Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

ΟΠΕΚ: ετοιμάζεται για «πόλεμο» τιμών στο πετρέλαιο


Η πρόσφατη απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει την τιμή στην οποία πουλάει το πετρέλαιό της, έχει δημιουργήσει την αίσθηση στους traders, ότι ο ΟΠΕΚ βρίσκεται ενόψει ενός πολέμου τιμών καθώς τα μέλη του Οργανισμού θα πρέπει να ανταγωνιστούν για το μερίδιο αγοράς σε μια περίοδο όπου η ζήτηση είναι πολύ χαμηλότερη της προσφοράς.

Με το πετρέλαιο να βρίσκεται σε μια ισχυρά καθοδική τάση και την ώρα που τα μέλη του ΟΠΕΚ αναζητούν τρόπους να παραμείνουν ενωμένα, οι πιθανότητες για έναν αγώνα για χαμηλότερα επίπεδα, αυξάνονται συνεχώς. Η επόμενη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ, αναμένεται το Νοέμβριο και οι traders θα παρακολουθούν στενά την πιθανότητα μιας μείωσης της παραγωγής. Οι τιμές του αργού πετρελαίου διαπραγματεύονται γύρω από τα $90 ένα επίπεδο που σύμφωνα με αναλύσεις μεγάλων οίκων αλλά και οργανισμών ερευνών, δημιουργεί μεγάλα ελλείμματα στους προϋπολογισμούς των μεγάλων χωρών του ΟΠΕΚ αλλά και εκτός αυτού, όπως η Ρωσία.

Ήδη πολλά από τα μέλη του Οργανισμού πιέζουν για μια μείωση της παραγωγής αλλά κάποιες βασικές χώρες του ΟΠΕΚ εκτιμούν ότι η ζήτηση θα ανακάμψει το χειμώνα. Όπως έχουμε αναφέρει στο Forexreport.gr οι νέες συμμαχίες εντός του ΟΠΕΚ καθιστούν δύσκολο το εγχείρημα της ομοφωνίας.

Σύμφωνα με έμπειρους αναλυτές της αγοράς πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία δύσκολα θα προχωρήσει σε μονομερή μείωση της παραγωγής. Θα περιμένει να ακούσει και τα άλλα μέλη και θα δράσει συλλογικά και όχι μονομερώς, τονίζουν αναλυτές.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει σχεδόν 15%-20% (ανάλογα τον τύπο), μετά από τα στοιχεία που έδειξαν ότι η αμερικανική παραγωγή έχει σημειώσει πολύ σημαντική αύξηση και μετά από την επανέναρξη της παραγωγής σε Λιβύη και την άρση του εμπάργκο στο Ιράν.

Το Ιράκ και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ έχουν ήδη μειώσει τις τιμές τους, αλλά αυτό που προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση ήταν η απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να μειώσει τις τιμές πώλησης του πετρελαίου που εξάγει κατά $1, τιμή που θεωρείται σημαντικά μεγάλη.



ΠΗΓΗ: defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου