Πέμπτη 11 Σεπτεμβρίου 2014

ΟΕΚ: Συνεχίζει να εισπράττει εισφορές, χωρίς να επιδοτεί κανένα νέο πρόγραμμα


Στάση εργασίας θα πραγματοποιήσει ο σύλλογος εργαζομένων του τέως Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τη λήξη του ωραρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε πριν λίγο η ηγεσία του.

Μιλώντας στο Capital.gr ο πρόεδρος των εργαζομένων, κ. Κωνσταντίνος Λιβέρης ανέφερε πως η αφορμή της στάσης εργασίας είναι πως "δεν δόθηκε καμία λύση κατά τη συνάντηση στο Παρίσι μεταξύ του Υπ. Εργασίας, κ. Γιάννη Βρούτση και της τρόικας στο πρόβλημα του τέως ΟΕΚ".

Ποιο είναι αυτό το πρόβλημα;

"Ενώ ο ΟΕΚ έχει ενσωματωθεί πλήρως στον ΟΑΕΔ από τον Φεβρουάριο του 2012, συνεχίζει για τρίτο συνεχόμενο χρόνο να εισπράττει εισφορές από τους μισθωτούς εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, χωρίς όμως να χορηγεί κανένα νέο πρόγραμμα.

Σημειώνεται πως 84.000 περίπου δάνεια από ίδια κεφάλαια του ΟΕΚ και 97.000 δάνεια με επιδότηση του επιτοκίου παραμένουν χωρίς καμιά δυνατότητα ρύθμισης", σύμφωνα με τον κ. Λιβέρη.

Τι θα μπορούσε να περιλαμβάνουν νέα προγράμματα του ΟΕΚ - ΟΑΕΔ; Κατασκευή νέων εργατικών κατοικιών, νέο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου ή και νέες μορφές στεγαστικής παροχής προτείνει ο σύλλογος εργαζομένων του τέως ΟΕΚ. Στον προγραμματισμένο ανασχεδιασμό του ΟΑΕΔ δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε καν η μελέτη προγραμμάτων στεγαστικής προστασίας, λένε οι εργαζόμενοι. Οι ίδιοι αναφέρουν πως η περιουσία του ΟΕΚ, ανέρχεται σε 11 δις ευρώ καταγράφεται με προοπτική να μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ.

Πολλοί φορείς που είχαν δωρίσει οικόπεδα στον ΟΕΚ για να κτιστούν εργατικές κατοικίες αξιώνουν την επιστροφή τους, εφόσον ο ΟΑΕΔ δεν ανταποκρίνεται στον σκοπό της δωρεάς τους.

Σημειώνεται πως κάθε μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα πληρώνει το 1% του μικτού ενσήμου κάθε μήνα υπέρ του ΟΕΚ.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά εκκρεμεί εδώ και σχεδόν ένα χρόνο η υλοποίηση της εξαγγελίας του πρώην Υπουργού Ανάπτυξης, κ. Κωστή Χατζηδάκη και του διοικητή του ΟΑΕΔ, κου. Θόδωρου Αμπατζόγλου για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων χωρίς να χαθεί η επιδότηση από τον ΟΕΚ. "Την εξαγγελία αυτή έχει αρνηθεί να τη δεχθεί, όμως, η τρόικα κατά τις δύο τελευταίες διαδοχικές επισκέψεις της στην Αθήνα", σημειώνει ο κ. Λιβέρης.

Το οξύμωρο είναι, σύμφωνα με τον κ. Λιβέρη, πως ο ΟΕΚ εισέπραξε 213 εκατ. ευρώ το 2013 από τα οποία ο ΟΑΕΔ έλαβε μόλις τα ... 2 εκατ. ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 211 εκατ. ευρώ τα κράτησε το ΙΚΑ. Το ίδιο μοτίβο ακολουθείται και καθόλο το εννιάμηνο του 2014.



ΠΗΓΗ.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου