Δευτέρα 2 Μαρτίου 2015

Funds για την ενέργεια, τη ναυτιλία και το real estate «παρήλασαν» στην Αθήνα

Αποτέλεσμα εικόνας για real estate
Μπορεί η αβεβαιότητα να έχει ενταθεί τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας της πολιτικής αναταραχής που προκάλεσε η εκλογική διαδικασία, ωστόσο η συμφωνία - γέφυρα μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών άνοιξε τον δρόμο για την επιστροφή μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων που δραστηριοποιούνται σε τομείς όπως οι αναδιαρθρώσεις εταιρειών, οι ανακεφαλαιοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων, η αναδιοργάνωση πτωχευμένων επιχειρήσεων, τα ακίνητα, ο τουρισμός, η ενέργεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους της Κυριακής», στις 26 Φεβρουαρίου βρέθηκαν στην Αθήνα και συναντήθηκαν με ανώτερα κυβερνητικά στελέχη εκπρόσωποι τουλάχιστον 9 επενδυτικών κεφαλαίων και συνταξιοδοτικών funds που ψάχνουν για ευκαιρίες και θέλουν να τοποθετηθούν στην ελληνική αγορά. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν
ότι έχουν ζητήσει ραντεβού αλλά και να γίνουν road shows περί τους 12-15 θεσμικούς επενδυτές και το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθούν οι διμερείς επαφές.

Οι πρώτες συναντήσεις για ανταλλαγή απόψεων έγιναν με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, τον οικονομολόγο Δημήτρη Λιάκο, σύμβουλο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη αλλά και τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα.

Η λίστα με τα funds που βρέθηκαν στην Αθήνα περιλαμβάνει πολύ γνωστά ονόματα της διεθνούς επενδυτικής σκηνής και συγκεκριμένα: Soros Fund Management (διαχειρίζεται κεφάλαια 28 δισ. δολ.), Greenlight Capital (διαχειρίζεται κεφάλαια 5 δισ. δολ.), Tudor Capital (διαχειρίζεται κεφάλαια 11 δισ. δολ.), H2O ( διαχειρίζεται κεφάλαια 6 δισ. δολ.), VR Capital (διαχειρίζεται κεφάλαια 3 δισ. δολ.), London Diversified Fund Mana-gement (διαχειρίζεται κεφάλαια 5 δισ. δολ.), Millennium Management (διαχειρίζεται κεφάλαια 23 δισ. δολ.), Paulson & Co (διαχειρίζεται κεφάλαια 22,8 δισ. δολ.), Standard Life (διαχειρίζεται κεφάλαια 195 δισ. λίρες). Πρόκειται για συνταξιοδοτικό fund με τεράστια περιουσία που επενδύει σε όλο τον κόσμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις προηγούμενες ημέρες οι εκπρόσωποι των επενδυτών αναζήτησαν τα κατάλληλα πρόσωπα προκειμένου να κάνουν τα ραντεβού τα οποία θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων οι συγκεκριμένοι επενδυτές ρωτούσαν για τη συμφωνία των Βρυξελλών, το σχέδιο της κυβέρνησης για την οικονομία, τις ιδιωτικοποιήσεις και πώς αυτές θα προχωρήσουν αλλά και πιο εξειδικευμένες ερωτήσεις σχετικά με την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας κ.λπ.

Με δεδομένη τη σύγχυση που προκλήθηκε σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις, καθώς και το μέλλον των ελληνικών τραπεζών, οι fund managers ζήτησαν στοιχεία για τα ζητήματα αυτά που τους ενδιαφέρουν, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είχαν συναντήσεις με τραπεζίτες και με τους επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που έχουν στα χέρια τους την «τύχη» του τραπεζικού συστήματος.

Η εξέλιξη αυτή θεωρείται εξαιρετικά σημαντική για την κυβέρνηση και την οικονομία, ειδικά σε μία περίοδο κλυδωνισμών και ασφυκτικών πιέσεων από το εξωτερικό και τους δανειστές. Θα μπορούσε να θεωρηθεί ως «ψήφος εμπιστοσύνης» στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος, αλλά και ως «σήμα» για επιστροφή μεγάλων επενδυτών στο ελληνικό Χρηματιστήριο.

Τα πάντα, βεβαίως, θα κριθούν από την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές και τη σταθεροποίηση της οικονομίας, ωστόσο, όπως λένε κορυφαία οικονομικά στελέχη, «έγινε ένα πολύ σημαντικό βήμα για να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη.

Η τοποθέτηση ξένων κεφαλαίων στην ελληνική αγορά θα δώσει ανάσες και θα επαναφέρει την Ελλάδα στον χάρτη των χωρών που κρύβουν επενδυτικές ευκαιρίες.

Αρκεί εμείς να δείξουμε ότι είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε ξένους επενδύσεις, αρκεί να μην ενοχοποιούμε τα funds που ψάχνουν κλάδους για να τοποθετηθούν». Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ελληνικά assets που ενδιαφέρουν τους ξένους προέρχονται κυρίως από τους κλάδους της ενέργειας, της ναυτιλίας, των επενδύσεων στο real estate και φυσικά των αναδιαρθρώσεων επιχειρήσεων και τραπεζών.

Το προφίλ των fund που βρέθηκαν στην Αθήνα:

• Soros Fund Management: Πρόκειται για την επενδυτική εταιρεία του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Τζορτζ Σόρος. Τα τελευταία χρόνια ο Σόρος έχει μεταφέρει μεγάλο μέρος των δραστηριοτήτων τους σε Ευρώπη και Ασία.

Ο «Μίδας» των επενδυτών, ο οποίος διαχειρίζεται περίπου 30 δισ. δολάρια, μετέφερε περί τα 2 δισ. δολάρια, ενώ το 2014 κατέγραψε απόδοση 8% και για το 2015 μέχρι στιγμής καταγράφει απόδοση 1,5%.

• Paulson & Co: Πρόκειται για την εταιρεία διαχείρισης του γνωστού Αμερικανού επενδυτή Τζον Πόλσον που ιδρύθηκε το 1994. Ο 60χρονος Πόλσον είναι ένας από τους 100 πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, με περιουσία 11,2 δισ. δολάρια το 2014. Από το 2007 και μετά υπολογίζεται ότι «κερδίζει» από 2 έως 4 δισεκατομμύρια ετησίως. Η εταιρεία του διαχειρίζεται κεφάλαια περίπου 23 δισ. δολ., ενώ μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο είχαν κάνει αίσθηση οι δηλώσεις του ότι παγώνει τις επενδύσεις στην Ελλάδα λόγω πολιτικής αβεβαιότητας. Ο Πόλσον ήδη έχει συμμετοχές σε ελληνικές εταιρείες, όπως στη Eurobank, την ΕΥΔΑΠ, την Alpha Bank, την Πειραιώς με ποσοστά γύρω στο 5%-6%.

• Millennium Management: Πρόκειται για ένα fund με έδρα τη Νέα Υόρκη και υπό διαχείριση κεφάλαια ύψους 23 δισ. δολ. Διαθέτει επίσης γραφεία σε Λονδίνο, Σιγκαπούρη, Τόκιο και Χονγκ Κονγκ. Ιδρύθηκε το 1989 και έχει περισσότερους από 1.600 υπαλλήλους.

• Standard Life: Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο συνταξιοδοτικό ταμείο (pension fund), που επενδύει σε όλο τον κόσμο. Εχει έδρα το Εδιμβούργο και διαχειρίζεται περί τα 195 δισ. λίρες που έχει τοποθετήσει σε πολλούς κλάδους.

• VR Capital: Εχει 3 δισ. δολάρια κεφάλαια υπό διαχείριση. Λειτουργεί ως διαχειριστής των hedge funds και παρέχει υπηρεσίες διαχείρισης χαρτοφυλακίου και συμβουλευτικές υπηρεσίες.

• H2O: Διαθέτει 3,8 δισ. λίρες και αποτελείται από 25 επαγγελματίες στον τομέα των επενδύσεων, συμπεριλαμβανομένων 10 διαχειριστών κεφαλαίων που εργάζονται μαζί τα τελευταία 15 χρόνια. Υποστηρίζεται από έναν από τους μεγαλύτερους διαχειριστές κεφαλαίων στην Ευρώπη, τη Natixis Global Asset Management.

• London Diversified Fund Mana­gement: Με έδρα το Λονδίνο, διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 5 δισ. και παρέχει υπηρεσίες σε hedge funds.

• Tudor Capital: Πρόκειται για μία επενδυτική εταιρεία που έχει έδρα τη Βρετανία και διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 11 δισ. δολαρίων. Ο όμιλος διαχειρίζεται assets σε όλο τον κόσμο και κυρίως τοποθετήσεις σε μετοχές εταιρειών.

• Greenlight Capital: Είναι ένα hedge fund που ιδρύθηκε από τον Nτέιβιντ Αϊνχορν και διαχειρίζεται κεφάλαια άνω των 5 δισ. δολ. Επενδύει κυρίως σε μετοχές εταιρειών σε διάφορα χρηματιστήρια.

(Κ.Νικολαΐδης, Έθνος, 1/3/2015)


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου