«Αν μέχρι το τέλος της ημέρας η Γκαζπρόμ δεν λάβει χρήματα, τότε από αύριο, Τρίτη, πρέπει να σταματήσει η τροφοδοσία με φυσικό αέριο». Τη δήλωση αυτή έκανε ο ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντρ Νόβακ καθοδόν προς τις Βρυξέλλες, όπου αρχίζει σε λίγη ώρα η έκτακτη τριμερής συνάντηση Ρωσίας, Ουκρανίας , EΕ με αντικείμενο την εξέρευση λύσης για το «γόρδιο δεσμό» που έχει να κάνει με την προμήθεια φυσικού αερίου στην Ουκρανία αλλά και την απρόσκοπτη διέλευσή του προς την Ευρώπη.
Οι τρεις πλευρές
είχαν υπογράψει τον περασμένο Νοέμβριο συμφωνία για την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία στην Ουκρανία για τη χειμερινή περίοδο δηλ. μέχρι τέλη Φεβρουαρίου, έχοντας παράλληλα συμφωνήσει και τον τρόπο πληρωμής. Από σήμερα η ουκρανική Ναφτογκάζ καλείται να προπληρώσει το αντίτιμο για τις ποσότητες που θα χρειαστεί για το επόμενο χρονικό διάστημα, πράγμα το οποίο δεν έχει κάνει ως τώρα.
Tα βλέμματα στραμμένα στις Βρυξέλλες
Στις Βρυξέλλες σήμερα πρέπει να βρεθεί οπωσδήποτε μια λύση. Σε αντίθετη περίπτωση η Ευρώπη κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπη με το ίδιο πρόβλημα, αν η Ουκρανία καταφύγει εκ νέου στη μέθοδο της «αφαίμαξης» φυσικού αερίου από τον αγωγό που το μεταφέρει στην Ευρώπη.
Η ηγεσία του Κιέβου, από την πλευρά της, επιχείρησε το χειμώνα να πείσει τους ευρωπαίους εταίρους να συνδράμουν με επανεισαγωγές φυσικού αερίου από την Ευρώπη. Εντούτοις, μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Πούτιν στην Ουγγαρία και την υπογραφή νέας συμφωνίας προμήθειας με ρωσικό φυσικό αέριο η Βουδαπέστη δέχτηκε ότι πρέπει να κόψει κάθε επανεισαγωγή φυσικού αερίου προς την Ουκρανία .
Γενικότερα, από τα τέλη του 2014 στις δεξαμενές των γειτονικών ευρωπαϊκών χωρών της Ουκρανίας, τα αποθέματα έπεσαν επικίνδυνα.Το Κίεβο καλείται τώρα να απαντήσει επιπροσθέτως ανοικτά γιατί έκοψε την τροφοδοσία με φυσικό αέριο των εμπόλεμων περιοχών στο Ντονμπάς, γεγονός που θα μπορούσε να εκληφθεί ότι το Κίεβο δεν θεωρεί τις περιοχές αυτές ουκρανικά εδάφη, δικαιώνοντας έτσι τις τοπικές ηγεσίες που θέλουν να αποσχιστούν. Πρόκειται στην ουσία για ένα «δύσκολο σταυρόλεξο» για τους ηγέτες του Κιέβου οι οποίοι επιλέγουν να επενδύσουν στον πόλεμο, αρνούμενοι να πληρώνουν για το φυσικό αέριο, το οποίο έχουν ανάγκη, συμπαρασύροντας στη δίνη της κρίσης και την ΕΕ.
ΠΗΓΗ:dw.de
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου