Κυριακή 3 Αυγούστου 2014

Λιβύη: Αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά σε δεξαμενές καυσίμων στην Τρίπολη


Αναζωπυρώθηκε η πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί σε δεξαμενές καυσίμων στην Τρίπολη, καθώς στη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αντίπαλων πολιτοφυλακών μια νέα ρουκέτα έπληξε σήμερα μία ακόμη δεξαμενή, όπως ανακοίνωσε η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου (NOC) της χώρας.
Πυκνός καπνός φαινόταν να υψώνεται πάνω από το σημείο όπου βρίσκονται οι δεξαμενές καυσίμων στον δρόμο προς το διεθνές αεροδρόμιο της Τρίπολης, το οποίος είναι κλειστό από τις 13 Ιουλίου οπότε ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ αντίπαλων πολιτοφυλακών.
Πηγή της πολιτικής προστασίας επιβεβαίωσε ότι μια τέταρτη δεξαμενή πήρε φωτιά, την ώρα που οι πυροσβέστες είχαν σχεδόν καταφέρει να κατασβέσουν την πυρκαγιά που μαινόταν εδώ και ημέρες σε τρεις άλλες δεξαμενές.
Μετά από μια μέρα σχετικά ήρεμη χθες Παρασκευή, βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν και πάλι σήμερα γύρω από τις περιοχές που είναι υπό τον έλεγχο των πρώην ανταρτών της πόλης Ζεντέν και κυρίως γύρω από το αεροδρόμιο.
Οι συγκρούσεις αυτές, οι πιο αιματηρές μετά την ανατροπή του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, ξέσπασαν μετά την επίθεση που εξαπέλυσε μια ομάδα πρώην ανταρτών από την πόλη Μιζουράτα με σκοπό να εκδιώξει από το αεροδρόμιο τους πρώην αντάρτες της πόλης Ζεντέν, τους πρώην συντρόφους τους στη μάχη. Από τις συγκρούσεις έχουν προκληθεί σοβαρές ζημιές στο αεροδρόμιο και σε περίπου δώδεκα αεροπλάνα, τρία εκ των οποίων κάηκαν ολοσχερώς.
Οι πρώην αντάρτες του Ζεντέν θεωρούνται από τους ισλαμιστές ως ο ένοπλος βραχίονας του φιλελεύθερου κινήματος στη Λιβύη και ελέγχουν μετά την πτώση του Καντάφι το αεροδρόμιο της Τρίπολης και πολλές άλλες στρατιωτικές και πολιτικές εγκαταστάσεις στο νότιο τμήμα της πρωτεύουσας.
Μέχρι στιγμής από τις συγκρούσεις έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 200 άνθρωποι, εκ των οποίων οι 100 στη Βεγγάζη, και σχεδόν 1.000 έχουν τραυματιστεί σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.
Στο μεταξύ το νέο κοινοβούλιο της Λιβύης, το οποίο σχηματίστηκε μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, συνεδριάζει σήμερα για πρώτη φορά στην Τομπρούκ, μια πόλη 1.500 χιλιόμετρα ανατολικά της Τρίπολης η οποία μέχρι στιγμής έχει γλιτώσει από τις μάχες.
Βουλευτές ανακοίνωσαν ότι η σημερινή συνεδρίαση είναι ανεπίσημη, ενώ η πρώτη επίσημη συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στην ίδια πόλη.
«Αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε την πρώτη μας συνεδρίαση τη Δευτέρα. Η σημερινή θα είναι συμβουλευτική», δήλωσε ο βουλευτής Αμπού Μπακρ Μπίρα που προΐσταται της σημερινής κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίασης.
«Θέλουμε να ενώσουμε την πατρίδα και να βάλουμε στην άκρη τις διαφορές μας», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότι περισσότεροι από 160 βουλευτές, σε σύνολο 188, είναι παρόντες στη σημερινή συνεδρίαση.
Αυτό θα σήμαινε μια σημαντική νίκη των φιλελεύθερων έναντι των ισλαμιστών στις εκλογές, καθώς οι τελευταίοι μποϊκοτάρουν τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου.
Ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί, η ανακοίνωση του Νούρι Αμπού Σαχαμέιν, προέδρου του Εθνικού Γενικού Κογκρέσου (του απερχόμενου κοινοβουλίου στο οποίο υπερίσχυαν οι ισλαμιστές), ότι η συνεδρίαση θα γίνει τη Δευτέρα, αλλά στην Τρίπολη. 
Οι φιλελεύθεροι κατηγορούν τους ισλαμιστές ότι σπέρνουν το χάος στη Λιβύη εμποδίζοντας το κοινοβούλιο να αναλάβει τα καθήκοντά του μετά τις εκλογές του Ιουνίου.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο, Reuters

ΠΗΓΗ:naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου