Ο σάλος προκλήθηκε μετά από απαίτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ να καταργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τροπολογία που χάριζε φόρους σε Μότορ Όιλ και ΕΛΠΕ. Την τροπολογία βέβαια την είχαν ψηφίσει ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Μετά από αυτά ο κ. Στρατούλης απάντησε και έδωσε στοιχεία με «ονόματα και διευθύνσεις» λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Η τροπολογία χάριζε φόρους και πρόστιμα για το 2010, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, τα οποία είχαν επιβληθεί σε δύο εταιρείες που έχουν διυλιστήρια, τη Μότορ Οϊλ και τα ΕΛΠΕ».
Αναφερόμενος ο κ. Στρατούλης....
στην ίδια τροπολογία που είχε κατατεθεί πρώτη φορά στις 2 Δεκεμβρίου 2013, σε άσχετο νομοσχέδιο, και τελικά ψηφίστηκε με την… τρίτη, σε άλλο νομοσχέδιο, στις 13 Μαρτίου του 2014 λόγω εσωτερικών αντιδράσεων του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Στρατούλης κατηγόρησε τις δύο εταιρείες ότι «είχαν πραγματοποιήσει τριγωνικές συναλλαγές για πώληση και αγορά πρώτων υλών με ενδιάμεσες offshore που είχαν στην Κύπρο. Τους εντόπισαν, μπήκαν τα πρόστιμα και μετά τους τα χάρισαν».
Στην ίδια τροπολογία υπήρχε διάταξη και για την απορρόφηση των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών από την Τράπεζα Πειραιώς, με την οποία, όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός, επίσης χαρίζονταν φόροι λόγω «ειδικής και όχι καθολικής διαδοχής» των κυπριακών τραπεζών.
Αφορμή για την τοποθέτηση Στρατούλη στάθηκε μια γραπτή ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου και Γιάννης Δριβελέγκας με την οποία ζητούσαν ονόματα και ενημέρωση για το πότε θα ανακτήσει η κυβέρνηση το 1,2 δις. «που κατά τις δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ χαρίστηκαν σε 2-3 μεγαλοεπιχειρηματίες»
Ο κύριος Στρατούλης υπενθύμισε πως εκείνη την φορά η τροπολογία δεν είχε περάσει γι αυτό προηγούμενη κυβέρνηση και ο νυν διοικητής της ΤτΕ επεδίωξε 5 φορές να περάσει αυτή η τροπολογία. Τελικά, όντως, πέρασε με την πέμπτη σε άσχετο νομοσχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για τις απολύσεις με τις ψήφους 142 βουλευτών Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, χωρίς δηλαδή την απόλυτη πλειοψηφία των 151. Κάτι που σημαίνει πως αυτή η τροπολογία εντάσσεται στο πλαίσιο εκείνων που άμεσα ενδέχεται να ακυρωθούν, σύμφωνα με τις πρόσφατες εξαγγελίες της Προέδρου της Βουλής κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου.
«Την ίδια στιγμή που κάποιοι χάνουν τη δουλειά τους, χαρίζονται εκατομμύρια σε επιχειρηματικά συμφέροντα» πρόσθεσε ο υπουργός και συνέχισε στο ίδιο μήκος κύματος με ακόμη πιο βαριές καταγγελίες:
«Εμείς θα φορολογήσουμε και θα τιμωρήσουμε αυτά τα φαινόμενα. Έχουμε ισχυρή πολιτική βούληση, αλλά και κάτι που δεν είχαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Εμάς δεν μας κρατάει κανείς από αυτούς στο χέρι, γιατί δεν μας έχει χρηματοδοτήσει προεκλογικούς αγώνες και γιατί δεν μας έχει δώσει μίζες ούτε στα κόμματά μας, ούτε στα στελέχη μας».
Η Εφημερίδα των Συντακτών τονίζει σε σημερινό της δημοσίευμα ότι για το θέμα είχαν ασκηθεί πιέσεις και στον πρώην γενικό γραμματέα εσόδων Χάρη Θεοχάρη, ώστε να «τακτοποιήσει» το ζήτημα με εγκύκλιο. Εκείνος αρνήθηκε – σύμφωνα με την εφημερίδα – και τελικά το θέμα ρυθμίστηκε με νομοθετική λύση από τη Βουλή. Λίγες εβδομάδες μετά την ψήφισή της ο κ. Θεοχάρης απομακρύνθηκε από τη θέση του με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και η Εφημερίδα των Συντακτών επιμένει ότι η κίνηση αυτή δεν ήταν άσχετη με το όλο ζήτημα.
ΠΗΓΗ:newsbomb.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου