Πέμπτη 26 Μαρτίου 2015

Κύπρος: Χωρίς εκμεταλλεύσιμες ποσότητες αερίου το "Αμαθούσα"

Αποτέλεσμα εικόνας για πετρελαιο
Καθόλου ευχάριστα τα αποτελέσματα της δεύτερης γεώτρησης στο Οικόπεδο «9» της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου από την ιταλοκορεατική κοινοπραξία ΕΝΙ-KOGAS.

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα "Φιλελεύθερος" στην διαδικτυακή του έκδοση, από τη γεώτρηση στο «Αμαθούσα», δεν εντοπίστηκαν εκμεταλλεύσιμες ποσότητες φυσικού αερίου.


Ωστόσο, επισημαίνεται ότι η εταιρεία ...
δεν το βάζει κάτω και βολιδοσκοπεί την κυβέρνηση για να της δοθεί διετής παράταση των ερευνητικών δραστηριοτήτων της.

Η κοινοπραξία είναι έτοιμη να διαθέσει ακόμα πολλές δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια, για να ερευνήσει σε άλλα σημεία, καθώς -παρότι δεν εντοπίστηκε κοίτασμα στο συγκεκριμένο σημείο (η έκταση του τεμαχίου «9» είναι 4.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ η κοινοπραξία έχει τα δικαιώματα και για τα Οικόπεδα «2» και «3»)- αναδείχθηκαν γεωλογικά δεδομένα, που μαρτυρούν ότι στην ευρύτερη περιοχή υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον για περαιτέρω έρευνες.


Η ιταλοκορεατική κοινοπραξία διέθεσε μέχρι τώρα γύρω στα 400 εκατ. ευρώ για τα δικαιώματα γεωλογικών ερευνών και για τις δύο γεωτρήσεις που έκανε. Το γεωτρύπανο SAIPEM 10000 θα αναχωρήσει τις επόμενες ημέρες από τα όρια της υποβρύχιας οροσειράς Ερατοσθένης, όπου βρίσκεται τώρα, και θα αποσυρθεί σε λιμάνι της Μεσογείου για συντήρηση, η οποία θα διαρκέσει σχεδόν τέσσερις μήνες.


Για τα αποτελέσματα της γεώτρησης στο «Αμαθούσα», ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης θα ενημερώσει σήμερα επισήμως εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων.


Η ΕΝΙ δεν θα εκδώσει οποιαδήποτε ανακοίνωση κι αυτό ερμηνεύεται, με βάση την πολιτική του ιταλικού κολοσσού ΕΝΙ, ότι δεν εντοπίστηκε αξιόλογο κοίτασμα κατά τη γεώτρηση.



ΠΗΓΗ:
defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου