Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

«Παιχνίδια» με τα αποθέματα του πετρελαίου


Τι συμβαίνει με το πετρέλαιο; Οι τιμές του συμπιέζονται από το πλεόνασμα προσφοράς στη διεθνή αγορά και η παραγωγή «μαύρου χρυσού» στις ΗΠΑ βρίσκεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 28 ετών. Την ίδια ώρα, οι εταιρείες άντλησης σχιστολιθικών υδρογονανθράκων διακινδυνεύουν ακόμη και το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσουν στο μέλλον αγωγές, καθώς στις ανακοινώσεις τους προς τους επενδυτές και γενικότερα προς το κοινό παρουσιάζουν διογκωμένες τις εκτιμήσεις τους για τα αποθέματα στα οποία προσβλέπουν.
Μία απόδειξη ότι ενδεχομένως να έχουμε να κάνουμε με δημιουργία παραπλανητικών εντυπώσεων είναι η εικόνα που προέκυψε από έρευνα μεταξύ των 73 εταιρειών του κλάδου. Οι 62 από αυτές έχουν αναφέρει πολύ μικρότερες εκτιμήσεις στο υποχρεωτικό δελτίο τους προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και πολύ μεγαλύτερες στις δημόσιες ανακοινώσεις τους.
Οι «περιπτώσεις»

Από τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg ξεχωρίζουν οι περιπτώσεις των εταιρειών Pioneer Natural Resources, Goodrich Petroleum και Rice Energy που παρουσίασαν στους επενδυτές εκτιμήσεις αντιστοίχως 13, 19 και 17 φορές μεγαλύτερες από εκείνες προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Κατά μέσον όρο, οι εκτιμήσεις που παρουσιάζονται προς το κοινό είναι 6,6 φορές μεγαλύτερες από εκείνες που εμφανίζονται στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Σε ό,τι αφορά το πώς μπορεί να λειτουργήσει η παραπλάνηση, είναι ενδεικτική η περίπτωση της εταιρείας Hess Corp. Σύμφωνα πάντα με το Bloomberg, ανέφερε στην επιτροπή ότι είχε διαπιστωμένα αποθέματα 659 εκατ. βαρελιών, αλλά κατά την παρουσίαση στους επενδυτές υποστήριξε πως υπήρχαν 1,2 δισ. βαρέλια σχιστολιθικών μόνο σε μια συγκεκριμένη πηγή. Στη διάρκεια του περασμένου έτους, η τιμή μετοχής της Hess σημείωσε άνοδο 7,9%.

Σύμφωνα με τον Σκοτ Σέφιλντ, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Irving, οι έμπειροι επενδυτές καταλαβαίνουν τη διαφορά. Τα περιθώρια για παραπλάνηση οφείλονται στο ότι οι εκτιμήσεις των εταιρειών για τα αποθέματα και τις προοπτικές τους δεν απαιτούν τεκμηρίωση των στοιχείων που παρουσιάζουν, σε αντίθεση με το δελτίο προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που υπόκειται σε αυστηρούς κανόνες.

Οι εταιρείες καλούνται να παρουσιάσουν εκτιμήσεις μόνο όταν έχουν «δικαιολογημένη βεβαιότητα» ότι μέσα σε μία πενταετία από την παρουσίαση θα αντλήσουν υδρογονάνθρακες από τις υφιστάμενες πηγές, καθώς και από εκείνες που σχεδιάζουν να αναπτύξουν.


ΠΗΓΗ:kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου