Όταν η ελληνική βιομηχανία πληρώνει για το φυσικό αέριο περίπου 14 δολ/1 εκατομμύριο BTU (MMBTU) και στην αγορά της Ευρώπης οι τιμές κυμαίνονται μεταξύ 6-7 δολ. /MMBTU, γίνεται σαφές ότι η επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας της ΔΕΠΑ με την Gazprom που ολοκληρώθηκε στις αρχές του έτους, δεν έχει φέρει ακόμη αποτελέσματα.
Οι ελληνικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να πληρώνουν το φυσικό αέριο σε τιμή διπλάσια αυτής που πληρώνει ο μέσος όρος των ευρωπαϊκών χωρών και αυτό γιατί η συμφωνία με την Gazprom, παρόλο που εξασφάλιζε έκπτωση 15%, περιείχε μια ρήτρα, που μόνο σε ελάχιστες χώρες εφαρμόζεται.
Σύμφωνα με στελέχη της βιομηχανίας, η νέα τιμή που πληρώνει η ΔΕΠΑ συνδέεται αποκλειστικά με τις τιμές του πετρελαίου κι έτσι δεν επιτρέπει στην ελληνική αγορά να εκμεταλλευθεί τις τιμές φυσικού αερίου της ελεύθερης αγοράς.
Τη στιγμή μάλιστα που οι τιμές του αερίου υποχωρούν διεθνώς λόγω της υπερπροσφοράς και της μειωμένης ζήτησης, η Ελλάδα παραμένει εγκλωβισμένη στις υψηλές τιμές.
Πάντως, η ΔΕΠΑ έχει το δικαίωμα να επαναδιαπραγματευθεί την τιμή με την Gazprom και πλέον οι συνθήκες, όχι μόνο το επιτρέπουν, αλλά το επιτάσσουν, σχολιάζουν επιχειρηματίες.
Την ίδια στιγμή, απαραίτητες είναι και οι διαπραγματεύσεις για μείωση της τιμής του υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από την Sonatrach.
Η Ελλάδα αγοράζει τα τελευταία 20 χρόνια φυσικό αέριο από την Αλγερία μέσω της Sonatrach. Η ΔΕΠΑ έχει δικαίωμα να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση της τιμής με ισχύ από τον Ιανουάριο του 2015. Πρέπει μέχρι τα τέλη του μήνα να ενημερώσει τη Sonatrach για έναρξη διαπραγματεύσεων, με στόχο τη μείωση της τιμής του LNG.
ΠΗΓΗ:newmoney.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου