Σάββατο 21 Μαρτίου 2015

Προστατευτείτε από τα e-mail που σας παρακολουθούν

e-mail symbol e-mail
Πολλές εταιρείες παρακολουθούν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail), συνήθως με την προσθήκη μικρών pixels ή εικόνων μέσα σε αυτά που τους ενημερώνουν όταν το μήνυμα ανοιχτεί από τον παραλήπτη.

Αυτό γίνεται για διάφορους λόγους, για παρακολούθηση ή για να πάρει κάποιος αναλυτικές πληροφορίες όπως την IP, ή την τοποθεσία  του παραλήπτη. Φυσικά πάρα πολλές εταιρείες, υπηρεσίες και ιστοσελίδες χρησιμοποιούν αυτή την τακτική για να συλλέγουν δεδομένα, που μπορούν αργότερα να χρησιμοποιήσουν με πάρα πολλούς τρόπους. Ένας από αυτούς, όχι και τόσο πρωτότυπος είναι η πώληση των δεδομένων σε διαφημιστικές εταιρείες.

Ας δούμε όμως τι μπορείτε να κάνετε
:

Το Ugly Email είναι μια νέα επέκταση του Chrome, (το Firefox add-on είναι ακόμα στην ανάπτυξη) που σύμφωνα με την ιστοσελίδα του project, καταδεικνύει τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που σας παρακολουθούν όταν τα ανοίγετε τα εισερχόμενά σας στο Gmail.

Η υποστήριξη περιορίζεται επί του παρόντος σε μια λίστα που περιλαμβάνει διάφορες εταιρείες υψηλού προφίλ όπως τις MailChimp, Streak και Yesware.

Όταν ανοίξετε την ιστοσελίδα του Gmail μετά την εγκατάσταση του πρόσθετου, όλα τα μηνύματα που μπορούν να σας παρακολουθούν θα επισημαίνονται με εικονίδιο που εμφανίζει ένα μάτι.

Η επέκταση του Chrome φαίνεται να είναι αρκετά λειτουργική, αλλά υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα. Η λίστα με τις υπηρεσίες που ελέγχει είναι αρκετά περιορισμένη.

Ο developer της επέκτασης αναφέρει ότι στο μέλλον θα προσθέσει ακόμα περισσότερες υποστηριζόμενες υπηρεσίες. Μέχρι τότε όμως;

Ας δούμε αν γίνεται χωρίς επεκτάσεις

Είπαμε ότι τα e-mail που μπορούν να σας παρακολουθήσουν, συνήθως χρησιμοποιούν μικρά pixels ή εικόνες μέσα στο περιεχόμενο τους.

Εάν απενεργοποιήσετε όλες εικόνες στα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σας, τα εικονοστοιχεία παρακολούθησης δεν θα λειτουργούν. Είναι τόσο απλό.

Πως μπορείτε να το κάνετε; Από τις ρυθμίσεις του Gmail ενεργοποιήστε το «ask before displaying external images» ή «ερώτηση πριν από την εμφάνιση εξωτερικών εικόνων.» Αυτό θα εμφανίζει πληροφορίες πάνω από τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν εξωτερικές εικόνες. Θα ενημερώνεστε για το ότι δεν εμφανίζονται και αν θέλετε πραγματικά να τις δείτε μπορείτε να το κάνετε μόνο με ένα κλικ.

Ίσως σας φανεί λίγο άβολο, αλλά συνηθίζεται και όπως προαναφέραμε χρειάζεται μόνο ένα κλικ για να ενεργοποιήστε την εμφάνιση εικόνων για μεμονωμένα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή αποστολείς.

Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι οι αποστολείς μπορούν ακόμα να είναι σε θέση να παρακολουθήσουν τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου χρησιμοποιώντας μοναδικούς συνδέσμους εικόνων, καθώς έτσι ότι μπορούν να παρακολουθούν την πρόσβαση σε αυτές τις εικόνες από την πλευρά τους. Αυτό όμως θα ήταν πολύ δύσκολο για τα μαζικά e-mails που στέλνουν οι εταιρείες.


ΠΗΓΗ:iguru.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου