Πέμπτη 4 Σεπτεμβρίου 2014

Ανακάμπτουν οι ελληνικές εξαγωγές στα πετρελαιοειδή


Μπορεί στο πρώτο πεντάμηνο οι εξαγωγές στα πετρελαιοειδή να υποχώρησαν κατά περίπου 13%, ωστόσο τον Ιούνιο η πτώση δείχνει να φρενάρει.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τη πορεία των εξαγωγών, αλλά και τα όσα ανακοίνωσε προ ημερών ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΠΣΕ), οι εξαγωγές πετρελαιοειδών στο εξάμηνο ανέκαμψαν με συνέπεια να αποκλιμακωθούν και οι πτωτικές τάσεις. Ετσι, από 8%, που ήταν η μείωση των ελληνικών εξαγωγών στο πρώτο 5μηνο του έτους, περιορίστηκε στο 4%.
Συνολικά, οι εξαγωγές πετρελαιοειδών στο πρώτο εξάμηνο ξεπέρασαν τα 4 δισ. ευρώ, αλλά υπολείπονται ελαφρώς των περυσινών επιδόσεων, κι αυτό μάλλον οφείλεται στις εργασίες συντήρησης που είχαν γίνει στο διυλιστήριο της Ελευσίνας.
Το Μάρτιο, η λειτουργία του διυλιστηρίου σταμάτησε για απαραίτητες εργασίες συντήρησης και βελτίωσης.
Αλλά μετά την ολοκλήρωσή τους το διυλιστήριο επανήλθε σε πλήρη λειτουργία, και αυτός είναι και ο βασικός λόγος που οι εξαγωγές πετρελαιοειδών ανέκαμψαν τον Ιούνιο.
Τέσσερις-πέντε αγορές
Τα τελευταία χρόνια, τα Ελληνικά Πετρέλαια, έχουν βάλει σαν στόχο τέσσερις- πέντε τεράστιες πληθυσμιακά αγορές, προκειμένου με "όπλο" τους το διυλιστήριο της Ελευσίνας να καταφέρουν ως το 2015 να εξάγουν το 40% της παραγωγής τους σε πετρελαιοειδή.
Ποιές είναι οι εν λόγω αγορές; Τουρκία, Βαλκάνια, Βόρεια Αφρική, Μέση Ανατολή και επιλεκτικές αγορές της Ευρώπης.
Εκεί θα εστιάσουν την αύξηση των εξαγωγών τους τα Ελληνικά Πετρέλαια για να καλύψουν τις απώλειες από τη μείωση πωλήσεων στην Ελλάδα.
Τα στοιχεία δείχνουν ότι σε μια σειρά από χώρες της Βόρειας Αφρικής και της ΝΑ Μεσογείου, δηλαδή σε Αίγυπτο, Λίβανο, Ισραήλ και Τουρκία, η ανάπτυξη παραμένει ισχυρή, και τα χιλιάδες φορτηγά και οχήματα που κυκλοφορούν κάθε χρόνο στους δρόμους, έχουν μεγάλη ανάγκη για ντίζελ, ένα αυξανόμενα ελλειμματικό προιόν.
Η ζήτηση για πετρελαιοειδή στις χώρες αυτές, από 3,76 εκατ. μετρικούς τόνους το 2010, αναμένεται να φτάσει στα 4,16 εκατ. τόνους το 2025, κυρίως λόγω του ντίζελ κίνησης (σύμφωνα με παλαιότερη μελέτη της Wood Mackenzie, Regional Outlook Mediterranean).
Μόνο η γειτονική Τουρκία υπολογίζεται ότι θα έχει ένα έλλειμμα σε ντίζελ της τάξης των 6 εκατ. τόνων κατʼ έτος. Επίσης, στη γειτονική μας χώρα, τα ΕΛΠΕ, εκτός από καύσιμα, διανέμουν ήδη μεγάλες ποσότητες σε πετροχημικά.

ΠΗΓΗ:energypress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου