Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Η τιμή του πετρελαίου "γκρεμίζεται" διεθνώς, αλλά λόγω φόρων οι Έλληνες πληρώνουν πανάκριβα τα καύσιμα


Η κατρακύλα του πετρελαίου διεθνώς δεν έχει τέλος, αλλά οι Έλληνες πληρώνουν "χρυσή" τη βενζίνη και το πετρέλαιο ελέω των φόρων που έχερι επιβάλει η κυβέρνηση. Οι μειώσεις στις τιμές θα έπρεπε να είναι ακόμη μεγαλύτερες όμως στη χώρα μας ούτε το 40% δεν εξαρτάται από την αγορά καθώς ένα ποσοστό άνω του 60% είναι φόροι.

Οι φόροι παραμένουν υψηλοί και έτσι οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν την τρίτη ακριβότερη βενζίνη στην Ευρώπη.

Η τιμή πώλησης του πετρελαίου διεθνώς έπεσε από τα 107 δολάρια, όταν η τιμή της βενζίνης στα ελληνικά πρατήρια ξεπερνούσε το 1,87, στα 45 και πλέον οι τιμές στα πρατήρια είναι κοντά στο 1,37.

Η τιμή αυτή όμως θα έπρεπε να είναι κατά πολύ χαμηλότερη. Ωστόσο με φόρους και τέλη στο 67,3% της τιμής η μείωση είναι δύσκολη. Αν σε αυτό προσθέσει κανείς και το γεγονός ότι οι έλεγχοι στα πρατήρια δεν επαρκούν με αποτέλεσμα να υπάρχουν διακυμάνσεις τότε η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη.

Υπάρχουν πρατήρια που πωλούν τη βενζίνη σε τιμές κοντά στο 1,32, αλλά και πρατήρια με τιμές κοντά στο 1,39.

Με βάση αυτά τα στοιχεία η χώρα μας είναι λίγο πίσω από την Ιταλία και την Ολλανδία στην τιμή της βενζίνης και του πετρελαίου κίνησης, ενώ υπάρχουν χώρες όπως η Εσθονία και η Λετονία με την τιμή του λίτρου κοντά στο 1 ευρώ.


ΠΗΓΗ: defencenet.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου