φυσικού αερίου TANAP υπό ορισμένους εμπορικούς όρους, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ.

Σημειώνεται ότι το Ιράν διαθέτει μερίδιο και στο κοίτασμα Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν, από όπου θα προέλθει το φυσικό αέριο του Νοτίου Διαδρόμου σε πρώτη φάση. Η συμπερίληψή του στον αγωγό ΤΑΝΑΡ θα άνοιγε το δρόμο για ....
εξαγωγή ιρανικού αερίου μέσω της συγκεκριμένης οδού προς την Ευρώπη, εφόσον βέβαια λειτουργήσει στην πράξη η συμφωνία της Τεχεράνης με τη Δύση για το πυρηνικό πρόγραμμα και αρθούν οι κυρώσεις.

Από την πλευρά του, ο Γιλντίζ είπε ότι είναι πιθανό να αποκτήσει το Ιράν μερίδιο στον αγωγό, αλλά είναι νωρίς ακόμα για να γίνουν σίγουρες δηλώσεις.

Την είδηση, πάντως, επιβεβαίωσε στο πρόσφατο παρελθόν και ο πρόεδρος της SOCAR, Ρ. Αμπντουλάγιεβ, λέγοντας ότι το Ιράν ενδιαφέρεται να αποκτήσει μερίδιο στον ΤΑΝΑΡ και η SOCAR είναι έτοιμη να εξετάσει την πρότασή του.

Σε αντίστοιχη δήλωση προέβη και ο Αλί Χασανόφ, βοηθός του Αζέρου προέδρου για τις δημόσιες και πολιτικές σχέσεις: “Πιστεύουμε ότι και το Ιράν ίσως μεταφέρει το φυσικό του αέριο στη Δύση μέσω του ΤΑΝΑΡ. Μεσοπρόθεσμα ίσως να είναι εφικτή και η εξαγωγή του αερίου του Τουρκμενιστάν μέσω του αγωγού”.

Σήμερα στον αγωγό διαθέτει μερίδιο 58% η αζέρικη SOCAR, ενώ η τουρκική Botas διαθέτει 30% και η βρετανική ΒΡ 12%. Τον προηγούμενο μήνα ξεκίνησαν οι εργασίες κατασκευής του αγωγο


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου