Τρίτη 25 Νοεμβρίου 2014

ΕΛΠΕ: διαχρονικά στη στρατηγική τους η Βιώσιμη Ανάπτυξη

Η Εκπαιδευτική Ακαδημία ΕΛΠΕ λειτούργησε με ειδικά προγράμματα Ανάπτυξης Στελεχών και μόνο κατά το 2013 πραγματοποιήθηκαν 75.000 ώρες εκπαίδευσης των εργαζομένων και των στελεχών του ομίλου.
Η σημαντική πρωτοπορία του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια στον συγκεκριμένο βιομηχανικό κλάδο στη χώρα μας, αλλά και οι ευρωπαϊκές διακρίσεις που κατέκτησε χάρη στη στρατηγική που εφαρμόζει για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, επαναβεβαιώνονται μέσα από τη συνοπτική έκδοση του ετήσιου Απολογισμού & Εταιρικής Υπευθυνότητας 2013, η διαμόρφωση του οποίου πληροί τις απαιτήσεις της διεθνούς οδηγίας GRI - G4 και φέρει εξωτερική επαλήθευση από τον ανεξάρτητο φορέα TUV Austria Hellas. Με ιδιαίτερη βαρύτητα στην «ουσιαστικότητα», έδωσε έμφαση σε θέματα που είναι σημαντικά τόσο για τον όμιλο όσο και για τους κοινωνικούς εταίρους του.

Χαρακτηριστική προσπάθεια με αμφίδρομο όφελος, που διακρίθηκε μάλιστα και με δύο παγκόσμια ρεκόρ Γκίνες, είναι η εισαγωγή στις αγορές που δραστηριοποιείται ο όμιλος –Ελλάδα, Βαλκάνια, Κύπρο– νέων προϊόντων με χαμηλότερη και οικονομικότερη κατανάλωση καυσίμου. Αποδέκτες του οφέλους είναι όχι μόνο οι πελάτες και η εφοδιαστική αλυσίδα, αλλά και η ανταγωνιστικότητα του ομίλου. Στον «πυλώνα» του

Περιβάλλοντος σημειώθηκε εντυπωσιακή μείωση των τοπικών αέριων εκπομπών, χάρη στη λειτουργία του εκσυγχρονισμένου διυλιστηρίου Ελευσίνας – με καταγεγραμμένη, ωστόσο, την αυξανόμενη ανάγκη για περαιτέρω λύσεις και πρακτικές για την προστασία του περιβάλλοντος.

Η ανάπτυξη των δεξιοτήτων και η απόκτηση τεχνογνωσίας ήταν στο επίκεντρο της πολιτικής για το ανθρώπινο δυναμικό του. Η Εκπαιδευτική Ακαδημία ΕΛΠΕ λειτούργησε με ειδικά προγράμματα Ανάπτυξης Στελεχών και μόνο κατά το 2013 πραγματοποιήθηκαν 75.000 ώρες εκπαίδευσης των εργαζομένων και των στελεχών του ομίλου. Σημειώνεται επίσης ότι ένα σημαντικό ποσοστό εργαζόμενων –άνω του 30%– προέρχεται από τις όμορες περιοχές όπου δραστηριοποιείται ο όμιλος, όπως και οι τοπικοί προμηθευτές, οι οποίοι και δέχονται άνω του 15% της συνολικής δαπάνης για προμήθειες.

Διαχρονικά, ο τομέας της ασφάλειας διατηρεί υψηλή προτεραιότητα στον δείκτη υπευθυνότητας του ομίλου και σημειώνει σταθερά βελτιωμένες επιδόσεις. Συγκεκριμένα, το 2013 ο βασικός δείκτης ασφάλειας λειτουργίας των εγκαταστάσεων παρουσίασε βελτίωση κατά 30% σε σχέση με το 2012. Μάλιστα, για το πρόγραμμα ασφάλειας στο οποίο συμμετείχαν ενεργά οι εργαζόμενοι, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU – OSHA) απένειμε στον όμιλο ΕΛΠΕ το ευρωπαϊκό βραβείο Καλής Πρακτικής στον τομέα της Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας.

Αισιόδοξος για τη διαφαινόμενη ανάκαμψη της ελληνικής και περιφερειακής οικονομίας, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Γιάννης Κωστόπουλος αναφέρει στο εισαγωγικό σημείωμά του ότι «ήδη σχεδιάζουμε το επόμενο διάστημα να διευρύνουμε τη στρατηγική μας για Βιώσιμη Ανάπτυξη, πάντοτε βασιζόμενοι στη συνεισφορά των εργαζομένων μας αλλά και στην εμπιστοσύνη των μετόχων και των κοινωνικών εταίρων μας». Στόχος για το 2014 είναι η συνεχής βελτίωση της ανταγωνιστικότητας σε ένα διεθνές περιβάλλον με πολλές προκλήσεις «προκειμένου ο όμιλος Ελληνικά Πετρέλαια να συνεχίσει την πορεία του ως ένας από τους πιο δυναμικούς ομίλους ενέργειας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Μεσογείου».


ΠΗΓΗ:kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου