Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Κερδοσκοπικοί Παράγοντες Συμβάλουν στην Πτώση της Τιμής του Πετρελαίου Παγκοσμίως


«Κερδοσκοπικοί παράγοντες είναι μερικοί από τους λόγους για τη συνεχιζόμενη πτώση των τιμών του πετρελαίου στον κόσμο», όπως δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Αλεξάντερ Νόβακ.
«Η σημερινή πτώση των τιμών του πετρελαίου έχουν κατά κύριο λόγο προκληθεί από παράγοντες κερδοσκοπίας. Είναι δύσκολο να προβλέψουμε το χρονικό σημείο, όταν αυτοί οι παράγοντες θα αποδυναμωθούν και θα πάψουν να παίζουν τον ρόλο που παίζουν στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Novak, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει, ότι υπάρχουν επίσης και αντικειμενικοί παράγοντες που προκαλούν την πτώση των τιμών του πετρελαίου διεθνώς.
Όπως είπε ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας, αυτοί είναι οι πιο αργοί από ότι αναμενόταν ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο με έμφαση στην Ευρώπη, αλλά και στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. «Αυτό με τη σειρά του επέφερε μειώσεις στην προβλεπόμενη ζήτηση πετρελαίου», όπως ανέφερε ο Novak .
Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας αρνήθηκε ωστόσο να σχολιάσει τα σχετικά με την κερδοσκοπία που επέφερε τη βουτιά των τιμών του πετρελαίου και που φέρεται ότι προκλήθηκε από την αθέμιτη σύμπραξη μεταξύ ορισμένων χωρών.«Είμαι ένας υπουργός ενέργειας και όχι ένας αναλυτής κάποιας εταιρείας συμβούλων. Δεν θα μιλήσω για οποιεσδήποτε θεωρίες συμπαιγνίας» τόνισε.
Το επίπεδο των τιμών του πετρελαίου επηρεάζει την ισορροπία πληρωμών της Ρωσίας όπως επί παραδείγματι τους λογαριασμούς του αργού πετρελαίου για το ένα τρίτο των εξαγωγών της χώρας , σύμφωνα με στοιχεία της Ρωσικής Κρατικής Στατιστικής Υπηρεσίας Rosstat .
Η πτώση των τιμών του πετρελαίου, με τη μείωση των εσόδων σε δολάρια των πετρελαϊκών εταιρειών των ΗΠΑ λειτουργεί σαν ντόμινο που ρίχνει και το ρούβλι, "πιέζοντάς" το προς τα κάτω.
Ενδεικτικό είναι ότι η ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος ανέβηκε πάνω από 41 ρούβλια στο Χρηματιστήριο στη Μόσχα την Τετάρτη, εν μέσω βεβαίως της ραγδαίας πτώσης των τιμών του πετρελαίου παγκοσμίως.


ΠΗΓΗ:energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου