Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Γιατί δεν θα ανέβουν οι τιμές του πετρελαίου

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Το περασμένο καλοκαίρι, έπειτα από μια μακρά περίοδο σταθερότητας, οι τιμές του πετρελαίου ακολούθησαν πτωτική πορεία και μειώθηκαν μέσα σε έξι μήνες στο μισό.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ωστόσο, δημιουργήθηκε ένα κατώτατο όριο στην αγορά επιτρέποντας στις τιμές να ανακτήσουν μέρος από το χαμένο έδαφος. Ακόμη και έπειτα από την εξέλιξη αυτή, πάντως, οι τιμές δεν αναμένεται να επιστρέψουν σύντομα στα 100 δολάρια το βαρέλι.

Οι μεγάλες μειώσεις ...
στις τιμές έχουν κάνει μη ανταγωνιστική την παραγωγή σε αρκετές πετρελαιοπηγές, έχουν σταματήσει επενδύσεις με μακροπρόθεσμη βάση και έχουν μειωθεί εναλλακτικές πηγές ενέργειας. Υπάρχουν όμως τρεις βασικοί λόγοι για τους οποίους δεν αναμένεται να αυξηθούν σύντομα οι τιμές στα επίπεδα του πρώτου μισού του προηγούμενου έτους.

Πρώτον, δεν αυξάνεται τόσο πολύ η ζήτηση για πετρέλαιο όσο θα περίμενε κανείς. Δεύτερον, οι χαμηλότερες τιμές έχουν δημιουργήσει οικονομικές και πολιτικές πιέσεις σε πετρελαιοπαραγωγές χώρες όπως η Νιγηρία, η Ρωσία και η Βενεζουέλα. Οι πιέσεις αυτές θα μπορούσαν να προκαλέσουν μελλοντικά προβλήματα στην παροχή μαύρου χρυσού στην παγκόσμια αγορά. Τρίτον, η Σαουδική Αραβία επανέλαβε πριν από λίγες ημέρες την απόφασή της να μη χρησιμοποιήσει τη θέση της ως μεγάλη πετρελαιοπαραγωγός χώρα για να επηρεάσει τις τιμές.

Αν υποθέσουμε ότι δεν θα υπάρξει ένα μεγάλο γεωπολιτικό σοκ, υπάρχουν τρία συμπεράσματα για τις τιμές του πετρελαίου το 2015. Πρώτον, θα πρέπει να αναμένουμε μεγαλύτερη συγκέντρωση στον κλάδο και την εκδήλωση τάσης για υψηλότερες τιμές το τρέχον έτος. Δεύτερον, δεν θα υπάρξει σύντομα επιστροφή των τιμών στα επίπεδα των 100 δολαρίων το βαρέλι. Τρίτον, οι πετρελαιοπαραγωγοί που μπορούν να διατηρούν χαμηλά το κόστος τους θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο το μερίδιό τους στην αγορά.

* Ο Μοχάμεντ ελ Εριάν είναι επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz και πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ανάπτυξης, διορισμένος από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαρόκ Ομπάμα. Έχει διατελέσει επικεφαλής της Pimco.

(Bloomberg News, ΤΑ ΝΕΑ


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου