Η επίσκεψη του επικεφαλής της Socar Ρόβναγκ Αμπντουλάγιεφ σε ταξίδι-αστραπή την εβδομάδα που πέρασε για να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό δεν αποκαλύφθηκε παρά μόνο έπειτα από επίσημη ανακοίνωση της αζέρικης εταιρείας. Ο Αμπντουλάγιεφ είχε υποστηρίξει τις προοπτικές της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ στον πρόεδρό του, Νατίκ Αλίγιεφ, στην πρώιμη φάση πριν από δύο χρόνια, κατά την οποία τα ρίσκα για την ελληνική οικονομία παρέμεναν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.
Οπως φαίνεται όμως από πηγές που πρόσκεινται στην αζέρικη πλευρά, η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΣΦΑ είναι κάτι που βρίσκει συνεχή προσκόμματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το ζητούμενο από την πλευρά της DG Comp (Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού) στις μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις, που έχουν γίνει σε προφορικό επίπεδο, είναι η συγκρότηση νομικού πλαισίου που θα υποχρεώνει την αζέρικη πλευρά να χάσει τον έλεγχο του ΔΕΣΦΑ σε περίπτωση που βρεθεί να έχει παραβεί τους κανόνες μέσα στους οποίους θα κληθεί να λειτουργεί!
Μάλιστα σε συζητήσεις που έχουν γίνει έχει διατυπωθεί η άποψη ότι η Socar θα πέσει σε ποσοστό 49% από 66% που θα ελέγχει μετά την ιδιωτικοποίηση. Η κίνηση αυτή, όπως είναι φυσικό, έχει δημιουργήσει μεγάλη αντίδραση στους Αζέρους, οι οποίοι θεωρούν ότι με την υπεραυστηριοποίηση των όρων η ευρωπαϊκή πλευρά σπεύδει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για απώλεια του ελέγχου από μέρος τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας θεωρεί ότι μέχρι τώρα έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να μπορεί να προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση.
Η ελληνική πλευρά στο σύνολό της επιθυμεί να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση και για τον λόγο αυτό στις επαφές που έχει με τους Αζέρους τούς διαβεβαιώνει ότι δεν θα προβεί σε πρωτοβουλίες που θα αλλάξουν το συμφωνηθέν αρχικό πλαίσιο. Η κατάληξη των διαπραγματεύσεων, που έχουν πάρει τις χρονικές διαστάσεις του Γεφυριού της Αρτας, προς το παρόν είναι να διεξαγάγει η ευρωπαϊκή επιτροπή έρευνα για το αν η Socar μπορεί να εκμεταλλευτεί την προνομιακή θέση που αποκτά στην ελληνική αγορά ενέργειας, δημιουργώντας έτσι προβλήματα στον ομαλό ανεφοδιασμό της χώρας!
Ποια μπορεί να είναι αυτά; Η υποεπένδυση και η έλλειψη υποστήριξης στη Ρεβυθούσα, ακόμα και η πιθανότητα πλημμελούς τροφοδοσίας της αγοράς. Η χρονική διάρκεια της έρευνας υπολογίζεται στους τρεις με έξι μήνες, που σημαίνει ότι η ολοκλήρωσή της μπορεί να φτάσει μέχρι τέλη Μαΐου. Ολα αυτά εγείρουν μεγάλα ερωτήματα σε σχέση με το ποια θα είναι τελικά η τύχη της εν λόγω αποκρατικοποίησης.
Παρά το γεγονός μάλιστα ότι οι Αζέροι εμφανίζονται να έχουν μεγάλα σχέδια για την εν λόγω επένδυση, αφού προτίθενται να τροφοδοτήσουν την αγορά και με υγροποιημένο αέριο, φαίνεται ότι υπάρχουν εσχάτως φωνές μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση που θέλουν να περιορίσουν τη διείσδυση της αζέρικης πλευράς στο γεωπολιτικό πεδίο της χώρας μας. Κι ενώ οι ευρωπαϊκές εταιρείες είχαν απουσιάσει χαρακτηριστικά από τον διαγωνισμό, η επανεκτίμηση των δεδομένων που διαμορφώνονται ενδέχεται να οδηγεί σε ανασύνταξη της στάσης τους απέναντι στους Ασιάτες, που όπως είναι γνωστό εμπλέκονται και στο επενδυτικό σχέδιο του TAP.
Η αζέρικη πλευρά στοχεύει με βάση την Ελλάδα να μπει στην τροφοδοσία και άλλων γειτονικών χωρών, που αποτελούν έτσι κι αλλιώς ενδιάμεσα περάσματα και άλλων ενεργειακών δρόμων, όπως η Βουλγαρία και η Αλβανία. Η ελληνική πλευρά που καίγεται για επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις δείχνει διατεθειμένη να υποστηρίξει τις θέσεις των Αζέρων, που γνωρίζουν πολύ καλά ότι μας χρειάζονται για να μπουν στο ευρωπαϊκό παιχνίδι.
Το ζήτημα είναι πώς αυτό θα οριοθετηθεί από τις Βρυξέλλες, αφού μεταξύ άλλων ζήτησαν να αφαιρείται από τα έξι μέλη της νέας διοίκησης του ΔΕΣΦΑ, που θα εκπροσωπούν τα αζέρικα συμφέροντα, η ψήφος σε περίπτωση που η Socar προβαίνει σε ενέργειες που θα αντιβαίνουν στα δέοντα της αγοράς!
ΠΗΓΗ:newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου