Ένα νέο σχέδιο εγκατάστασης πυρηνικών μονάδων -που τα κάνει να μοιάζουν με πλωτές πλατφόρμες εξόρυξης υδρογονανθράκων- μπορεί να τα προστατεύσει από την καταστροφική δύναμη των κυμάτων τσουνάμι όπως αυτό που προκάλεσε το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα.
Τον Μάρτιο του 2011 η ρίζα του κακού που χτύπησε την πυρηνική μονάδα Νταΐτσι στη Φουκουσίμα ήταν η βλάβη του συστήματος ψύξης των αντιδραστήρων λόγω του σεισμού και του τσουνάμι που ακολούθησε.
Τώρα, ένα νέο σχέδιο από το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασσαχουσσέτης (MIT)φιλοδοξεί να αποτρέψει τέτοιες καταστάσεις στο μέλλον.
Οι πλωτές πυρηνικές μονάδες, εγκατεστημένες πολλά χιλιόμετρα μακριά από την ακτή θα είναι σχεδιασμένες με τρόπο ώστε να ψύχονται αυτόματα από το θαλασσινό νερό με στόχο την αποτροπή της τήξης των αντιδραστήρων και της διαρροής ραδιενεργού υλικού στο περιβάλλον.
“Η μονάδα βρίσκεται πολύ κοντά στον ωκεανό, ο οποίος λειτουργεί ως αχανής ψύκτρα και έτσι είναι εφικτή η παθητική ψύξη της μονάδας χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση. Ο ίδιος ο αντιδραστήρας θα βρίσκεται κάτω από το νερό” εξηγεί ο καθηγητής στο Τμήμα Πυρηνικής Φυσικής του ΜΙΤ, Τζάκοπο Μπουοντζόρνο.
Σύμφωνα με τον Μπουοντζόρνο, το σχέδιο εκμεταλλεύεται και συνδυάζει δύο ώριμες τεχνολογίες -αυτή των ελαφρών ατομικών αντιδραστήρων και εκείνη των υπεράκτιων εξορύξεων- με κεντρικό άξονα την ασφάλεια.
Για να εξυπηρετήσει το σκοπό αυτό η πυρηνική μονάδα θα πρέπει να εγκατασταθεί σε απόσταση ικανή να της επιτρέψει να “καβαλήσει” το τσουνάμι.
Η κατασκευή της θα γίνει σε ναυπηγείο και στη συνέχεια θα προσδεθεί σε απόσταση οκτώ ως έντεκα χιλιομέτρων από την ακτή και σε βάθος 100 μέτρων.
Σε αυτή την απόσταση η μονάδα δεν μπορεί να επηρεαστεί από το τσουνάμι.
Τι σχέδιο προσφέρει και επιπρόσθετα πλεονεκτήματα σε σύγκριση με τις συμβατικές μονάδες. Στο τέλος της ωφέλιμης ζωής της μονάδας θα μπορεί να αποξηλωθεί γρήγορα σε μια κεντρική μονάδα και το περιβάλλον της περιοχής να αποκατασταθεί άμεσα.
Επίσης, η κατασκευή στο ναυπηγείο επιτρέπει την ευκολότερη τυποποίηση του σχεδίου, ενώ η χρήση περισσότερου σίδηρου από τσιμέντο που απαιτούν οι συμβατικές μονάδες εγγυάται την ταχύτερη και ευκολότερη κατασκευή.
Τέλος, το πρωτοποριακό σχέδιο εγγυάται την ευελιξία στην κατασκευή, καθώς θα υπάρχει η δυνατότητα εγκατάστασης μονάδων ισχύος από 50 Μεγαβάτ ως ένα Γιγαβάτ.
ΠΗΓΗ:apocalypsejohn.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου