Παρασκευή 17 Οκτωβρίου 2014

Αυτές οι 6 χώρες θα καταστραφούν αν η τιμή του πετρελαίου συνεχίσει να πέφτει

Αυτές οι 6 χώρες θα καταστραφούν αν η τιμή του πετρελαίου συνεχίσει να πέφτει
Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου είναι ήδη μια σημαντική αιτία της ανησυχίας για τις χώρες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές των εμπορευμάτων. Για κάποιους, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα θέμα για την αποφυγή μιας σοβαρής ύφεσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του Business Insider, ο λόγος είναι διότι οι κυβερνήσεις των χωρών που εξάγουν πετρέλαιο για να ανταποκριθούν στις δεσμεύσεις των δαπανών τους χρειάζονται το πετρέλαιο να παραμείνει πάνω από μια ορισμένη τιμή. Με τις τιμές του πετρελαίου κάτω από 87 δολάρια το βαρέλι, οι χώρες που βασίζονται στις υψηλές τιμές του, συμπεριλαμβανομένων των Βενεζουέλα, Ρωσία και Σαουδική Αραβία, μπορεί να έχουν λόγο να ανησυχούν.

Οι χώρες δεν μπορούν να ισοσκελίσουν τον εθνικό τους προυπολογισμό αν η τιμή του πετρελαίου είναι κάτω από 90 δολ. το βαρέλι.

Αυτό το διάγραμμα δείχνει την τιμή του βαρελιού και τις έξι πιο εκτεθειμένες χώρες που πρέπει να επιτύχουν τους εθνικούς τους προϋπολογισμούς.

oil price breakevens

Η Βενεζουέλα χρειάζεται κυριολεκτικά την τιμή του πετρελαίου να διπλασιαστεί για να κρατήσει τη δημοσιονομική της τάξη. Εάν η τιμή παραμένει σε ύφεση, οι χώρες αυτές θα πρέπει είτε να αναγκαστούν να δανειστούν περισσότερο για να καλύψουν την υστέρηση των φορολογικών εσόδων από το πετρέλαιο ή να υποχωρήσουν στις υποσχέσεις των δαπανών. Το κόψιμο των δαπανών θα είναι εξαιρετικά ενοχλητικό για τις κυβερνήσεις των χωρών αυτών.

Το πρόβλημα για τον Οργανισμό Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών είναι ότι δεν μπορεί πλέον να είναι σε θέση να ελέγχει τις τιμές (όπως και στο παρελθόν), για να αποφευχθούν αυτά τα προβλήματα.

Προηγουμένως, τα μέλη του ΟΠΕΚ συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου αν η πτώση των τιμών αποτελούσε απειλή. Αυτό μπορεί τώρα να έχει αλλάξει, εξαιτίας της έκρηξης του πετρελαίου στις ΗΠΑ, η οποία έχει αυξηθεί δραματικά την προσφορά.


ΠΗΓΗ:newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου