Σάββατο 28 Μαρτίου 2015

Πως η Orbital Insight υπολογίζει τα αποθέματα πετρελαίου από το διάστημα


Όταν μιλάμε για τα αποθέματα πετρελαίου μιας χώρας ή μιας εταιρείας (όχι αυτά που βρίσκονται στο υπέδαφος, αλλά στις αποθήκες της), έχει μεγάλη σημασία ο υπολογισμός τους για τους οίκους εμπορευμάτων και για τους διεθνείς ανταγωνιστές της, καθώς έτσι είναι σε θέση να πάρουν τις καλύτερες δυνατές αποφάσεις. Αντίστοιχα, οι κάτοχοι των αποθεμάτων προσπαθούν συχνά να συγκαλύψουν την πραγματική εικόνα ώστε να έχουν το πάνω χέρι στην αγορά, έστω και πρόσκαιρα.

Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο όταν πρόκειται...
για πιο μυστικοπαθή κράτη, όπως το Ιράν, που δεν δεσμεύονται από τους ίδιους κανόνες διαφάνειας που χαρακτηρίζουν, για παράδειγμα, τα κράτη της Ε.Ε. Με βάση τα παραπάνω, αποκτά μεγάλη σημασία η τεχνική που έχει αναπτύξει η νέα εταιρεία, ονόματι Orbital Insight. Ο ιδρυτής της, Τζίμι Κρόφορντ, πρώην στέλεχος της NASA και της Google με ειδικότητα στην τεχνητή νοημοσύνη, εξηγεί στο περιοδικό Wired ότι με τη βοήθεια των δορυφόρων και ειδικών αλγόριθμων, είναι σε θέση να υπολογίζει σε καθημερινή βάση πόσο πετρέλαιο διαθέτει η κάθε χώρα στις αποθήκες.

Ο τρόπος που το κάνει αυτό είναι ο εξής: Η κάθε δεξαμενή πετρελαίου καλύπτεται από ένα κάλυμμα, ώστε να μην είναι εκτεθειμένο το πετρέλαιο στον αέρα. Κάθε φορά που αυξάνεται ή μειώνεται η στάθμη στην δεξαμενή, το κάλυμμα αναπροσαρμόζεται και αυτό ψηλότερα ή χαμηλότερα. Από την οπτική γωνία του δορυφόρου, το ανέβασμα και το χαμήλωμα αυτό αυξομειώνει την σκιά που ρίχνει το τοίχωμα της δεξαμενής πάνω στο κάλυμμα σε μια δεδομένη χρονική στιγμή της ημέρας. Κατά συνέπεια, είναι εφικτός ο υπολογισμός της ποσότητας που περιέχεται μέσα στη δεξαμενή, καθώς και η διαφορά της κάθε μέρα που περνάει.

Η καινοτομία του Κρόφορντ, όμως, είναι ότι δεν σταμάτησε εκεί, αλλά δημιούργησε έναν ειδικό αλγόριθμο, ώστε να μην χρειάζεται να κάθεται ένας άνθρωπος και να μετράει μια-μια τις δεξαμενές. Έτσι, οι υπολογιστές αναλαμβάνουν τις μετρήσεις και προσφέρουν καθημερινά όλα τα νέα δεδομένα «στο πιάτο». Στη συνέχεια, η εταιρεία τα πωλεί στους πελάτες της, ώστε να αποφασίσουν τι θα κάνουν στην αγορά πετρελαίου.

Οι παραπάνω μέθοδοι υπήρχαν εδώ και χρόνια, αλλά μόλις πρόσφατα έγινε η εξασφάλιση φωτογραφιών από το διάστημα σε καθημερινή βάση τόσο φθηνή, ώστε να αξίζει ένα τέτοιο εγχείρημα. Αυτό που το επέτρεψε ήταν η εμφάνιση των μικρο-δορυφόρων που έχουν πολύ μικρότερο μέγεθος από τους κανονικούς και τίθενται σε τροχιά έναντι χαμηλότερου κόστους.

Ο Κρόφορντ έχει ακόμα μεγαλύτερα σχέδια, καθώς συνεργάζεται με επενδυτές ώστε να υπολογίζει στο μέλλον την ανάπτυξη του τομέα κατασκευών της Κίνας ή την παραγωγή σιτηρών της Ρωσίας με βάση τις ίδιες ακριβώς τεχνικές. Επίσης, επιθυμεί να συνεργαστεί με διάφορα κράτη για την αντιμετώπιση της αποδάσωσης.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου