Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

ΟΠΕΚ: Η Αγορά Πετρελαίου θα Επιστρέψει στην Ισορροπία το Δεύτερο Εξάμηνο

Αποτέλεσμα εικόνας για ΟΠΕΚ: Η Αγορά Πετρελαίου θα Επιστρέψει στην Ισορροπία το Δεύτερο Εξάμηνο
Η αγορά πετρελαίου θα επιστρέψει στην ισορροπία το δεύτερο εξάμηνο, καθώς η ζήτηση αυξάνεται και οι παραγωγοί υψηλού κόστους περιορίζουν την παραγωγή τους λόγω της πτώσης των τιμών, δηλώνει ο γενικός γραμματέας του ΟΠΕΚ Αμντάλα Ελ-Μπάντρι.
Η κατανάλωση θα αυξηθεί φέτος...
κατά 1,2 εκατ. βαρέλια/ημέρα, έπειτα από τη χαμηλότερη από την αναμενόμενη αύξηση κατά 1 εκατ. βαρέλια/ημέρα περίπου το 2014, δήλωσε ο γγ του ΟΠΕΚ, μιλώντας την Κυριακή σε συνέδριο στο Μπαχρέιν.
Εάν προχωρούσαμε σε μείωση της παραγωγής το Νοέμβριο, τότε θα έπρεπε να κάνουμε άλλη μία μείωση τον Ιανουάριο και τότε θα χρειαζόμασταν άλλη μία μείωση τον Ιούνιο, καθώς η προσφορά θα συνεχίσει να αυξάνεται από τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ, προσέθεσε.
Ο ΟΠΕΚ δεν θα πρέπει να επιδοτεί τους υψηλού κόστους παραγωγούς shale oil και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε να κρατήσουμε αμετάβλητη την παραγωγή, είπε.
Για να είναι βιώσιμη η παραγωγή shale oil, οι τιμές πρέπει να είναι τουλάχιστον 100 δολάρια το βαρέλι, εκτίμησε.
Το shale oil «δεν αποτελεί πρόσκληση για εμάς» και η αγορά θα πρέπει να αποφασίσει μόνη της τις τιμές οι οποίες θα καθορίσουν ποιοι παραγωγοί θα επιβιώσουν, υπογράμμισε.
Τέλος, ο Ελ-Μπάντρι κάλεσε τις χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ να συνεχίζουν να επενδύουν στο πετρέλαιο και παράλληλα να διαφοροποιούν τις πηγές εσόδων για τις οικονομίες τους, οι περισσότερες εκ των οποίων άλλωστε εξαρτώνται από τα έσοδα από τις εξαγωγές πετρελαίου
«Το τρέχον περιβάλλον χαμηλών τιμών είναι ένα τεστ για όλους τους παραγωγούς και τους επενδυτές. Οι χαμηλές τιμές σημαίνουν λιγότερα έσοδα και τα χαμηλότερα έσοδα σημαίνουν πιο σφικτούς προϋπολογισμούς», είπε.
Τα έσοδα των χωρών του ΟΠΕΚ από το 2010 ως το 2014 ξεπέρασαν το 1 τρισ. δολάρια, με τις τιμές του πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι, σημείωσε.


ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου