Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Al-Naimi: Ίσως να μην ξαναδούμε το πετρέλαιο στα 100 δολ.


Ο κόσμος ίσως να μην δει ξανά τις τιμές του πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι, ακόμη κι αν οι τιμές κατορθώσουν να βελτιωθούν από τα τρέχοντα επίπεδα, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας.
«Το στοίχημα είναι στον χρόνο και όχι στη βελτίωση. Ο χρόνος που χρειάζεται ώστε οι τιμές να βελτιωθούν ξανά, είναι άγνωστος», αναφέρει ο Ali Al-Naimi σε συνέντευξή του στην εφημερίδα al-Hayat. Ερωτηθείς για το εάν ο κόσμος μπορεί να δει ξανά τις τιμές του πετρελαίου στα 100 δολάρια το βαρέλι, ο Al-Naimi απάντησε «μπορεί να μην το δει αυτό (ξανά)».
Οι παρατηρήσεις του αποτελούν μια από τις ισχυρότερες ενδείξεις μέχρι τώρα ότι η μεγαλύτερη παραγωγός χώρα πετρελαίου παγκοσμίως δεν έχει καμία πρόθεση να μειώσει την παραγωγή λόγω της υποχώρησης των τιμών του πετρελαίου, και αντιθέτως είναι πρόθυμη να εκμεταλλευτεί το χαμηλό κόστος της παραγωγικής διαδικασίας ώστε να κερδίσει μερίδιο της αγοράς από τους ανταγωνιστές εκτός OPEC, τους οποίους κατηγορεί για την κατάρρευση των τιμών.
Ο υπουργός Πετρελαίου διέψευσε δημοσιεύματα ότι έχει συζητήσει για την πετρελαϊκή πολιτική με τον Ρώσο ομόλογό του Alexander Novak σε συνάντηση πριν από το συνέδριο του OPEC στη Βιέννη το Νοέμβριο. Αντιθέτως, ο al-Naimi δήλωσε ότι ο Novak βρέθηκε με τον Igor Sechin, τον επικεφαλής της ρωσικής κρατικής πετρελαϊκής Rosneft, που μίλησε για 30 λεπτά σχετικά με τον ρωσικό πετρελαϊκό κλάδο, υπογραμμίζοντας γιατί είναι απρόθυμος να μειώσει την παραγωγή.
Ο al-Naimi τελείωσε την συνάντηση όταν ο Sechin επιβεβαίωσε ότι η χώρα του δεν είναι πρόθυμη να μειώσει την παραγωγή.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου