Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Σε τι διαφέρουν τα ΕΛΠΕ από τη ΔΕΗ


Την επόμενη Παρασκευή λήγει η πρώτη προθεσμία για την κατάθεση προσφορών για την εκμετάλλευση περιοχών στη Δ. Ελλάδα. Πρόκειται για το πρώτο crash test για τις προθέσεις της νέας κυβέρνησης γύρω από το λεπτό ζήτημα των υδρογονανθράκων. Μάλιστα χθες ο νέος αρμόδιος υπουργός Π. Λαφαζάνης, κράτησε κλειστά τα χαρτιά του, σε αντίθεση με τα όσα δήλωσε σε σχέση με τις αποκρατικοποιήσεις της αγοράς ενέργειας.

Σημειώνεται ότι στο διαγωνισμό αυτό, που αποτελεί προοίμιο για το μεγάλο γύρο παραχωρήσεων σε Ιόνιο και Κρήτη, είναι πολύ πιθανό να δώσουν το παρόν 3 ή και περισσότερες εταιρείες / κοινοπραξίες εταιρειών μεταξύ των οποίων τουλάχιστον μία διεθνής εταιρεία (η ιταλική Enel), η Energean Oil & Gas αλλά και τα Ελληνικά Πετρέλαια. Αν και αυτή τη  στιγμή δεν υπάρχει σαφής εικόνα, το σενάριο να ακυρωθεί ο διαγωνισμός δε φαίνεται να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, αφού σε αυτή τη φάση το Δημόσιο μπορεί να πάρει τις προσφορές και στη συνέχεια να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τις εταιρείες.

Τώρα ως προς τα Ελληνικά Πετρέλαια και τις δηλώσεις περί επιστροφής του ποσοστού που έχει παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ από το Δημόσιο, εδώ έχουμε σαφώς μια διαφορετική περίπτωση από εκείνη της ΔΕΗ. Και αυτό γιατί τα έσοδα από την πώληση δε θα κατευθύνονταν στα ταμεία της εταιρείας, όπως θα συνέβαινε με την πώληση του ΑΔΜΗΕ που γίνεται από τη ΔΕΗ, αλλά στο ταμείο για το χρέος. Επιπλέον η πώληση των μετοχών του Δημοσίου στα ΕΛΠΕ παρουσίαζε διάφορα προβλήματα, τεχνικά αλλά και ουσίας, με αποτέλεσμα να μην έχει προεξοφληθεί ως βέβαιη από την αγορά. Δεν ισχύει το ίδιο βεβαίως με την πώληση του ΔΕΣΦΑ από την οποία τα ΕΛΠΕ αναμένουν 212 εκ. ευρώ, εκεί όμως το τοπίο παραμένει ομιχλώδες όχι με ευθύνη της ελληνικής πλευράς αφού η αποκρατικοποίηση έχει κολλήσει στα γρανάζια της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας.

Εκεί που ίσως να υπάρξουν αλλαγές, είναι σε αυτή καθαυτή τη λειτουργία του ομίλου των ΕΛΠΕ αλλά και στις ισορροπίες μεταξύ του Δημοσίου και του άλλου βασικού μετόχου, της Paneuropean. Εδώ λοιπόν ίσως θα πρέπει να περιμένουμε να γίνει πιο συγκεκριμένη η ενίσχυση του εκτελεστικού ρόλου του Δημοσίου στη διοίκηση.

Για αυτό το λόγο άλλωστε και οι απώλειες της μετοχής του ομίλου ήταν σαφώς πιο περιορισμένες (6,34% από τις 23 Ιανουαρίου μέχρι χθες σε τρεις συνεδριάσεις).


ΠΗΓΗ.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου