Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Κροατία: Προσωρινή αναστολή της παραγωγής στο διυλιστήριο της ΙΝΑ


Σε προσωρινή αναστολή της παραγωγής στο διυλιστήριο του Σίσακ προχωρά η κροατική εταιρεία ΙΝΑ, εξαιτίας της εξάντλησης των αποθεμάτων πετρελαίου, αναφέρεται σε τηλεγράφημα του πρακτορείου ειδήσεων Hina.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι πρόκειται για ένα μέτρο που στοχεύει στη βελτίωση της λειτουργίας του διυλιστηρίου και όχι, όπως ξεκαθάρισε, στο κλείσιμό του ή στη μείωση του αριθμού των εργαζομένων.

Ωστόσο, παρά τις διαβεβαιώσεις της διοίκησης, ομάδα εργαζομένων στο διυλιστήριο προειδοποίησε ότι σύντομα θα επέλθει το οριστικό κλείσιμο του διυλιστηρίου.

Λαμβάνοντας υπόψη την δραματική πτώση των τιμών του πετρελαίου, η οποία αποδυναμώνει την κερδοφορία της ΙΝΑ στον τομέα εξερεύνησης και παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου, είναι αναγκαίο να βελτιωθεί η κερδοφορία των δραστηριοτήτων διύλισης, ούτως ώστε να είναι ανεξάρτητη και βιώσιμη, τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

"Σε αυτό το πλαίσιο και με βάση την απόφαση της διοίκησης να είναι σύμφωνη με τις βέλτιστες βιομηχανικές πρακτικές, η παραγωγή στο διυλιστήριο Σίσακ θα ανασταλεί προσωρινά στις 14 Ιανουαρίου εξαιτίας της εξάντλησης των αποθεμάτων πετρελαίου" αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

"Η επανέναρξη της διύλισης στις εγκαταστάσεις του Σίσακ εξαρτάται από τις συνθήκες της αγοράς και το εξωτερικό περιβάλλον και, στο μεταξύ, η παραγωγή θα συγκεντρωθεί στο περισσότερο ανταγωνιστικό διυλιστήριο Ριέκα, όπου η διύλιση θα ξεκινήσει το πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου" προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

"Από τη στιγμή που τα αποθέματα εξαντλήθηκαν είναι απίθανο να ξεκινήσει πάλι η παραγωγή" υποστήριξε εκ μέρους των εργαζομένων ο Πέντραγκ Σέκουλιτς.

"Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα ενδεχόμενα. Συναντηθήκαμε με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΙΝΑ, αλλά δεν πήραμε ικανοποιητικές απαντήσεις" πρόσθεσε.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομίας της Κροατίας Ιβάν Βρντόλιακ δήλωσε ότι η διοίκηση της εταιρείας ΙΝΑ δεν έλαβε καμία απόφαση για το κλείσιμο του διυλιστηρίου στο Σίσακ. 

Σημείωσε δε, ότι ο "χώρος" της κυβέρνησης για ελιγμούς στις διαπραγματεύσεις με τον ουγγρικό όμιλο MOL και της επιρροής της στις επιχειρηματικές αποφάσεις της ΙΝΑ έχει μειωθεί σημαντικά, εξαιτίας της συμφωνίας διαφθοράς, όπως τη χαρακτήρισε, που είχε κλείσει ο πρώην πρωθυπουργός Ίβο Σανάντερ με την MOL.

Υπενθυμίζεται ότι το Ανώτατο Δικαστήριο της Κροατίας ανακήρυξε οριστική την καταδίκη του πρώην πρωθυπουργού Ιβο Σανάντερ για διαφθορά στο σκάνδαλο με την κροατική πετρελαϊκή εταιρεία.

Ο Ίβο Σανάντερ, σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση, έλαβε προμήθεια 10 εκατ. ευρώ για να εκχωρήσει στον ουγγρικό ενεργειακό όμιλο MOL την πλειοψηφία των δικαιωμάτων διαχείρισης της κροατικής πετρελαϊκής εταιρείας ΙΝΑ.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ


ΠΗΓΗ.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου