Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Bloomberg: Καλύτερα στα... στρώματα οι καταθέσεις παρά σε τράπεζα των G20;

Bloomberg: Καλύτερα στα... στρώματα οι καταθέσεις παρά σε τράπεζα των G20;
Με αυτή τη φράση τιτλοφορούν το σημερινό τους σχόλιο οι αρθρογράφοι του Bloomberg, C. Thompson και Laurence Arnold, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας το Σαββατοκύριακο. Αυτή η Σύνοδος, λένε, θα μας κάνει να αναρωτηθούμε μήπως έχουμε πολλά χρήματα κατατεθειμένα στην τράπεζα.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο, το γνωστό blog  “Zero Hedge” γράφει πως ο γνωστός αναλυτής Russell Napier, έχει ανακηρύξει τη 16η Νοεμβρίου (δηλ. την ερχόμενη Κυριακή), ως την “ημέρα  που το χρήμα πεθαίνει”.

Σύμφωνα με το blog, ο Napier έχει πει πως οι ηγέτες του G-20 θα ανακοινώσουν ότι “οι τραπεζικές καταθέσεις αποτελούν απλώς μέρος της κεφαλαιακής δομής των εμπορικών τραπεζών, καθώς και ότι δεν βρίσκονται καν στην κορυφή της δομής  αυτής” και ως τέτοιες (οι καταθέσεις) δεν θα είναι πια χρήματα με τον τρόπο που είναι ένα τραπεζογραμμάτιο, σε περίπτωση που μια τράπεζα πάει σε χρεοκοπία”.

Αν όντως έτσι έχουν τα πράγματα, οι καταθέτες που θα έχουν περισσότερα χρήματα στο λογαριασμό τους από αυτά που μπορεί να καλύψει η ασφάλιση των καταθέσεων, θα βρεθούν στην ίδια θέση με όλους εκείνους που θα προσπαθούν να γλιτώσουν ό,τι μπορούν από μια αφερέγγυα τράπεζα.

“Οι μεγάλες καταθέσεις στις τράπεζες δεν είναι πια τα χρήματα, καθώς ατή η νομοθεσία θα τα βάλει επισήμως κάτω από την κεφαλαιακή δομή σε μια θέση κινδύνου του κάθε ιδρύματος που χρεοκοπεί. Στην τελευταία κρίση, οι καταθέσεις ήταν ντε φάκτο εγγυημένες από το κράτος, αλλά από τις 16/11 οι μεγαλοκαταθέτες θα είναι εξ ορισμού και επί της ουσίας, ακόμα ένας πιστωτής που θα παλεύει να σώσει τα assets του από μια χρεοκοπημένη τράπεζα”, γράφει το Zero Hedge.

Ποια είναι η λύση; Χαριτολογώντας, οι αρθρογράφοι του Bloomberg σημειώνουν ότι το καλύτερο θα ήταν να... παραχώσουμε τις καταθέσεις μας κάτω από στρώματα ή – μια άλλη ιδέα – μέσα σε... αποθήκη. Όπως λέει, το Zero Hedge μετρά το μέγεθος ενός χαρτονομίσματος των 500 ευρώ, μετρά και το εμβαδό μια αποθήκης στη Βόρεια Ιρλανδία και μετά από αυτές τις μετρήσεις και αφού συγκρίνουν το κόστος επιτοκίου καταθέσεων  στην Ευρώπη με το κόστος ενοικίασης της... αποθήκης, αποφασίζουν και οι καταθέτες τι τους συμφέρει περισσότερο.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου