Αύξηση κατά 37% στην παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση από το 2013 ως το 2035 προβλέπει η ΒΡ στην ετήσια έκθεσή της για τις προοπτικές της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας, με τίτλο «BP Energy Outlook 2035». Η έκδοση, που κυκλοφορεί για πέμπτη συνεχή χρονιά και έχει ήδη καθιερωθεί ως μία από τις πιο έγκυρες στο είδος της παγκοσμίως, εκτιμά, επίσης, ότι ως το 2035 το LNG θα κυριαρχήσει στο εμπόριο φυσικού αερίου, το οποίο σήμερα διεξάγεται κυρίως μέσω αγωγών.
Αναφορικά με την αύξηση στην παγκόσμια ενεργειακή ζήτηση– που σε ετήσιο επίπεδο αντιστοιχεί σε 1,4% - το «BP Energy Outlook 2035» την αποδίδει στην οικονομική ανάπτυξη της Ασίας και ιδιαίτερα της Κίνας και της Ινδίας.
Για την ζήτηση του «μαύρου χρυσού», ο πετρελαϊκός κολοσσός προβλέπει ετήσια αύξηση 0,8% ως το 2035, η οποία θα προέλθει εξ ολοκλήρου από χώρες εκτός ΟΟΣΑ. Παράλληλα, διατυπώνει την εκτίμηση ότι η κατανάλωση πετρελαίου άγγιξε το 2005 τα ανώτατα επίπεδα όλων των εποχών, ενώ ως το 2035 η ΒΡ προβλέπει ότι θα έχει πέσει στα επίπεδα του 1986.
Επιπλέον, σύμφωνα με το «BP Energy Outlook 2035» ως το τέλος της περιόδου αναφοράς η Κίνα αναμένεται να έχει εκτοπίσει τις ΗΠΑ από τη θέση του μεγαλύτερου καταναλωτή πετρελαίου, ενώ σημειώνεται ότι η πρόσφατα παρατηρούμενη αύξηση της παραγωγής πετρελαίου παγκοσμίως οφείλεται σε μεγάλο βαθμό από την μεγάλη άνοδο στην παραγωγή αργού από μη συμβατικά πετρώματα στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η έκθεση παρατηρεί ότι η εν λόγω αύξηση θα χρειαστεί κάποια χρόνια ώστε να αναπτυχθεί πλήρως.
Η παραγωγή πετρελαίου από μη συμβατικά πετρώματα το 2014 προκάλεσε αύξηση στην συνολική παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα, τη μεγαλύτερη σε ετήσιο επίπεδο σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας της υπερδύναμης. Ωστόσο, η ΒΡ τονίζει ότι η εν λόγω αύξηση αναμένεται να επιβραδυνθεί και η παραγωγή της Μέσης Ανατολής θα ανακτήσει το χαμένο της έδαφος.
Ως το 2030, η πετρελαϊκή πολυεθνική προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα έχουν επιτύχει αυτάρκεια όσον αφορά το πετρέλαιο, τη στιγμή που, ως το 2005, κάλυπταν το 60% της συνολικής τους ζήτησης με εισαγωγές.
Η έκδοση της BP προβλέπει ετήσια αύξηση κατά 1% στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ως το 2035 (ή αθροιστικά 25%), εξέλιξη που υπερβαίνει κατά πολύ τις συστάσεις των επιστημόνων όπως περιγράφονται π.χ. στο «Σενάριο 450» του ΙΕΑ.
Η ζήτηση φυσικού αερίου, από την άλλη, αναμένεται να σημειώσει την μεγαλύτερη αύξηση σε σχέση με τα υπόλοιπα ορυκτά καύσιμα την περίοδο αναφοράς του «BP Energy Outlook 2035», κατά 1,9% ετησίως, κυρίως εξαιτίας των τάσεων στις αγορές της Ασίας.
Η μισή από την εν λόγω αύξηση θα καλυφθεί από την αυξανόμενη παραγωγή συμβατικού φυσικού αερίου, κατά κύριο λόγο από την Ρωσία και τη Μέση Ανατολή, ενώ η υπόλοιπη μισή αύξηση θα προέλθει από μη συμβατικές πηγές φυσικού αερίου. Ως το 2035, η Βόρειος Αμερική, που ως τώρα παράγει το σύνολο σχεδόν των ποσοτήτων αερίου σχιστών, θα συνεχίσει να αντιπροσωπεύει το 75% αυτής.
Με τη συνεχιζόμενη αύξηση στη ζήτηση φυσικού αερίου, ως τις αρχές της επόμενης δεκαετίας το εμπόριο ανάμεσα στις διάφορες περιφέρειες του πλανήτη αναμένεται να ενταθεί, με συνέπεια η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού να αποτελέσει τότε τον μεγαλύτερο εισαγωγέα φυσικού αερίου, θέση που σήμερα κατέχει η Ευρώπη. Η συνεχιζόμενη αύξηση αερίου σχιστών αναμένεται επίσης να σηματοδοτήσει την μετάβαση της Βόρειας Αμερικής, μέσα στα επόμενα λίγα χρόνια, από το καθεστώς του καθαρού εισαγωγέα φυσικού αερίου σε αυτό του καθαρού εξαγωγέα, τονίζει η ΒΡ.
Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης στην εμπορία φυσικού αερίου αναμένεται να καλυφθεί από την αύξηση στις προμήθειες LNG, η παραγωγή του οποίου, σύμφωνα με την έκθεση της ΒΡ, αναμένεται να σημειώσει δραματική αύξηση ως το τέλος της τρέχουσας δεκαετίας (+8% ετησίως). Η εν λόγω εξέλιξη, σύμφωνα με την έκθεση, σημαίνει, επίσης, ότι ως το 2035 το LNG θα έχει αντικαταστήσει τους αγωγούς ως η κυρίαρχη μορφή εμπορίας φυσικού αερίου.
Η αύξηση του εμπορίου LNG, τέλος, αναμένεται, σύμφωνα με την ΒΡ, να έχει μια σειρά από άλλες επιπτώσεις στις αγορές. Οι βασικότερες από αυτές είναι ότι αναμένεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερη σύνδεση ανάμεσα στις αγορές και τις τιμές σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ θα προσφέρει και μεγαλύτερη διαφοροποίηση προμηθειών για τις καταναλώτριες περιφέρειες, όπως είναι η Ευρώπη και η Κίνα.
ΠΗΓΗ:energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου