Τρίτη 1 Ιουλίου 2014

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΚΕΕΠ


Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Στο τελευταίο Δ.Σ. του ΠΣΕΕΠ τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν η αντικατάσταση του Αν. Γεν. Γραμματέα ΒΕΘ, μετά την παραίτηση του προηγούμενου, η Τροποποίηση του Συμβολαίου της Groupama και τα νέα Οργανογράμματα που θέλει να εφαρμόσει η Εταιρεία κατά κύριο λόγο στις ΒΕΑ.
Για την θέση του Αν. Γεν. Γραμματέα ΒΕΘ, η παράταξη παραμένοντας πιστή στην θέση της για Αναλογικό Διαπαραταξιακό Προεδρείο και με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών για την ανάδειξη του Προεδρείου του ΠΣΕΕΠ πρότεινε τον συν. Ν. Αναγνωστόπουλο. Μετά από ψηφοφορία εκλέχτηκε ο συν. Ν. Παπαδόπουλος που πήρε 14 ψήφους έναντι του συν. Ν. Αναγνωστόπουλου που πήρε 5 ενώ βρέθηκε και 1 λευκό.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Τα Οργανογράμματα ήταν ένα από τα σημαντικότερα θέματα που απασχόλησε το Δ.Σ. του Σωματείου και που θα αποτελέσει την επόμενη μεγάλη σύγκρουση με την Εταιρεία. Χρειάζεται δε να αντιμετωπιστεί με υπεύθυνο και σοβαρό χειρισμό, αλλά αναρωτιόμαστε πως αυτό θα συμβεί όταν ήδη ο Α΄ Αντιπρόεδρος του ΠΣΕΕΠ δηλώνει ότι '' όλα αυτά που ζητάει η Εταιρεία έρχονται από την Θεσσαλονίκη και εφαρμόζονται στην Ελευσίνα και πώς θα πείσω εγώ τους Θεσσαλονικείς ότι δουλεύουν λάθος τόσα χρόνια; ''
Σαν ΣΚΕΕΠ είχαμε ζητήσει με εσωτερική επιστολή να παραβρεθούν οι Εργοδηγοί που συναντήθηκαν με τους εκπροσώπους της Εταιρείας για τα Οργανογράμματα, στο Δ.Σ. του Σωματείου  και να εκφράσουν τις απόψεις τους. Δεν γνωρίζουμε αν τους κάλεσε το Προεδρείο αλλά σίγουρα χάθηκε μια ευκαιρία.
Μετά από διάλογο και διάφορες θέσεις που εκφράστηκαν πάρθηκε η απόφαση να ξεκινήσει ένας κύκλος συναντήσεων του Σωματείου με όλους τους εργαζόμενους, με τελική ημερομηνία το τέλος Ιουλίου. Είναι όμως απαραίτητο στο τέλος των συζητήσεων Σωματείο και εργαζόμενοι να έχουν από κοινού πάρει τις αποφάσεις που είναι απαραίτητες για να εμποδίσουν την εξέλιξη των Οργανογραμμάτων που θα φέρει την πλήρη εργολαβοποίηση που επιθυμεί η Εταιρεία.
Όλοι γνωρίζουμε τι έχει γίνει μέχρι σήμερα με τα Οργανογράμματα και γιατί έχουμε φτάσει σε αυτό ακριβώς το σημείο. Άλλωστε, ως παράταξη έχουμε τοποθετηθεί είτε προφορικά είτε με ανακοινώσεις, αναδεικνύοντας τι ακριβώς φταίει.
Οι εργαζόμενοι έχουν γνώση και κρίση αλλά και μνήμη. Ας τα χρησιμοποιήσουν.

Επίσης κατατέθηκε από το Αγωνιστικό Μέτωπο πρόταση για τετράωρη στάση Εργασίας και συγκέντρωση των εργαζομένων στην Πύλη που πήρε 1 ψήφο. Κρίναμε απαραίτητο να μην υποστηρίξουμε την συγκεκριμένη πρόταση διότι πιστεύουμε ότι θα χρειαστούν πολλά περισσότερα και οι αποφάσεις θα είναι πιο σημαντικές από απλές κινήσεις εντυπωσιασμού. Όμως είναι λυπηρό, να ακούμε και να διαβάζουμε θέσεις του Αγωνιστικού Μετώπου, που συλλήβδην κατηγορούν και καταγγέλλουν τους πάντες και τα πάντα αναγνωρίζοντας αποκλειστικά στο προσωπό τους, τον απόλυτο σωτήρα των εργαζομένων. Ακόμα πιο λυπηρό είναι, όταν τοποθετείται ο εκπρόσωπός του στο Δ.Σ. βάσει προκατασκευασμένου κειμένου που του έχει αποδωθεί αυτούσιο από το κονκλάβιο, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συμμετέχει σε διαμόρφωση πρότασης ώστε να υπάρχει κοινή αντιμετώπιση σε τόσο σημαντικά θέματα.

Εμείς τους καλούμε δημόσια να εγκαταλείψουν τις ξύλινες και ανούσιες πρακτικές και να συμμετέχουν κριτικά αλλά με διάθεση εξεύρεσης κοινού παρανομαστή που είναι και η ουσία στη σύνθεση θέσεων αλλά και αυτό που πραγματικά έχουν ανάγκη οι εργαζόμενοι αλλά και το Συνδικάτο.

Το ΣΚΕΕΠ εκτός των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης έθεσε και τα εξής ζητήματα:

Κατηγορία Αρχιδοκιμαστή: Μετά και την αναβάθμιση του Αρχιδοκιμαστή Χημείου ΒΕΕ σε Εργοδηγό, δεν θα πρέπει να ολιγωρήσουμε και να επιτρέψουμε στην Εταιρεία να καταργήσει την θέση του Αρχιδοκιμαστή, διότι δημιουργείται μεγάλο ''εργασιακό'' κενό μεταξύ Δοκιμαστή και Εργοδηγού και θα πρέπει να λειτουργήσει το Οργανόγραμμα σύμφωνα και με τους άλλους χώρους εργασίας (π.χ. Χειριστής Α΄, Τεχνίτης Α κ.τλ.).
  
Πυρασφάλεια: Θεωρούμε ότι η μεταφορά και αντικατάσταση των πυροσβεστήρων από τους συναδέλφους Πυροσβέστες εν ώρα εργασίας για να γλιτώσει η Εταιρεία τα χρήματα από τον εργολάβο που τους τοποθετούσε, είναι απαράδεκτη και επικίνδυνη για την Ασφάλεια των Εγκαταστάσεων και των εργαζομένων. 

Επιθεωρητές Καυσίμων: Η Εταιρεία, μετά από μια ακόμη τραγική της επιλογή να καταργήσει στο παρελθόν το Τμήμα Επιθεωρητών Καυσίμων παραδίδοντάς το σε εργολάβους, αποφάσισε τώρα την επανασύστασή του. Προχώρησε όμως σε μια απαράδεκτη ενέργεια κατά τη στελέχωσή του, προσλαμβάνοντας συνάδελφο εκτός σύμβασης. Είναι μια κερκόπορτα που πρέπει να κλείσει άμεσα γιατί θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα.

Άδειες Εργασίας: Το θέμα των Αδειών Εργασίας το έχουμε αναδείξει πάρα πολλές φορές στο Δ.Σ. όμως φαίνεται ότι κάθε φορά κάτι νέο προκύπτει. Στις ΒΕΕ, έχουμε το φαινόμενο εργολαβικοί συνάδελφοι να καλούνται να υπογράψουν Άδειες Εργασίας μιας και κάποιοι  φρόντισαν, παρόλο που φωνάζαμε για τα Οργανογράμματα, να μην υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ μόνιμος εκεί και φυσικά με το νέο Πρακτικό Συμφωνίας για τους Χειριστές Β΄ που υπέγραψε το Προεδρείο, να καλούνται και οι συνάδελφοι Χειριστές Β΄ να εκδίδουν Άδειες Εργασίας. Άμεσα χρειάζεται να βρεθεί λύση για το θέμα αυτό.

Χειριστές Πίνακα: Είναι απαράδεκτο να μην έχει γίνει μέχρι σήμερα καμιά απολύτως προσπάθεια για τους Χειριστές Πίνακα στο Control Διύλισης ΒΕΑ και να παραμένουν Χειριστές Πεδίου σε αντίθεση με άλλους συναδέλφους που κάνουν ακριβώς την ίδια δουλειά και είναι Χειριστές Β΄ ή  Α΄.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι

Στο θέμα της Groupama, μετά από τοποθετήσεις και παρεμβάσεις μας αλλά και την επίσημη εδώ και ενάμιση χρόνο πρότασή μας που φέραμε στο Δ.Σ., ήρθε η στιγμή όπου το Ασφαλιστικό Πρόγραμμα τροποποιείται σε μια πιο σύγχρονη και δίκαιη για τους εργαζόμενους εκδοχή. Εκτιμούμε ότι οι εργαζόμενοι θα δώσουν την έγκριση τους στην Τροποποίηση του προγράμματος αφού ενημερωθούν από τις δύο ενημερωτικές συναντήσεις με την Groupama σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και λάβουν ικανοποιητικές και πειστικές απαντήσεις στα ερωτήματα τους. Η θέση της παράταξής μας είναι ότι η Τροποποίηση του Προγράμματος είναι σαφέστατα θετική και στην σωστή κατεύθυνση αρκεί να λάβουμε  όλοι μας υπ΄ όψιν τις παρακάτω παραμέτρους:

α)  Το πρόγραμμα πρέπει να διατηρήσει πάση θυσία τους σημερινούς όρους που το  διέπουν. Αυτή ήταν η διαχρονική θέση μας στο Δ.Σ. του Σωματείου και δεσμεύτηκαν άπαντες σε αυτή,

β) Το πρόγραμμα να αντιμετωπισθεί από τους εργαζόμενους ως το πιθανά μοναδικό οικονομικό ''αποκούμπι'' τους για την συνταξιοδότηση.

Η πρότασή μας προς τους εργαζόμενους είναι η χρήση των νέων όρων του προγράμματος, να γίνει με σύνεση και μετά από ώριμη σκέψη στο βαθμό που είναι απολύτως απαραίτητη.


ΣΚΕΕΠ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου