Πέμπτη, 11 Σεπτεμβρίου 2014

Ιταλία: Έρευνα σε βάρος του διευθύνοντος συμβούλου της Eni για δωροδοκία


Η εισαγγελία του Μιλάνου διεξάγει έρευνα σχετικά με τον ρόλο του διευθύνοντα συμβούλου της ιταλικής πετρελαϊκής Eni, Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, ο οποίος θεωρείται ύποπτος ότι προέβη σε δωροδοκία για να εξασφαλίσει την υπογραφή μιας σύμβασης στη Νιγηρία, παραδέχθηκε σήμερα η εταιρεία.
«Η Eni συνεχίζει να αρνείται οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια» επισημαίνεται ωστόσο στην ανακοίνωση της εταιρείας. «Η Eni συνεργάζεται με το γραφείο του εισαγγελέα του Μιλάνου και είναι πεπεισμένη ότι η ορθότητα των ενεργειών της θα αναδειχθεί κατά την εξέλιξη της έρευνας».
Η εφημερίδα Corriere della Sera, που ανέφερε πρώτη την είδηση, είχε γράψει ότι η Eni θεωρείται ύποπτη ότι πλήρωσε 190 εκατομμύρια δολάρια σε έναν μεσάζοντα που συνδέεται με τον πρώην υπουργό Πετρελαίου της Νιγηρίας Νταν Ετέτε, ώστε να εξασφαλίσει τα δικαιώματα εξόρυξης από το οικόπεδο Opl 245 από κοινού με τη Shell.
Το 2011, η Eni έδωσε 1,09 εκατομμύρια δολάρια στην κυβέρνηση της Νιγηρίας για να πάρει την άδεια. Η Shell πλήρωσε επιπλέον 200 εκατομμύρια δολάρια. Ο ενεργειακός όμιλος της Ιταλίας επιμένει ότι κανένα άλλο χρηματικό ποσό δεν δόθηκε στην υπόθεση Opl 245.
«Η Eni τονίζει ότι σύναψε συμφωνίες για την απόκτηση του οικοπέδου μόνο με την κυβέρνηση της Νιγηρίας και τη Shell. Όλο το ποσό της πληρωμής για την έκδοση της άδειας στην Eni και τη Shell δόθηκε αποκλειστικά στην κυβέρνηση της Νιγηρίας» υπογραμμίζει η ανακοίνωση.
Την εποχή της σύναψης της συμφωνίας, ο Ντεσκάλτσι ήταν επικεφαλής της διεύθυνσης της Eni η οποία χειρίζεται τις δραστηριότητές της στον τομέα του πετρελαίου. Τον περασμένο Απρίλιο πήρε προαγωγή και έγινε διευθύνων σύμβουλος, αντικαθιστώντας τον Πάολο Σκαρόνι, ο οποίος σύμφωνα με την Κοριέρε ντέλα Σέρα βρίσκεται ήδη υπό δικαστική διερεύνηση για διαφθορά.


ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου